Ammatillisen koulutuksen opiskelijat ovat siinä suhteessa etuoikeutetussa asemassa, että he pääsevät tutustumaan moniin työpaikkoihin ja -organisaatioihin, joihin kaikilla ei ole pääsyä. Lääketeknikoiksi valmistuva ryhmä kävi ottamassa selvää, millaista on työ lääkejakeluyritys Tamro Oyj:n suuressa logistiikkakeskuksessa ja miten alan työpaikkoja kannattaa hakea.

Lääkealalta valmistuvat lääketeknikot voivat sijoittua monenlaisiin tehtäviin. Heitä työskentelee mm. logistiikassa, lääkkeenvalmistuksessa, lääketutkimuksessa, sairaalan lääkehuollossa ja asiakaspalveluun liittyvissä tehtävissä. Työpaikkoja ovat esimerkiksi lääketehtaat ja -varastot sekä apteekit. Lääkealan opiskelijoille aukesi hieno mahdollisuus tutustua Tampereella sijaitsevaan Tamro Oyj:n yksikköön. Vuonna 1895 perustettu Tamro - alun perin Tampereen Rohdoskauppayhtiö - on Suomen johtava lääkkeiden ja terveystuotteiden jakelija ja palveluntarjoaja.

Tamron Tampereen logistiikkakeskuksessa tehdään pääasiassa asiakaskeräilyä eli kerätään oikeat lääkkeet pakattavaksi keskuksesta eteenpäin lähteviin lääkelähetyksiin. Päivässä otetaan vastaan noin 10-12 rekka-autoa eli noin 500-600 lavallista lääkkeitä. Työtä tehdään keräilyssä yleisimmin kello 15:n ja 23:n välillä, tarvittaessa yövuorossa kello kahteen saakka. Keräilyssä työtekijöitä on noin 80.

Korkeavarastoa hallitsevat 30-metriset robotit

Opiskelijoille pääsy logistiikkakeskuksen uumeniin oli vierailun mielenkiintoisinta antia. He pääsivät näkemään konkreettisesti, millaisia työtehtävät ovat ja mitä ne vaativat. Valtavissa tiloissa mutkittelee kilometreittäin hihnaa monessa tasossa. Tiloissa on silmiinpistävän vähän ihmisiä, sillä keräily on pitkälti automatisoitua. Oppaana toimiva Calle esitteli opiskelijoille logistiikkakeskuksen toiminnan erikoisuuksia. Hän kertoi esimerkiksi, että vanhentuneet ja vialliset tuotteet poltetaan Ekokemillä tai Vattenfallilla, ja että +5-asteinen kylmävarasto on rakennettu sellaiseen suuntaan, että siihen osuvat vain ilta-auringon säteet.

Eniten kysymyksiä opiskelijoilta kirvoitti Tamron jättimäinen korkeavarasto, jonka hyllyväleissä eli solissa liikkuu kiskoilla hirvittävällä vauhdilla scifi-elokuvien robottien näköisiä työntekijöitä. Varasto on täysin automatisoitu: kukaan ei ohjaa laitteita, vaan koneisto hoitaa kaiken. Tilaa tarvitaan jatkuvasti enemmän mm. uusien rinnakkaislääkkeiden takia. Siksi tilaa on tehty ylöspäin.

- Kokoa tällä on sen verran, että sisään mahtuisi Suomen eduskuntatalo, kertoi opas ryhmälle.

Työturvallisuus on sekä toimintojen että tuotteiden osalta lääkealalla erittäin olennainen asia. Jos 30 metrin korkeudessa liikkuva robotti menee jumiin, apuun kiipeävät niin sanotut ''superuserit''. He ovat käyneet kiipeilykoulutuksen ja läpäisseet lääkärintarkastuksen, jotta turvallinen työskentely katonrajassa voidaan taata.

Töitä tarkoille, ripeille ja luotettaville

Tamro on ollut jo useamman vuoden mukana Taloudellisen tiedotustoimiston TAT:n ja T-Median Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa, joka auttaa nuoria kesätyön haussa ja lupaa hyvän kesätyökokemuksen. Harjoittelijat ja kesätyöntekijät ovat kiitelleet Tamroa mukavista työkavereista ja hyvästä perehdytyksestä työhön. Alalla on koulutustaustaltaan hyvin erilaisia ihmisiä ja muun muassa Tamron keräilytehtävissä on niin logistiikkaa kuin lääkealaakin opiskelleita, mutta myös esimerkiksi insinööritaustaisia henkilöitä. Tamron henkilöstön kehittämispäällikkö Tuija Laine-Itävuon mukaan alalla tärkeää on perusluotettavuus, tarkkuus ja ripeys, joita vaaditaan kaikissa työtehtävissä.

- Tärkeää on myös annettujen ohjeiden ja alan säädösten noudattaminen. Työturvallisuuden merkitys korostuu ja ala on tarkkaan säädelty. Lisäksi yhteistyötaidot ja viestintätaidot korostuvat, koska kaikki toimivat ikään kuin samassa ketjussa, Laine-Itävuo kertoo.

Satoja työntekijöitä palkannut Laine-Itävuo tietää, millainen hakemus toimii alalla parhaiten. Yrityselämässä ollaan menossa vähän sallivampaan suuntaan hakemusten suhteen ja myös Tamrossa arvostetaan kekseliästä ja oivaltavaa otetta. Kun hakemuksia tulee jopa 300-400 kappaletta, on joukosta jotenkin erotuttava.

- Hyvällä tekstillä, koulutuksella ja työkokemuksella toki erottuu, mutta myös hakemuksen ulkoasulla voi herättää kiinnostuksen. Esimerkiksi videot ovat aina kivoja ja jopa Powerpoint-esityksetkin toimivat. Teksti voi silti olla asiallinen, vaikka esitystapa onkin räväkämpi, Laine-Itävuo kertoo.

Kokenut henkilöstön kehittämispäällikkö neuvoo myös kertomaan hakemuksessa miksi haluat juuri kyseiseen työpaikkaan, mikä on intohimosi työssä tai harrastuksissa, tai millaista hyötyä juuri tällaisesta työkokemuksesta olisi sinulle. Haastattelua varten on hyvä myös pohtia, mitä kehitettävää itsellä on.

- Välillä, kun näkee huippuhyviä hakemuksia, tekisi mieli etsiä hakijalle työpaikka vaikka kiven alta, naurahtaa Laine-Itävuo.

Teksti: Tiina Pirilä