Turun ammatti-instituutista osallistuu EuroSkills- kilpailuihin kaksi kilpailijaa, kylmäkoneasennukseen vielä oppilaitoksen kirjoissa oleva Arttu Sintonen sekä keväällä 2015 valmistunut Nestori Räisänen lajinaan putkiasennus. Pääexperttinä kisoihin lähtee Olavi Lähteinen Turun ammatti-instituutista.

Göteborgissa järjestettävä kilpailu on järjestyksessään viides EuroSkills-kilpailu. Kolmen kilpailupäivän aikana tehdään lajista riippuen joko useita pieniä tehtäviä ja töitä tai yksi isompi työ.

Vastaanottovirkailijalajin Suomen lajipäällikkö Petri Hörkkö osallistuu myös tarkkailijana kisoihin. Petri Hörkkö toimii hotellipalvelun lehtorina ja tiimivastaavana Lemminkäisenkadun koulutalossa.

Petri on jo pitkään toiminut opettajana mutta ennen opettajauraansa Petri työskenteli vastaanottopäällikkönä Scandic Hotel -ketjussa ja Naantalin Kylpylässä.

– Tällä hetkellä työhöni Turun ammatti-instituutissa kuuluu ohjata tulevia hotelli-, ravintola- ja catering-alan ammattilaisia hotellin asiakaspalvelun vaativaan maailmaan.

Petri ”ajautui” hallitusti opettajaksi.

– Ollessani hotellin vastaanottotöissä tein sijaisuuksia silloiseen Turun hotelli- ja ravintolaoppilaitokseen. Se toi mukavaa vastapainoa hotellin työrytmiin. Huomasin nauttivani opetustyöstä ja pikkuhiljaa opetustuntieni määrä kasvoi niin, että siirryin kokonaan päätoimiseksi opettajaksi.

– Kilpailutoiminnasta innostuin kun Taitaja 2015 -kisoja suunniteltaessa tuli idea, että Turun kisoissa hotellin vastaanottovirkailija voisi olla ensimmäistä kertaa näytöslajina. Innostuin tästä kovasti, sillä tarjoilijat ja kokit ovat kilpailleet jo pitkään, mutta hotellipuoli ei ole päässyt kisaamaan.

Kun antaa pikkusormen ja….niin siinä sitten käy!

Kilpailutehtävät työelämälähtöisiä

– Toimin onnistuneesti lajivastaavana vastaanottovirkailijan näytöslajissa Turun Taitaja -kilpailuissa. Olen tällä hetkellä myös Skills Finland ry:n hotellin asiakaspalvelun lajipäällikkö Suomessa ja mm. yritän innostaa oppilaitoksia ottamaan osaa lajin kansainvälisiin kilpailuihin.

Petri on iloinen siitä, vastaanottovirkailijalajin kilpailutehtävät ovat hyvin työelämälähtöisiä. Tehtävät on pyritty tekemään mahdollisimman samanlaisiksi, kuin asiakaspalvelu hotellin vastaanotossa työelämässä oikeasti on. Kilpailija tekee erilaisia hotellin vastaanoton työtehtäviä, kuten esimerkiksi ennakkovarausten vastaanottoja, check-in ja check-out tilanteita sekä haasteellisia asiakaspalvelutilanteita. Kilpailutilanteissa on monia asiakasryhmiä edustavia koeasiakkaita, joiden ongelmia kilpailijan pitää osata ratkaista.

Kilpailijalta tehtävät vaativat esimerkiksi teknistä osaamista hotellijärjestelmän käytössä, sujuvaa kielitaitoa, hyviä organisointikykyjä, ongelmien ratkaisutaitoja ja paineensietokykyä – ja luonnollisesti hyviä asiakaspalvelutaitoja, jotka ovat hotellin asiakaspalvelun ammattitaidon perusta.

– Lajipäällikkönä toimin oman ammattialani ja kilpailulajini valmennuksen valtakunnallisena johtajana ja vastaa yhdessä nimettyjen WorldSkills- ja EuroSkills -valmentajien kanssa lajinsa valmennuksen organisoinnista.

– Aloittaessani itse lajipäällikkönä vuonna 2014 aloitin työni kokoamalla kaikki hotellipalvelun koulutusta antavat oppilaitokset ja kutsuin heidän edustajansa yhteisen pöydän ääreen, jossa pohdittiin hotellipuolen koulutuksen kehittämistä ja kilpailutoimintaa. Innostin oppilaitoksia osallistumaan Turun Taitaja-kisoihin vuonna 2015, jonne saimme näytöslajiin kuusi finalistia ympäri Suomea. Joulukuun alussa 2016 oleviin EuroSkills-kilpailuihin saimme Suomesta edustajan ensimmäistä kertaa hotellin asiakaspalveluun, kun Rudi Kaihari Tampereelta menee kisaamaan yhdeksän muun finalistin kanssa.

– Haastavan työn vastapainoksi laulan Turun Konservatorion Kamarikuorossa, valokuvaan, veneilen ja ulkoilutan kolmivuotiasta Australian Labradoodle koiraamme Robbya.

– Olen iloinen että olen saanut lähteä mukaan kilpailutoimintaan. Se laajentaa ja myös syventää omaa ammatillista osaamista antaen paremmat mahdollisuudet alan monenlaisten työtehtävien suorittamiseen tulevaisuudessa.

Ammatillinen koulutus on muutoksissa

– Muutoksia on paljon tulossa, mutta oppilaitoksen päätehtävä edelleen säilyy. Eli riittävän ammattitaitoisen työvoiman saaminen Suomen työmarkkinoille ja sitä kautta Suomen kehittäminen edelleen menestyväksi kansakunnaksi, summaa Petri lopuksi ajatuksiaan.

Kirjallisuuttakin harrastava Petri hakee päivän mottonsa Richard Bachin kirjoista jotka ovat olleet aina lähellä hänen sydäntään. Illuusio-kirjassaan Bach kirjoittaa seuraavaa: "Älä käänny pois mahdollisista tulevaisuuksista, ennen kuin olet aivan varma,ettei sinulla ole niistä mitään opittavaa.”

– Tämä sopii mielestäni ohjeeksi meidän jokaisen elämänpolulle.   

 

Teksti: Jarmo Linkosaari

Kuva: Petrin kotialbumi