Valtakunnallinen ammatillisen koulutuksen seminaari järjestettiin Turussa 31.10.– 1.11. Seminaari kokosi alan ammattilaiset pohtimaan ammatillisen koulutuksen positiivista rakennemuutosta ja uutta toimintakulttuuria.

Kuva: Opiskelijat esittelivät osaamistaan ammattitorilla.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell, ylijohtaja Mika Tammilehto ja AMKE ry:n puheenjohtaja Leena Linnainmaa toivottivat osallistujat tervetulleeksi ja johdattelivat kuulijat päivien teemaan.

Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen lähetti videotervehdyksen seminaariväelle. Videossa Heinonen käsitteli oppimisen ja koulutusjärjestelmän muutoshaasteita.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen pohti puheenvuorossaan, millä keinoin ammatillisessa koulutuksessa päästään kohti uutta toimintakulttuuria.

Kuva: opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen

– Elämme valtavassa muutoksessa ja työelämä kaipaa uusia ammattilaisia ja osaajia. Haasteena on, miten pystymme riittävän nopeasti, joustavasti ja oikea-aikaisesti tuottamaan työelämän tarvitsemaa osaamista. On myös muistettava, kenelle ammatillista koulutusta tehdään. Muuttuvan työelämän rinnalla on muistettava yksilöt, jotka tulevat hyvin erilaisella osaamisella ja motivaatiolla ammatilliseen koulutukseen. Reformin myötä haasteisiin pystytään kuitenkin paremmin vastaamaan, ministeri Grahn-Laasonen toteaa.

– Uusien teknologioiden ja työn murroksen myötä ammatteja katoaa ja uusia syntyy. Ei kuitenkaan ole mitään syytä ajatella tästä muutoksesta negatiivisesti. Ammatillisen koulutuksen tulee valmistaa nuoret ja aikuiset siihen työelämään, jossa muutos on pysyvää, ministeri muistutti.

Kuva: laatupalkinnon jakaminen.

Seminaarin avauspäivänä jaettiin myös opetus- ja kulttuuriministeriön ammatillisen koulutuksen laatupalkinto. Palkinnon saivat Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto, Ylä-Savon ammattiopisto sekä Ammattiopisto Luovi.

– Palkittavat organisaatiot ovat ansioituneet erityisesti tiedolla johtamisen vuorovaikutuksessa, joka heijastuu organisaatioiden kaikilla tasoilla ja toiminnoissa, Virpi Lilja toteaa valintaperusteluissa.

Puheenvuorojen välissä seminaarin osallistujilla oli mahdollisuus tutustua Turun ammatti-instituutin eri aloihin ammattitorilla, jossa opiskelijat esittelivät osaamistaan.

Seminaarin järjestelyistä vastaavat Opetus- ja kulttuuriministeriö, Turun ammatti-instituutti, Turun aikuiskoulutuskeskus ja Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry.