Uudenmaantien koulutalon liikuntasalissa jännitys oli välillä käsin kosketeltavissa, kun kaksitoista joukkuetta kilpaili TAI:n liikuntaneuvojaopiskelijoiden järjestämän boccia-turnauksen ykkössijasta ja kaksi maalipallon haasteottelun voitosta.

Boccia-turnaus on opiskelijoille osa soveltavan liikunnan kurssia, jolla tutustutaan mm. erityisryhmien liikuntavaihtoehtoihin. Lajina boccia oli etukäteen vieras monelle opiskelijalle. Se on vammaisurheilulaji, joka muistuttaa melkoisesti petankkia. Sisällä pelattavassa bocciassa heitetään nahkapäällysteisiä palloja mahdollisimman lähelle maalipalloa. Boccia on myös paralympialaji. Maalipalloa puolestaan pelataan lehtokentän kokoisella alueella, jolla kolmen hengen joukkueet vierittävät kulkusia sisältävää palloa kentän päästä päähän. Silmät on peitettyinä, joten sekä kuulo- että tuntoaisti on tärkeä osa lajia.

Turnaukseen kutsuttiin Turun seudulla toimivia vammaisyhdistyksiä, joista kisaan lähtivät Turun Seudun Invalidit, Varsinais-Suomen Aivovammayhdistys, Lounais-Suomen neuroyhdistys, Varsinais-Suomen Polioinvalidit, Varsinais-Suomen munuais- ja maksayhdistys, Turun Seudun AVH-yhdistys, Turun CP-yhdistys ja Turun Seudun Myasteenikot. Maalipallo-ottelussa opiskelijoita vastaan pelasi Varsinais-Suomen näkövammaisten joukkue. Mukana turnausjärjestelyissä oli myös Turun kaupungin liikuntapalveluvastaava Johanna Friman.

– Aikoinaan tätä turnausta järjestettiin säännöllisesti, mutta sitten se vähän jäi. Kun aloimme suunnitella yhteistyötä liikuntaneuvojien kanssa, turnaus nousi taas mieleen. Nyt saatiin kutsuttua mukaan yhdistyksiä, joiden jäsenet tapasivat turnauksessa tuttuja vuosien takaa, Friman taustoittaa.

Turnauspäivän toteuttamisessa opiskelijat harjoittelivat havainnoimaan toimintakyvyltään erilaisia asiakkaita ja näkemään, millaisia liikkumismahdollisuuksia asiakkailla on toimintakyvyn haasteista huolimatta. Opiskelijat oppivat soveltamaan liikuntaa niin, että se on jokaiselle mahdollista. Samalla harjoiteltiin myös näkövammaisen henkilön kohtaamista ja opastamista.

– Hienoa oli nähdä eri opiskelijaryhmien yhteistyön toimivan, vaikka mukana olleet kuntoutuksen osaamisalan opiskelijat, ensiapuryhmä ja liikuntaneuvojaopiskelijat eivät tunteneet toisiaan entuudestaan. Erityiskiitos menee juontajille, huikkaa opettaja Pauliina Albrecht hymyillen.

Opiskelijoiden valmistautuminen boccia-turnaukseen alkoi tammikuun lopulla sääntöjen opettelulla, erityisryhmien tarpeisiin tutustumisella ja päivän tapahtumien organisoimisella. Samalla laadittiin otteluohjelma ja tehtiin turvallisuussuunnitelma riskianalyyseineen. Toteuttamiseen tarvittiin ison joukon saumatonta yhteistyötä, sillä esim. boccian alkulohkoja pelattiin samaan aikaan neljällä kentällä.

 Yllä: Liikuntaneuvojaopiskelijat Nelli Salonen ja Fanni Saari

– Ei ole paljon tullut oltua tekemisissä erityisryhmien kanssa, joten tässä näki paljon uudenlaista toimintaa. Kiva päivä, arvioi liikuntaneuvojaopiskelija Nelli Salonen.

– Ei järjestelyt meiltä niin kauhean paljon vaatineet suhteessa siihen, miten paljon tällainen ehkä antaa osallistuville ihmisille. Ymmärsi, että jokainen pystyy suoriutumaan omalla tavallaan, kertoo samassa ryhmässä opiskeleva Fanni Saari.

Myös kuntoutusalan opiskelijoilla riitti puuhaa. He opastivat ja avustivat mm. pyörätuolilla liikkuvat sekä näkövammaiset osallistujat kilpailupaikalle, toimivat kannustavana yleisönä, avustivat pelikentillä ja tukivat päivän aikana kilpailijoiden liikkumista koulutalossa.

– Täällä oli mukavaa jengiä ja tosi hyvä fiilis jäi! Huomasi sen, että monelle boccia on tärkeä henkireikä, ja mukana oli kovia kilpailijoita. Hommassa oltiin tosissaan, mutta heitettiin myös läppää. Oli rennon letkeä fiilis ja itsekin viihtyi, kuntoutuksen osaamisalalla opiskeleva Venla Salmi kiittelee.

Yllä: Voittajajoukkue Varsinais-Suomen polioinvalidit ry

 

Polioinvalidit ry:n sihteeri Riitta Nissilä poseeraa joukkoineen hymyssä suin liikuntasalin takaosaan osuvassa auringonvalossa. Nissilän vieressä poseeraa voittajajoukkue Varsinais-Suomen Polioinvalidit ry:n jäseniä diplomit kädessä. Myös kilpailijat vaikuttavat viihtyneen turnauksessa.

– On ollut todella mukava saada eri yhdistykset taas kasaan. Monella on kyllä ollut joukkue olemassa, mutta turnausta ei ole päästy toteuttamaan. Opiskelijat hoitivat osuutensa kivasti ja tuomarointikin sujui, vaikka laji saattaa olla monelle uusi, Nissilä iloitsee.

 Yllä: Maalipallon haasteottelun voittajajoukkueen jäsen

Maalipallon haasteottelussa vieraileva Varsinais-Suomen näkövammaisten joukkue menee 4-0-johtoon ennen kuin liikuntaneuvojien joukkue löytää lajin niksit. Voitto menee lopulta lukemin 14-11 vieraille. Hirveä hiki tuli, mutta hauskaa oli, kommentoivat pelipaitojaan riisuvat opiskelijat.

– Aika jännää. Niiden lasien takaa ei kyllä näe mitään. Kun pallo tulee kohti, kuulee kyllä, tuleeko se hiljaa vai kovaa, kuvailee Nelli Salonen.

Opiskelijat ovat yhtä mieltä siitä, että päivä oli todella opettavainen ja hieno kokemus. Mitä jäi kohokohtana mieleen?

– Maalipallon vierasjoukkueen Väinö-poika! Hän oli aivan ihana, ja kun hän teki maalin tai sai hyvän torjunnan, hänestä oikein huokui onnistumisen ilo. Väinö oli päivän tähti, ihastelee Venla Salmi.

Teksti: Tiina Pirilä