Inlärning i arbetet ingår i en yrkesinriktad grundexamen. Som en liten påminnelse presenteras nedan 10 fakta om inlärningen. Bekanta dig med dessa, med eftertanke.

1. RIKTIGT ARBETE

 

Inlärning i arbetet är övning av arbetslivsfärdigheter och uppgifter som sker på arbetsplatsen. Den studerande gör riktigt arbete i en äkta miljö på sin plats för inlärning i arbetet. Arbetsplatshandledaren övervakar den studerandes arbete på arbetsplatsen. Platsen för inlärning kan också vara utomlands.

 

2. EN DEL AV EXAMEN

Inlärningen är en del av den grundläggande yrkesutbildningen. Examen omfattar 180 kompetenspoäng, av vilka inlärning i arbetet bör utgöra minst 30 kompetenspoäng. Enligt responsen från de studerande är den här delen av utbildningen en av de bästa sakerna med den grundläggande yrkesutbildningen.

3. ÅTMINSTONE TRE PERIODER

Perioderna för inlärning i arbetet är examensvisa. Ofta hör sammanlagt tre perioder för inlärning till en grundläggande yrkesutbildning. Varje period är åtta veckor lång. Perioderna kan dock också vara kortare än åtta veckor. Då avlägger den studerande flera inlärningsperioder. Målet är dock att de enskilda perioderna ska vara tillräckligt långa eftersom det stärker lärandet.

4. AVLÄGGANDET SKER FLEXIBELT I TAKT MED STUDIERNA

Perioderna för inlärningen planeras gruppvis eller så att de passar den studerandes studieväg. Den studerande kan avlägga yrkesprovet på platsen för inlärning i arbetet. Vid yrkesprovet kan den studerande visa hur väl hen har uppnått den yrkesskicklighet som arbetet i praktiken kräver.

5. INGA NÄRSTUDIER I SKOLAN

Under inlärningsperioden har den studerande inga skoldagar utan all inlärning sker på arbetsplatsen. På arbetsplatsen kan man utöver de yrkesspecifika delarna avlägga examensdelar som är gemensamma för alla, t.ex. språkstudier. Den handledande läraren gör ett besök till arbetsplatsen för att se hur lärandet och arbetet framskrider.

6. SÖKANDET SKER TILLSAMMANS

Den studerande skaffar ofta själv sin inlärningsplats och får då erfarenhet av att söka arbete. Den studerande får hjälp och handleds av sin handledande lärare.

7. SKRIFTLIGT AVTAL

Perioderna för inlärning i arbetet genomförs i samarbete med skolan och företaget. Ett skriftligt avtal om perioden för inlärning görs där målen för perioden finns definierade. Skolan ansvarar i sista hand för de praktiska arrangemangen.

8. OAVLÖNAT ARBETE

Inlärningen i arbetet är oavlönat arbete. ”Lönen” utgörs av övningen som den unga får och det den unga lär sig på arbetsplatsen. Det är således meningen att en del av det som tidigare ingått i studierna har överförts till arbetslivet.

9. ARBETE INOM DEN EGNA BRANSCHEN

På inlärningsplatsen gör den studerande riktiga arbetsuppgifter för riktiga kunder. Den studerande utför de uppgifter som arbetsgivaren ger och får alltså inte välja dem själv. Uppgifterna motsvarar de mål som ställts upp för inlärningsperioden. Studierna på arbetsplatsen är handledda och bedöms.

10. VÄRDEFULL ARBETSERFARENHET

Arbetsgivaren fyller i en blankett om inlärning i arbetet efter att den studerande utfört sin period. Blanketten kan användas som ett arbetsintyg. Via inlärningen får den studerande värdefulla kontakter till arbetslivet. Den studerande kan ha nytta av dessa då hen söker sommarjobb och arbetsplats.

 

Tilläggsuppgifter om inlärning i arbetet

Jarmo Linkosaari
koordinator för inlärning i arbete
jarmo.linkosaari@turku.fi, tel.: 050-5185811