Turun ammatti-instituutti järjesti kokkien ja tarjoilijoiden SM-parikilpailut 17.–18.4.2018 opetusravintola Taidossa.

Kilpailun tavoitteena on lisätä ravintola-alan ammatillista osaamista ja arvostusta, edistää kansallista ja kansainvälistä ruoka- ja tapakulttuuria sekä motivoida opiskelijoita oman ammattitaitonsa kehittämiseen. 

Kilpailuja on järjestetty Suomen ravintolakouluiksi perustettujen oppilaitosten välillä jo vuodesta 1981. SM-kilpailun voittajat edustavat Suomea pohjoismaisissa mestaruuskilpailuissa Norjassa keväällä 2019. 

Mukana oli yhteensä kymmenen kokkijoukkuetta ja seitsemän tarjoilujoukkuetta eri puolilta Suomea. Tarjoilijalajissa kilpaili lisäksi kaksi vieraskilpailijaa, jotka harjoittelivat toisiin kilpailuihin.

Kokkilajin päätuomarina toiminut Roni Toivari iloitsi siitä, että nuoret olivat valmistautuneet huolella ja nähneet vaivaa. Kilpailun taso on vuosien saatossa noussut. Ideoita oli haettu niin Suomesta kuin maailmalta. Toistoja, toistoja niin hyvä tulee, totesi Toivari saatesanoissaan.

On ilo seurata alalle tulevien nuorten ammatillista intohimoa.

Kokkien kilpailussa parien tuli valmistaa alku-, pää- ja jälkiruuat määrätyistä pääraaka-aineista, joiden ohella sai hyödyntää kaikkea keittiöstä löytyvää. Pääruuan raaka-aineena oli tänä vuonna ankka.

Palvelupuolen päätuomari Markku Häiväläinen oli tyytyväinen kilpailijoiden hyvään palveluasenteeseen. Kahden päivän raskas kilpailu jaksettiin loppuun saakka. Taso oli hyvä, mutta melkein jokaiselle parille sattui kilpailun aikana pieniä kömmähdyksiä, joista huomasi, että ollaan vasta ammatillisen uran alussa. Kokemuksen kautta taidot karttuvat, lohdutti Häiväläinen.

Tarjoilijapareilla oli monia eri tehtäviä: viinien tunnistusta, drinkkien tekoa, kattamista, kukkien asettelua sekä fine dining tehtävänä huolehtia tyylikäs tarjoilu syntymäpäiväsankarille ja hänen seurueelleen.

Tarjoilijoiden kisan voittajat tulivat tänä vuonna Jyväskylästä.

Tarjoilijoiden kilpailu:

  1. Katariina Nylund ja Elina Vertainen, Gradia
  2. Johan Lindström ja Janina Ulander, Yrkesinstitutet Prakticum
  3. Elisa Rautiainen ja Hennariikka Laukkanen, Savon ammattiopisto

Kokkikisan voitto meni Helsinkiin.

Kokkien kilpailu:

  1. Inka Pitkälä ja Justus Lagerblom, Perho liiketalousopisto
  2. Alex Hakanen ja Tuuli Rossi, Gradia
  3. Joel Manninen ja Vertti Lempeä, Oulun seudun ammattiopisto
 

Kilpailutoiminnan tuominen mukaan osaksi opetustoimintaa valmentaa opiskelijaa kohtaamaan työelämän pelisäännöt ja auttaa häntä myös ymmärtämään arvioinnin ja palautteen merkityksen oppimisprosessissa.

Teksti ja kuvat: Jarmo Linkosaari