Amisbarometrin mukaan 80 % opiskelijoista tykkää opiskella ammatillisessa oppilaitoksessa ja 75% pitää opetusta enimmäkseen hyvänä. Unelmien amis -selvityksessä vain joka kuudes opiskelija kyseenalaistaa ammatillisen koulutuksen laadun.

Amisbarometri on amisten tekemä avoin data -periaatteeseen perustuva valtakunnallinen tutkimus. Amisbarometri on työkalu, jonka avulla suomalaisesta ammatillisesta koulutuksesta tehdään maailman parasta.

www.amisbarometri.fi

Lähteet: Ammatillisen koulutuksen mielikuvatutkimus 2016 (OKM ja Skills Finland ry), Amisbarometri 2015 (SAKKI ry) ja Unelmien amis (OSKU ry).

Amisbarometrin mukaan 80 % opiskelijoista tykkää opiskella ammatillisessa oppilaitoksessa ja 75% pitää opetusta enimmäkseen hyvänä. "Unelmien amis" -selvityksessä vain joka kuudes (15 %) opiskelija kyseenalaistaa ammatillisen koulutuksen laadun.  

Kaksi kolmesta opiskelijasta (66 %) on melko tai erittäin tyytyväinen opintojensa etenemiseen Amisbarometrin mukaan. Tyytymättömiä olivat vastaajat, jotka kokivat olevansa väärällä alalla.

Mielikuvatutkimukseen vastanneet ammattiin opiskelevat pitävät lukiolaisia ja 9-luokkalaisia useammin opintoja kiinnostavina ja mukavina. Ammatillisen koulutuksen opiskelijoista 59 % on täysin samaa mieltä väitteestä opiskelu ja koulunkäynti on kiinnostavaa, kun lukiolaisista tätä mieltä oli 37 %. Puolet ammattiin opiskelevista ja neljännes lukiolaisista piti opiskeluaan mukavana.  

Ammattiin opiskelevista 93% ja lukiolaisista 92% oli täysin samaa mieltä väitteestä opiskelu/koulunkäynti on tärkeää tulevaisuuden kannalta. Vuonna 2013 täysin samaa mieltä väitteestä oli 85% kummassakin ryhmässä, joten koulutuksen merkityksen arvostus on lisääntynyt.

Nuorten asenteet opiskelua kohtaan ovat entistä myönteisempiä. Opiskelun tärkeys tulevaisuuden kannalta tiedostetaan vahvasti ja opinnoissa menestymistä pidetään tärkeänä. Nuorisobarometrin mukaan jonkin ammattiin johtavan tutkinnon uskoo suorittavansa yhdeksän kymmenestä nuoresta.

Ammatillinen koulutus on tietoinen valinta

Amisbarometrin mukaan yli 70 prosenttia opiskelijoista tiesi jo ennen yhteishakua haluavansa opiskella ammatillisessa oppilaitoksessa. Tosin runsaalla kolmasosalla ammatillisen opiskelijoista ei ollut yhteishaun aikana vahvaa käsitystä alasta, jolle haluavat opiskella. Opintojen perässä toiselle paikkakunnalle on muuttanut 18 prosenttia opiskelijoista.

Ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevilla on selkeä suunnitelma työelämän suhteen. Selvitysten mukaan he haluavat nopeasti töihin. Opiskelijoista puolet (53 %) pitää työtä koulua kiinnostavampana kevään 2016 ammatillisen koulutuksen mielikuvatutkimuksen mukaan.   

Ammatti opitaan lähtökohtaisesti tekemällä, ei lukemalla, joten ammatillinen koulutus tarjoaa peruskoulutuksen jälkeen selkeän vaihtoehdon lukiolle. Koulun penkkien kuluttaminen ei sovi kaikille, todetaan Unelmien amiksessa.

Unelmien amis- raportti vahvistaa, että ammatillisen väylän valitsevat tietävät jo varhain mihin ammattiin haluavat ja valitsevat sen mukaisesti opiskelupaikkansa. Mielikuvatutkimuksen mukaan tärkein tekijä opiskelupaikan valinnassa on alan kiinnostavuus (68% vastaajista) ja toisen alan työllistävyys.  

Amisbarometrin mukaan opiskelijat uskovat voivansa vaikuttaa oman työllistymiseensä. Ratkaisevaa ovat asenne (77% vastaajista) ja osaamien (75 %). Kaksi kolmesta uskoo ammattitaitonsa olevan riittävän hyvä työelämän. Neljäsosa opiskelijoista pitää todennäköisenä yrittäjyyttä valmistumisen jälkeen. Pääsääntöisesti he myös haluavat yrittäjiksi

Vuoden 2015 Nuorisobarometrin mukaan suomalaisilla nuorilla on vahva usko tulevaisuuteen. Lähes kaikki uskovat työllistyvänsä, tulevansa taloudellisesti hyvin toimeen ja että heillä on hyviä ystäviä.  

Ammattiin opiskelevien vahva työorientaatio ei sulje pois jatko-opintoja. Amisbarometrin mukaan vajaa puolet (43%) opiskelijoista haluaa jatkaa opintoja ammatillisen perustutkinnon jälkeen. Heistä kaksi kolmasosaa on kiinnostunut ammattikorkeakoulusta ja viidesosa ammattitutkinnosta.  

Mitä mieltä opiskelijat ovat koulutuksestaan?

  • 93 % opiskelu on tärkeää tulevaisuuden kannalta (Mielikuvatutkimus)
  • 85 % ammatillinen koulutus hyvää ja laadukasta (Unelmien amis)
  • 84 % työssäoppimisen laatu on hyvää (Unelmien amis)
  • 80 % tykkää opiskella ammatillisessa oppilaitoksessa (Amisbarometri)
  • 76 % opetus on enimmäkseen hyvää (Amisbarometri)
  • 72 % tiesi ennen yhteishakua haluavansa opiskella ammatillisessa oppilaitoksessa (Amisbarometri)
  • 66 % on melko tai erittäin tyytyväinen opintojensa etenemiseen (Amisbarometri)
  • 64 % uskoo ammattitaitonsa oleva riittävän hyvä työelämään (Amisbarometri)
  • 59 % opiskelu ammatillisessa koulutuksessa kiinnostavaa (Mielikuvatutkimus)
  • 51 % opiskelu ammatillisessa koulutuksessa mukavaa (Mielikuvatutkimus)

Lähteet: Ammatillisen koulutuksen mielikuvatutkimus 2016 (OKM ja Skills Finland ry), Amisbarometri 2015 (SAKKI ry) ja Unelmien amis (OSKU ry).

Mitä mieltä yrityspäättäjät ja työnantajat ovat ammatillisesta koulutuksesta?

  • 82 % työmarkkinoilla tulee olemaan pulaa kädentaitajista ja tekijöistä.
  • 78 % ammatillisen koulutuksen laatu on vähintään melko hyvä
  • 79 % ammatillisella koulutuksella on imago-ongelma
  • 79 % ammatillinen koulutus on Suomessa aliarvostettua
  • 73 % ammatillisen koulutuksen suorittaneiden ihmisten osaaminen ja työelämän vaatimukset kohtaavat melko hyvin
  • 69 % myönteinen mielikuva ammatillisesta koulutuksesta.
  • 56 % ammatillinen koulutustarve kasvaa lähivuosina


Lähde: Ammatillisen koulutuksen mielikuvatutkimus 2016 (OKM ja Skills Finland ry)