Laborantit työllistyvät mm. elintarvike-, lääke- ja kosmetiikkateollisuuden laadunvalvontaan ja tuotekehitykseen. Työpaikkoja löytyy myös talousvesivalvonnassa, ympäristönsuojelussa ja energiantuottamisen aloilla sekä tutkimustyössä.

Noin 30 Varsinais-Suomen opinto-ohjaajaa sekä LUMA-opettajaa pääsi tutustumaan kemian alan ja kemianteollisuuden mahdollisuuksiin Turun ammatti-instituutin Juhannuskukkulan koulutalossa. Tilaisuuden järjesti Kemian vetovoimaryhmä, jonka veturina toimii Kemianteollisuus ry:n asiantuntija Anni Siltanen.

Turun ammatti-instituutin koulutuspäällikkö Timo Mäkilä valotti kuulijoita niistä mahdollisuuksista, mitä kemian ala tänä päivänä tarjoaa nuorille omaa uraansa suunnitteleville. Noin 75 % tutkinnon suorittajista myös työllistyy, iloitsi koulutuspäällikkö.

Laborantti tekee kemiallisia, fysikaalisia, mikrobiologisia ja geeniteknisiä analyysejä

Laboratorioalan lehtorit Nina Sundman ja Satu Pirilä kertoivat, että laborantit työllistyvät mm. elintarvike-, lääke- ja kosmetiikkateollisuuden laadunvalvontaan ja tuotekehitykseen. Työpaikkoja löytyy myös talousvesivalvonnassa, ympäristönsuojelussa ja energiantuottamisen aloilla sekä tutkimustyössä.

Vieraat tutustuivat Turun ammatti-instituutin uudistuneihin laboratoriotiloihin, jossa he pääsivät itse tekemään kokeita kolmannen vuosiluokan opiskelijoiden johdolla.

Opettajat pääsivät myös vierailemaan  Neste Oyj:n tiloihin Naantalissa, jossa ohjelmassa oli laboratoriokierros, innostava luento uusiutuvista polttoaineista sekä ammattialojen esittelyä.

Käytännönläheiset laboranttiopinnot antavat hyvän pohjan työelämään sijoittumiselle

Laboratorioalan työt sopivat henkilöille jotka ovat kiinnostuneet kemiasta ja ovat huolellisia, vastuullisia, kärsivällisiä sekä tarkkoja. Hyvä sorminäppäryys on myös eduksi.

Käytännönläheiset laboranttiopinnot antavat hyvän pohjan työelämään sijoittumiselle sekä jatko-opintoihin luonnontieteiden alalla. Laboranttiopintojen ohella on myös mahdollista suorittaa ylioppilastutkinto.

Päivää oli yrityksistä toteuttamassa Nesteen lisäksi, Yara, PerkinElmer Bayer ja Orion.

Päivän isäntänä oli Turun ammatti-instituutin Juhannuskukkulan koulutalo, jossa laboratorioalan perustutkintoa voi suorittaa.

 

Teksti  ja kuva:

Jarmo Linkosaari