Turun ammatti-instituutista putkiasentajaksi 2015 valmistunut 21-vuotias Nestori Räisänen osallistuu kesäkuun alussa Kiinan Suzhoussa järjestettävään China International Skills Competition kilpailuun. Kiinan kilpailu toimii hyvänä harjoituskilpailuna lokakuussa järjestettävään WordSkills kilpailuun.

Suomi osallistuu Abu Dhabissa WordSkills kilpailuun 24 lajiin, jotka edustavat laajasti ammatillisen koulutuksen aloja. Skills Finland ry lähettää joukkueen kilpailuun yhteistyökumppaniensa kanssa. Turun ammatti-instituutti on yksi niistä.

Nestori kuuluu putkiasennuslajissa Suomen ammattitaitomaajoukkueeseen.

 Nestori Räisäsellä on jo kilpailukokemusta Suomessa kaksista Taitaja-loppukilpailuista. Viimeisimmästä, Turussa järjestetystä kilpailusta, matkaan tuli hienosti Suomen mestaruus. Nestori osallistui myös syksyllä 2016 järjestettyihin Göteborgin EuroSkills-kilpailuihin josta tuomisina oli Medallion for Excellence-tunnustus.

– Ammattitaitokilpailut ovat olleet minulle kaiken kaikkiaan mahtavia kokemuksia ja myös ammatillisesti olen oppinut niissä paljon. Kilpailuvalmennuksessa mukana olo vahvisti ammatin perusosaamista. Tästä oli paljon hyötyä siirtyessäni työelämään. Minulla oli onnea kun sain heti hyvän työssäoppimispaikan, jossa oli hyvä opetella työelämän tapaa tehdä työtä. Olen kilpailuhenkinen ja tällä tavoin sain senkin tyydytettyä saman tien, Nestori kertoo.

Tällä hetkellä Nestori työskentelee päivisin maalämmön parissa ja treenaa iltaisin ammattitaidon MM-kilpailuihin. WordSkills kilpailu on mittaluokaltaan massiivinen ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa tuhat nuorta kilpailee kaikkiaan 50:ssa eri lajissa

Tekeminen kiinnostaa Nestoria

– Putkialan valinta ei ollut itsestään selvä. Sen tiesin, ettei lukioväylä ole minua varten. Aluksi ajattelin rakennuspuolta, mutta kun hakuvaiheessa vaihtoehtoja valitsin, oli valinta putkipuoli. Opetukseen olin kouluaikana tyytyväinen. Sopivassa suhteessa oli teoriaa ja käytäntöä. Ehkä käytäntöä olisi voinut olla vieläkin enemmän. Vahvuuteni ammattitaitokilpailuissa on halu tehdä kaikki mahdollisimman hyvin ja pikkutarkasti. Putkien taivutukset ovat myös vahvinta osaamisalaani. Nestorin valmentajana oli kouluaikana Aulis Vieno. Aulis innosti minua ja antoi arvokasta tietoa kilpailuja ja työelämää silmällä pitäen, Nestori kiittää.

Nyt Nestoria valmentaa Kiinan kisaan ja WordSkills kilpailuihin Simo Wikström, joka omaa pitkän ja ansiokkaan valmennustaustan. Nestorin valmennuksessa on myös mukana putkiasennuslajin Suomen experttinä ja lajipäällikkönä toimiva Sauli Jaara Oulusta sekä lehtori Egert Viitala Turun ammatti-instituutista.. Sauli Jaara seuraa Nestoria myös Kiinan kilpailuun.

–  Nestorin vahvuutena kilpailutilanteessa on rauhallisuus. Yhtään turhaa liikettä tai askelta ei Nestori ota, selvittää Sauli Jaara. Kiinassa on samat tehtävät kuin WordSkills kilpailuissa. Tämä on todella hyvää harjoitusta Nestorille.

Lähdemme Kiinaan luottavaisella ja innostuneella mielellä.

Ammattitaitokilpailuilla kehitetään suomalaisen työvoiman osaamista

Suomalaista ammattiosaamista on kehitetty ja tehty tunnetuksi ammattitaitokilpailuiden avulla jo yli 25 vuotta. Tehty työ on tuottanut tulosta, toteaa palvelujohtaja Hannu Immonen Turun ammatti-instituutista.  

Ammatillista koulutusta myös arvostetaan työelämässä. Valtaosa yrityspäättäjistä arvioi ammatillisen koulutuksen laadun Suomessa erinomaiseksi tai hyväksi jatkaa palvelualuejohtaja. Hän on itse ollut myös luomassa nyt olemassa olevaa kilpailujärjestelmää Suomeen.

Lue lisää Suomen ammattitaitomaajoukkueesta: http://www.ammattitaitomaajoukkue.fi/

Onnea ja menestystä Nestorille!

Kuvat ja teksti: Jarmo Linkosaari