Välinehuoltaja, välinehuoltoalan perustutkinto, 4.11.2019 alkaen, päiväkoulutus

Koulutukseen hakeutuminen:

Haku on avoinna 29.7.-8.9.2019.

Koulutukseen hakeudutaan täyttämällä sähköinen hakulomake ja osallistumalla pakolliseen valintatilaisuuteen. Katso lisätietoja hakeutumisesta.

Hae tästä: välinehuoltaja

Tervetuloa avoimeen infotilaisuuteen kuulemaan ja kyselemään tarkemmin välinehuoltoalan ja lääkealan koulutuksista tiistaina 13.8.2019 klo 16.30 – 18.00, os. Turun ammatti-instituutti, Uudenmaantie 43, 4. krs, auditorio 4129.

”Laatu – Puhtaus – Aseptiikka” Haluatko itsenäisen työn jatkuvasti kehittyvässä välinehuoltotyössä sairaalassa ja hammashuollossa? Välinehuoltaja huolehtii sairaanhoidossa käytettävien välineiden ja laitteiden puhdistuksesta, desinfioinnista, toimintakunnosta, pakkaamisesta ja steriloinnista. Työ vaatii järjestelykykyä sekä erityistä huolellisuutta ja pikkutarkkuutta. Välinehuoltajia työskentelee mm. sairaaloiden ja terveyskeskusten välinehuoltokeskuksissa, leikkaussaleissa, laboratorioissa, yksityisillä lääkäriasemilla, lääketehtaiden välinehuoltoyksiköissä sekä elintarvikelaboratorioissa.

Koulutuksen kesto ja toteutus

 • Koulutus alkaa 4.11.2019
 • Lähiopetus toteutetaan päiväkoulutuksena. Lisäksi koulutukseen kuuluu etäopintoja sekä oppimista alan työpaikoilla.
 • Koulutuksen kesto n. 1,5 vuotta.

Valintaperusteet

 • Soveltuvuus alalle: Tuki- ja liikuntaelinsairaudet tai ihoallergiat saattavat olla rajoitteita.
 • Motivaatio
 • Koulutuksen tarve
 • Edellytykset opiskeluun

Sisältö

Välinehuoltoalan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). Tutkintoon sisältyy viisi pakollista tutkinnon osaa: Infektioiden torjunta välineiden huoltotyössä, välineiden puhdistaminen ja desinfiointi, välineiden pakkaamisprosessissa toimiminen, välineiden sterilointi ja prosessin ohjaus, tuotantojärjestelmien hyödyntäminen ja laatutyö välinehuoltotyössä. Valinnaisuus mahdollistaa erilaiset opintopolut, joissa voi painottua esimerkiksi välinehuoltoon suun terveydenhuollossa tai välinehuoltoon toimenpideyksiköissä. Tutustu tutkintoon tarkemmin osoitteessa www.eperusteet.opintopolku.fi.

Välinehuoltaja huolehtii sairaanhoidossa käytettävien välineiden ja laitteiden puhdistuksesta, desinfioinnista, toimintakunnosta, pakkaamisesta ja steriloinnista.

Osaamisen hankkiminen ja näyttäminen

Opiskelijan kanssa tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma. Siinä sovitaan tutkinnon suorittamisesta ja vielä puuttuvan osaamisen hankkimisesta. Osaamista hankitaan osallistumalla oppilaitoksen tarjoamiin opintoihin ja työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen. Osaaminen osoitetaan näytöissä.

Tutkinnon voi suorittaa myös ilman valmistavaa koulutusta. Edellytyksenä on tutkinnon perusteissa vaadittava osaaminen.

Hinta ja tuet

Koulutus on opiskelijalle maksutonta. Kuluja tulee mm. oppikirjojen ja työpuvun hankkimisesta. Opiskelu on päätoimista, joten siihen voi hakea KELAn opintotukea tai Koulutusrahaston aikuiskoulutustukea. Työttömyysetuudella opiskelua voi tiedustella TE-toimistosta.

Paikka

Turun ammatti-instituutti, Uudenmaantien 43, Turku

Lisätietoja hakeutumisesta

 • Pakollinen valintatilaisuus 10.9.2019 klo 16.30-18.00. Valintatilaisuus järjestetään Turun ammatti-instituutissa (Uudenmaatie 43, D-sisäänkäynti, 4. kerros, auditorio). Huom. Tilaisuuteen ei lähetetä erillistä kutsua.
 • Tilaisuuden päätteeksi sovitaan henkilökohtaiset haastatteluajat. Haastattelut ovat viikolla 39.
 • Opiskelijat valitaan valintaperusteet täyttävistä hakijoista.
 • Valinnoista ilmoitetaan kaikille hakijoille viikolla 41.

Lisätietoja koulutuksesta

Opettaja Tarja Erkkilä-Ojala, puh. 040 184 3439 tai  tarja.erkkila-ojala@turku.fi
Opinto-ohjaaja Susanna Talvitie, puh. 040 186 2547 tai susanna.talvitie@turku.fi