Ammattitaitokilpailut – näyteikkuna ammattiosaamisen maailmaan

Ammattitaitokilpailujen tavoitteena on parantaa suomalaista ammatillista osaamista.

Helsingissä pidettiin toukokuun alussa tänä vuonna ammatillisessa koulutuksessa opiskelevien nuorten Taitaja2017-ammattitaitokilpailut. Taitaja-kilpailut ovat vuosittain järjestettävä Suomen suurin koulutusalan tapahtuma, johon voivat osallistua alle 21-vuotiaat ammatillista perustutkintoa suorittavat nuoret. Kilpailuihin karsiudutaan suuresta ammattiin opiskelevien joukosta. Turun ammatti-instituutista Helsingin kilpailuihin osallistui yhteensä 18 nuorta, ja tuomisinaan heillä oli yhteensä 10 mitalia sekä paljon muita hyviä sijoituksia.

"Taidolla tulevaisuuteen"

Nyt on taas aika ilmoittautua seuraaviin Taitaja2018-kilpailuihin, jotka pidetään toukokuussa Tampereella. Tampereen kilpailujen semifinaalit järjestetään tammikuun lopussa ympäri Suomea. Tampereella teemana on taidolla tulevaisuuteen.

Työelämän nopeat muutokset asettavat haasteita ammatillisille oppilaitoksille ja niiden rooleille ammattitaidon kehittämisessä.

Kilpailu työelämässä kiristyy entisestään tarjonnan kasvaessa, joten ammatillisen koulutuksen on löydettävä uusia keinoja valmentaa opiskelijat kohtaamaan kiristyneen kilpailun ja selviämään siitä voittajana.

Ammattitaitokilpailujen tavoitteena on parantaa suomalaista ammatillista osaamista, nostaa ammattitaidon ja ammatillisen koulutuksen arvostusta sekä edistää ammatillisen koulutuksen vetovoimaa. Perimmäisenä tavoitteena on luonnollisesti tarjota entistä pätevämpiä, motivoituneempia ja ammatistaan ylpeitä ammattiosaajia työelämän tekijöiksi ja yrittäjiksi. Varsinainen kilpailu on jäävuoren huippu; ammattiosaamisen huipentuma, näyteikkuna ja juhla. Yhtä tärkeää kuin itse tapahtuma, on kilpailuun valmistautuminen ja saadun kokemuksen hyödyntäminen tapahtuman jälkeen.

Menestymistä tärkeämpää on uuden oppiminen

Yrityksille kilpailutoiminnassa mukanaolo tarjoaa aitiopaikan kertoa itsestään, oman alansa ajankohtaisista asioista ja tulevaisuuden näkymistä sekä tarpeista, mahdollisuuksista ja vaatimuksista, joita kilpailussa menestyminen ammattilaisille lähivuosina asettaa. Nuorille osallistujille kilpailun tavoitteena ei ole vain menestyminen, vaan oman osaamisen koettelu ja sen vertaaminen toisten taitoihin sekä uuden oppiminen, ammatti-identiteetin vahvistaminen sekä terveen ammattiylpeyden tunteminen.

Arvion mukaan tänä vuonna valmistuu ammatillisista oppilaitoksista noin 50 000 uutta ammatillista osaajaa. Olkaamme yhdessä ylpeistä heistä kaikista ja nostakaamme lippu liehumaan heidän kaikkien kunniaksi valmistujaispäivänä.

Tietoa kirjoittajasta

Jarmo
Linkosaari
Taitaja-päällikkö
Turun ammatti-instituutti ja Skills Finland ry