Turun ammatti-instituutin joukkue kilpaili Helsingissä yhdessätoista yksilölajissa sekä kahdessa parilajissa. Tuomisina Turkuun oli yhteensä 10 mitalia ja monia hyviä sijoituksia.

Keskiviikkona 17. toukokuuta kello 8 bussi starttasi kohti Helsingin Messukeskusta, kun joukko Turun ammatti-instituutin opiskelijoita ja henkilökuntaa lähti seuraamaan Taitaja-kisoja. Tänä vuonna kisoissa oli Turusta 19 kilpailijaa, 11 yksilölajissa ja kahdessa parilajissa. Kun bussi saapui Messukeskukseen kymmenen aikoihin, kilpailijoilla oli jo täysi vauhti päällä. Nuoret olivat kärsivällisiä ja keskittyivät sataprosenttisesti omiin tehtäviinsä, vaikka aidan toisella puolella liikkui kannustajien ja ohikulkijoiden lisäksi kuvaajia.

Messukeskuksen suuren tilan vuoksi eri lajeille oli saatu paljon tilaa. Väkeä oli ympäri Suomea ja kilpailujen seuraamisen lisäksi vierailijoille oli kehitetty myös muuta ohjelmaa, kuten musiikkiesityksiä, virtuaalilaseja, valokuvauspiste, oman kukkakoristeen väsertämistä ja kakkukoristeiden tekemistä.

Jännitystä lisäsi kilpailun muuttunut luonne, sillä tänä vuonna kilpailun tuloksia ei saada selville kun vasta viimeisenä finaalipäivänä, torstain päätösjuhlassa.

Nea Jokinen, vaatteenvalmistus

Oman suorituksen jälkeen nuorten kasvoilta huokui innokkuus, mutta myös väsymys painoi. Painetta loi myös aivan uusi ja tunteman tilanne.

– On ollut tosi rankkaa tehdä intensiivisesti kahdeksan tuntia. Tuntematon tilanne vie voimia totuttua enemmän, mikä vaikuttaa myös keskittymiseen, vaatteenvalmistuksessa kilpaileva Merina Kallionpää kommentoi toisen päivän jälkeen hotellille palattuaan.

Vaatteenvalmistuksessa tehtävänä oli tehdä 16 tunnin aikana Teemu Muurimäen suunnittelema iltapuku. Yllätysasiakkaana oli kansanedustaja Jaana Pelkonen.

Toinen kilpailija Nea Jokinen sanoo, että nukutun yön yli asiat selkenevät ja seuraava päivä on jo paljon helpompi, kun sitä pystyy hieman etukäteen suunnittelemaan. Nea paljasti myös, että he saattoivat olla jopa ainoat kilpailijat, jotka saivat työnsä kokonaan valmiiksi.

Torstaina heillä oli vuorossa asusteen valmistaminen kierrätysmateriaaleja käyttäen.

Cateringkokit Anton Viitasaari ja Jutta Vainio olivat suorituksensa jälkeen varsin hyvillä fiiliksillä. Kilpailupari kertoi toimivansa erittäin hyvin yhteen ja olevansa suorituksiinsa tyytyväinen, vaikka vastoinkäymisiäkin oli sattunut. Ensimmäisenä kilpailupäivänä sähköt eivät olleet aluksi toimineet, mikä oli aiheuttanut hieman stressiä.

Ongelmista huolimatta he olivat loihtineet cocktailtilaisuuteen neljä erilaista pientä purtavaa. Toisena päivänä vuorossa oli tehdä lounaaksi yrttibroileria, spelttirisottoa, uunijuureksia, salaattilounas sekä jälkiruoaksi mansikkamousse ja raparperikeitto. Ennakkotehtävänä oli valmistaa leipä, josta turkulaispari oli saanut parhaimman palautteen.

Torstaina tehtävänä oli valmistaa brunssi, jonka valmistus alkaa Antonilla ja Jutalla varhain aamulla.

Ella Valmela, tarjoilija

– On tullut tosi positiivista palautetta. Olisin toivonut hieman kritiikkiäkin, kehittymisen kannalta, tarjoilija Ella Valmela kommentoi heti suorituksensa jälkeen.

Tarjoilijoilla tehtävänä oli tarjoilla hienossa helsinkiläisessä fine dining -ravintolassa neljän hengen seurueelle, joista yksi oli englanninkielinen. Seurue oli tilannut pullon kuohuviiniä, neljä ruokalajia ja juustoja sekä lopuksi kahvit ja avecit.  Juomat seurue tilasi paikan päällä. Aikaa tehtävälle oli kaksi tuntia ja viisitoista minuuttia. Eilen Ella oli tarjoillut bistro-kahvilassa neljälle hengelle.

Torstaina vuorossa on yllätystehtävän lisäksi baaritehtävä, missä tehtiin juomasekoituksia. Tästä Ella oli erityisen innoissaan, sillä hän paljastaa vahvuutensa olevan bistron lisäksi juomasekoitukset.

Joni Simola, ilmastointiasennus
Jenny Mattila ja Janina Saviranta, taloushallinto
 
Anni Peräkylä, ravintolakokki
 
 

Ammattitaidon SM-kilpailuiden Turun ammatti-instituutin mitalistit:

KULTAA

Puhdistuspalvelu

Nina Oxman, Turku

Valmentaja: Anna-Liisa Lindström

 

Tietokoneet ja verkot

Niilo Kaartovuori, Turku

Valmentaja: Marianna Virtanen

 

HOPEAA

Autonasennus

Väinö Kuosmanen, Turku

Valmentaja: Jarno Raussi

 

Puhdistuspalvelu

Janina Lehtinen, Turku

Valmentaja: Anna-Liisa Lindström

 

Ilmastointiasennus

Joni Simola,Turku

Valmentaja: Egert Viitala

 

Ravintolakokki

Anni Peräkylä, Turku

Valmentaja: Daniel Lemberg

 

PRONSSIA

Autokorikorjaus

Roope Anttalainen, Lieto

Valmentaja: Hermanni Salonen

 

Vaatteenvalmistus

Nea Jokinen, Turku

Valmentaja Simo Maanpää

 

Cateringkokki

Jutta Vainio, Paimio

Anton Viitasaari, Turku

Valmentaja: Heli Lindström

 

Teksti: Maija Anttonen
Kuvat: Tilda Hopia

 

Asiasanat: