Uskoisitteko, että itsetehty kasvissosekeitto tai ratatouille eli ranskalainen kasvispata saavat datanomiopiskelijat haukkomaan henkeä – joko ihastuksesta tai poltteesta?

Turun yliopiston Nuhevima-projektin tuotekehitystyöpajoissa on tämän kevään aikana tutustuttu kasviksiin ja kasviproteiinivalmisteisiin, sekä ihmetelty miten se vesi niin helposti lurahtaa pois kasviksista niitä kypsennettäessä. Eli toisin sanoen, miten välttää lötkö porkkana lautasella! Työpajojen lähtökohdaksi valittiin opiskelijoiden mieliruoista ja ei-niin-mieluisista kouluruoista kolme annosta tuotekehittelyyn, joista tavoitteena on muokata opiskelijoiden makuun paremmin sopivat versiot koulun ruokalistalle.

Loppukeväästä opiskelijoiden suunnittelemat annokset toteutetaan Kellonsoittajankadun toimipisteessä lounasruokana ja parhaimmisto pääsee listalle jatkossakin!​

”No huh huh, vähänkö tulista!” 

Kahdessa työpajassa opetuskeittiön puolella on nähty jo useita erilaisia maku- ja rakenneversioita Härkis- ja Nyhtökauratortilloista, bataatti-porkkanasosekeitosta ja ratatouillesta. Tortillat olivat jopa niin nappisuoritus, että ruokapalveluesimies Ritva Heiskanen ja ruokapalvelupäällikkö Sari Salmio-Nurminen nostivat härkistortillat mukaan jo vappumenuun kasvisruokailijoille.

Työpajat ovat kuitenkin muutakin kuin chilin pilkkomista. Nuorille suunnatun kasvisten menekinedistämiskampanjan tavoitteena on lisätä opiskelijoiden tietoisuutta monipuolisesta ja terveellisestä ruokavaliosta - mutta mukavalla tavalla osallistaen. Turun ammatti-instituutti on ollut mukana koko projektin ajan vuodesta 2015 ja tämän kevään työpajat ovat viimeiset projektin aikana. Vuosien varrella on järjestetty ensimmäisen vuoden datanomiopiskelijoille ravitsemusluento, aistilähtöiset salaattityöpajat ja viimeisenä tuotekehitystyöpajat. Mukana projektissa on oppilaitoksia myös Seinäjoelta, Eurajoelta ja Kajaanista.

Lisätietoa: nuhevima.blogspot.fi

Teksti:
Susanna Ihanus

Kuva:
Jarmo Linkosaari