Aada Koukkari ja Tomi Murto ovat Turun ammatti-instituutin kone- ja tuotantotekniikan ensimmäisen vuoden opiskelijoita. Molemmat pohtivat vuosi sitten minne mennä opiskelemaan peruskoulun jälkeen. Samassa tilanteessa on moni yhdeksäsluokkalainen tänään.

Vientiteollisuuden nousu Turun seudulla on vaikuttanut positiivisesti nuorten kiinnostukseen kouluttautua teollisuuden aloille. Turun ammatti-instituutissa tämä näkyy muun muassa kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa opiskelevien korkeassa motivaatiossa. Aada ja Tomi ovat hyviä esimerkkejä motivoituneista opiskelijoista. He myös tietävät, miten vaikeaa oman alan löytäminen voi olla.

Aadan haaveissa koneistajan tai levyseppä-hitsaajan työt

Aada sai kimmokkeen hakea kone- ja tuotantotekniikan opintoihin opojen neuvojen sekä isän ammatin kautta.

– Minulla oli ensin kolme vaihtoehtoa: sosiaali- ja terveysala, sähkö- ja automaatioala sekä kone- ja tuotantotekniikan opinnot. Lukiotakin harkitsin, mutta en tiedä, olisinko siellä viihtynyt. Opoilta sain hyviä vinkkejä ja osallistuin kouluvierailuihin. Olen aina tykännyt erityisesti peruskoulun käsityöopintojen teknisistä töistä. Myös siitä oli apua, että isäni työskentelee metallin parissa, kertoo Aada.

– Jos itse olisin nyt tekemässä toisen asteen hakua, ottaisin mahdollisimman hyvin selvää eri kouluista ja ammateista. Miettisin myös, mitä tykkään tehdä ja minkä alan töitä voisin tehdä loppu elämän.

Opiskelijat joutuvat valintojen eteen myös kesken opintojen.

– Olen viihtynyt täällä hyvin. Kohta pitää valita, haluanko jatkaa koneistuksen vai hitsauksen opintoja. Päätöstä on vaikea tehdä, sillä haaveilen sekä koneistajan että levyseppä-hitsaajan töistä. Myös jatko-opinnot ovat mahdollisia, Aada jatkaa.

Tomia inspiroi automaatiotekniikka

Tomi on alakoulusta asti tehnyt puu- ja metallitöitä. Hän tiesi jo silloin, että haluaa joskus tehdä konkreettista työtä käsillä.

– Yläkoulussa kiinnostuin alasta lisää ja kysyin opolta neuvoja. Jos vertaan amista ja lukiota, teen mieluummin töitä käsin ja koneiden kanssa, kuin luen kirjoja. Opolta sain myös tietää, että tältä alalta valmistuneet työllistyvät hyvin, muistelee Tomi.

– Aika täällä on mennyt nopeasti ja paljon olen jo oppinut. Esimerkiksi sen, että automaation ja asennuksen työt kiinnostavat minua eniten. Täällä on aivan eri meininki kuin yläkoulussa. Opintoihin liittyviä töitä ei ole ihan pakko tehdä juuri nyt. Kunhan itse pitää huolen siitä, että työt tulee tehtyä aikataulun mukaisesti. Opettajat ovat täällä hyviä ja heiltä voi aina kysyä. Ja ennemmin kannattaa kysyä kuin olla kysymättä. Aion ottaa täällä kaiken mahdollisen opin irti ja olla ahkera.

– Opintoni amiksessa ovat aika alussa, enkä ihan vielä tiedä, haluanko opiskella lisää. Jos saan heti töitä, menen kokeilemaan työelämää. Voinhan opiskella halutessani lisää myöhemmin, sanoo Tomi.