Meriklusterin ja muun vientiteollisuuden näkyvä nousu erityisesti Turun seudulla näkyy myös nuorten opiskeluvalinnoissa.

Varsinais-Suomessa kone- ja tuotantotekniikan toisen asteen perustutkinnon hakijoiden määrä on noussut viime vuoden luvuista peräti 42,5 %. Huikeimman nousun teki Raision seudun koulutuskuntayhtymä Raseko, jossa ensisijaisia hakijoita oli yli kolme kertaa enemmän kuin vuotta aiemmin. Vastaavasti Turun ammattikorkeakoulun haussa jokaista aloituspaikkaa tavoitteli 2,8 hakijaa.

Koulutus kiinnostaa ja kannustaa valmistumaan

Hakeutuvien määrä ei toki ole ainoa mittari, kun koulutuksen vetovoimaisuutta arvioidaan: yhtä tärkeää on koulutuksessa pysyminen ja alalta valmistuminen. Johtuen positiivisista tulevaisuuden näkymistä sekä maakunnan oppilaitosten kehittämistyöstä, alan valitsevien nuorten opiskelumotivaatio on huippuluokkaa eikä keskeyttämisiä ole tullut aikaisempien vuosien tavoin. Esimerkiksi Turun ammatti-instituutissa kone- ja tuotantotekniikassa aloittaneista opiskelijoista ei ollut ensimmäisen vuoden aikana keskeyttänyt yksikään.
– Koulutusalan keskeytysluvut ovat aikaisempina vuosina olleet selvästi oppilaitoksen keskiarvojen yläpuolella. Valtava muutos kertoo sekä oman opetus- ja ohjaustoimintamme kehittämisestä että todella motivoituneista opiskelijoista, hehkuttaa koulutuspäällikkö Mikko Hauninen.

Viime vuosina heikommin opiskelijoita vetäneiden alojen uudessa suosiossa on maailmantalouden muutosten lisäksi taustalla paljon työtä, jota on tehty koko Varsinais-Suomen maakunnassa teknologia-alojen vetovoiman lisäämiseksi. VetoVoimaa-hanke on toteuttanut erilaisia tapahtumia ja luonut erityisesti sosiaalisessa mediassa näkyvän Komea tulevaisuus -kampanjan, joka on levinnyt valtakunnalliseksi.
– Toiminnassamme keskeistä on ollut se, että nuoret on otettu mukaan kaiken markkinoinnin ja viestinnän suunnitteluun. Hehän ovat kuitenkin viime kädessä parhaat asiantuntijat, jotka meillä on saatavilla, muistuttaa projektipäällikkö Anu Parantainen.

www.facebook.com/komeatulevaisuus

Teknologiatiistai

@komeatulevaisuus

VetoVoimaa teknologia-aloille -hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto, Keski-Suomen ELY-keskus sekä Varsinais-Suomen ammatilliset oppilaitokset. Hanke on käynnistynyt vuonna 2015 heinäkuun alussa jatkuen vuoden 2017 loppuun.