Turun ammatti-instituutissa tehtiin historiaa, kun pienkonelinjan opiskelija Valtteri Rauhala sai suoritettua A1-ajokortin opintojensa ohessa. Tutkinnon painopiste on muuttunutt perinteisestä ruohonleikkureiden ja moottorisahojen huoltamisen sijasta ajoneuvoihin.

Lukukauden aluksi päätimme uudistaa opetuksen sisältöä ja sisällytimme autoalan perustutkinnon alla olevaan pienkonekorjaajan tutkintoon mahdollisuuden suorittaa A1-ajokortti opiskelujen yhteydessä. Nyt tämä suunnitelma realisoitui tiettävästi ensi kertaa Suomessa ja TAI:n pienkonelinjan opiskelija Valtteri Rauhala sai suoritettua A1-ajokortin.

Ajokorttia tarvitaan jo työharjoittelussa

Jo useamman vuoden ajan pienkonekorjaajan tutkinnon painopiste on siirtynyt perinteisestä ruohonleikkureiden ja moottorisahojen huoltamisen sijasta moottoripyöriin, mopoihin mopoautoihin, mönkijöihin ja muihin maastoajoneuvoihin, sekä erityisesti täällä rannikkoseudulla myös venemoottoreiden huoltamiseen. Näin ollen työssäoppimisessa ja ensimmäisiä työpaikkoja hankkiessa on erittäin suuri merkitys sillä, että voiko opiskelija toimia itsenäisesti ja esim. siirtää traktorilla veneitä tai käydä koeajamassa huoltamansa mopoauton.

Koulutus järjestettiin yhteistyössä Logistiikan kuljettajakoulutuksen kanssa ja teoriaopinnot menivät samojen kurssien lomassa kuin logistiikan opiskelijat suorittivat omia opintojaan. Lisäksi koulutuksessa oli yhden päivän mittainen erikoistuminen MP-teoriaan ja ajotunnit järjestettiin käsittelyn osalta pariopetuksena. Liikenneopetus järjestettiiin puolestaan yksilöopetuksena. Mp-kurssin koulutuksen päävastuussa oli logistiikan liikenne-opettaja Kari Nurmi.

Kalusto ja varusteet hankittiin pienkonelinjan vastuuopettaja Verneri Onjukan avustuksella ja opetuspyörät ovat oppilaiden itse huoltamia ja korjaamia. Esimerkiksi tutkinto- ja harjoituspyörä ostettiin syksyllä Autovahinkokeskukselta lievästi vaurioituneena. Moottoripyörä kunnostettiin opiskelijatyönä uusilla varaosilla, jotka Turunseudun valtuutettu Yamaha edustaja MP-team Salonen järjesti edulliseen erikoishintaan. Ajokauden ulkopuolella opetuskalusto toimii opetuskäytössä huoltoja ja korjauksia harjoitellessa.