Suomi osallistui Kiinan Shanghaissa ja Suzhoussa järjestettyihin kansainvälisiin ammattitaitokilpailuihin 5.–8.6.2017. Hopeaa voitti Esa Varemo elektroniikassa ja pronssia Werner Sillanpää sähköasennuslajista. Turun ammatti-instituutista valmistunut putkiasennuksen kilpailija Nestori Räisänen oli lajissaan kuudes.

WorldSkills

  • joka toinen vuosi järjestettävä nuorten kansainvälinen ammattitaitokilpailu
  • seuraava kilpailu käydään Abu Dhabissa 14.–19. lokakuuta 2017
  • kilpailussa ratkotaan maailmanmestaruudet noin 50 lajissa
  • lajit edustavat ammatillisen koulutuksen aloja
  • kilpailijat ovat iältään korkeintaan 22-vuotiaita

China International Skills Competition 2017

  • WorldSkills China -kutsukilpailussa oli mukana 21 lajia
  • osallistujia oli noin 230, 35 maasta

Kiinassa järjestettiin 6.–8.6.2017 kaksipäiväisen kansainvälisen nuorten ammattitaitokilpailu, johon Kiina kutsui vieraaksi muita WorldSkills -liikkeessä mukana olevia maita. Kiina promotoi kilpailukutsulla haluaan järjestää vuoden 2021 WorldSkills -kilpailut Shanghaissa. Kiina maksoi kutsuttujen lajien majoitus- ja matkakustannukset.

Kilpailu järjestettiin kahdessa eri kaupungissa. Shanghaissa oli 15 lajia (mm. elektroniikka ja sähköasennus) ja Suzhoussa 6 lajia (putkiasennus), yhteensä 21 lajia. Osallistuja oli yhteensä noin 230, joista 40% ulkomaalaisia jopa 35 maasta. Osa maista toi mukanaan suuren joukkueen omalla kustannuksellaan. Kiinan jälkeen suurimpia joukkueita oli Venäjällä ja Valko-Venäjällä.

Tulokset

Laji ja sijoitusKilpailijaEkspertti
Elektroniikka (hopea)Esa VaremoJari Koskinen (toimi kutsuttuna pääeksperttinä)
Sähköasennus (pronssia)Werner SillanpääSeppo Kuusikko
Putkiasennus (6. sija)Nestori RäisänenSauli Jaara

Lehtori Olavi Lähteinen oli mukana kutsuttuna asiantuntijana elektroniikkalajin Skills Competition Manager -ominaisuudessa. Lähteinen myös vieraili yrityskäynnillä Etelä-Kiinassa toimivassa kiinalaisessa yhteistyöyrityksessä, ja toimi elektroniikkalajin kilpailussa neuvonantajana.

Olavi Lähteinen, Esa Varemo ja Jari Koskinen päättäjäisseremoniassa Shanghaissa 8.6.2017

Joukkueita vastassa Shanghaissa olivat aina kullekin maajoukkueelle varatut vapaaehtoiset oppaat, jotka auttoivat joukkueita koko vierailun ajan käytännön järjestelyissä. Koska Shanghai on 24 miljoonan asukkaan suurkaupunki, etäisyydet olivat sekä kilpailu- että avajais- ja päättäjäispaikkaan pitkiä. Bussimatkat kestivät, liikenteestä riippuen, lähes tunnin. Itse kilpailu pidettiin Shanghai Expo Centerissä, joka tulee mahdollisesti olemaan WorldSkills 2021 -kilpailun pitopaikka. Kaikki järjestelyt sujuivat hyvin, vaikkakin ison järjestelmän joustamattomuus välillä hidasti toimintaa.

Avajaiset ja päättäjäiset pidettiin Shanghain Oriental Sports Centerissä. Molemmissa oli hienoa ohjelmaa, ja varsinkin avajaisissa oli tilaisuutta avaamassa Kiina hallitustason johtajia.

Lue lisää kilpailutoiminnasta Turun ammatti-instituutissa