Uudenmaantien lähihoitajaopiskelijat ja Peltolan autopuolen opiskelijat järjestivät yhdessä opettajien kanssa suuronnettomuusharjoituksen Peltolassa.

Harjoituksen tarkoituksena oli tuoda opiskelijoille näkemystä onnettomuuspaikalla toimimisesta, herättää ajatuksia ja kehittää ensiaputaitoja.

Suuronnettomuusharjoituksessa autoalan opiskelijat toimivat tilanteen tarkkailijoina, uhreina sekä ulkopuolisina auttajina. Lähihoitajaopiskelijoiden rooli oli toimia ensiapuryhmässä, ja hoitaa onnettomuuspaikalla tarvittava ensiapu sekä hälyttää paikalle lisäapua.

Päivä meni mukavasti ja saimme myös lumimyräkän tukemaan suuronnettomuusharjoituksen tunnelmaa. Autopuolen opiskelijat keksivät paljon lisää jo valmiiseen tapahtumakuvaukseen. He esimerkiksi liimasivat turvavyön kiinni, jotta ensiaputiimillä olisi lisää haastetta. Tilannetta harjoiteltiin autopuolen pesuhallissa, joka oli lavastettu ison tien tunneliksi.

Onnettomuudessa oli yhteensä kahdeksan uhria, ja yksi heistä oli elvytettävä.

Paikalle oli saatu oikeita kolaroituja autoja, savukoneita ja moottoripyörä. Uhrit pysyivät hyvin rooleissaan, jotta saatiin ensiaputiimille loistava harjoitus.

Kaksi koulutaloa onnistuneesti yhteistyössä

Uhrit hoidettiin erinomaisesti ja opiskelijat kokivat päivän jännittäväksi, hauskaksi ja opettavaiseksi. Suuronnettomuustilanteen päätteeksi lähihoitajaopiskelijat opettivat hätäensiaputoimenpiteitä autopuolen opiskelijoille. Loppupäivästä pääsimme myös tutustumaan Rajavartiolaitoksen vartiolentolaivueen Turun tukikohtaan.

Päivä oli mielenkiintoinen ja opettavainen sekä opettajille että opiskelijoille. Tässä kaksi koulutaloa teki yhteistyötä hyvässä hengessä ja palaute oli erittäin positiivista.

Teksti: Jenni Rinne
Terveysalan opettaja, Uudenmaantien koulutalo