WorldSkills

WorldSkills-kilpailuissa kohtaavat maailman huippuammattilaiset. Kansallisten kilpailujen parhaimmista nuorista kootut joukkueet mittelevät oman ammattialansa maailmanmestaruudesta joka toinen vuosi. Kilpailun taustalta löytyy WorldSkills International -järjestö, jossa on yli 60 jäsenmaata. Suomessa toimintaa johtaa Skills Finland ry, jonka taustalla on Opetushallitus ja työelämän järjestöjä.

WorldSkills -kilpailijan ikäraja on 22 vuotta, joten kansallisissa Taitaja-kilpailuissa menestyneet 20-vuotiaat nuoret ovat yleensä WorldSkills-kilpailuun tähtäävän valmennusryhmän perusta. Ryhmässä on yleensä perusvalmennuskaudella 4-10 nuorta ja heidät karsitaan 2–3 -portaisella valintamenettelyllä valmennuskauden aikana WorldSkills -kilpailuun.

Maailmanmestaruuskilpailut edistävät ammatillisen koulutuksen kansainvälistymistä. Kilpailijoiden lisäksi mukana on joukko toimijoita ja asiantuntijoita, jotka luovat maailmanlaajuisen osaamisen ja kehittämisen verkoston.

Lue lisää WorldSkills-kilpailusta ja Suomen joukkueista Skills Finland -sivuilta:
Klikkaa tästä.

Ammattitaitomaajoukkueen nuoret ottavat loppukirin kohti MM-kilpailua.

Lokakuun puolivälissä järjestetään Abu Dhabissa nuorten ammattitaidon MM-kilpailu WorldSkills. Suomesta kilpailuun osallistuu 27 oman ammattinsa nuorta huippuosaaja. Joukkueessa on mukana myös Turun ammatti-instituutin kasvatti Nestori Räisänen.

Abu Dhabissa 14.–19.10.2017 järjestettävään kilpailuun osallistuu lähes 1300 nuorta 58 maasta. Lajeja on yli 50. Jokaisen kilpailulajin suoritus kestää neljä päivää, joiden aikana tehdään lajista riippuen joko useita pieniä tehtäviä tai yksi isompi työ. Nelipäiväinen kilpailu-urakka mittaa paitsi ammatillista osaamista myös henkistä ja fyysistä kestävyyttä, joita joukkueen nuoret oppivat ylläpitämään maajoukkueleireillä.

Ammatillisia taitoja kilpailijat ovat treenanneet omatoimisesti sekä valmentavien ammatillisten opettajien että muiden omien alojensa ammattilaisten ohjauksessa. Monet nuorista ovat harjoitelleet kilpailua varten jo vuosien ajan, ja useat ovat kilpailleet ennenkin ammattitaidossa. WorldSkilsiin he voivat kuitenkin osallistua vain kerran.

Skills Finland yhteistyökumppaneineen valmentaa kilpailuun 27 hengen joukkueen, joka osallistuu yhteensä 24 lajiin. Mukana on yksilö- ja parilajeja. Jokaiseen näistä lajeista lähtee Suomesta myös expertti, joka toimii kilpailussa tuomarina. Joukkueessa on mukana lentokonehuollon, viherrakentamisen, 3D-peligrafiikan, kauneudenhoidon, ravintolapalvelun ja monen muun ammattialan osaajia.

Asiasanat: