Kolmannen vuoden kokkiopiskelijoille järjestettiin kaksipäiväinen koulutus Hamburger Börsin keittiöpäällikkö Toni Vanhalan johdolla. Päivien tarkoituksena oli ammatillisen koulutuksen tavoitteiden mukaisesti korostaa osaamista ja vahvistaa opintojen yhteyttä työelämään.

Ensimmäinen päivä (torstai 11.10.) oli varattu teorialle ja suunnittelulle. Ensin Vanhala kertoi TOK:n toiminnasta ja tuotteistamisesta, minkä jälkeen opiskelijat jaettiin noin kolmen hengen ryhmiin. Heidän tehtävänään oli suunnitella kolmen ruokalajin illallinen annettujen raaka-aineiden pohjalta. Jokaiselle annokselle määriteltiin hinta jota opiskelijoiden tuli pyrkiä noudattamaan.

Ryhmät esittelivät ja hyväksyttivät suunnitelmansa päivän aikana. Oleellista oli, etteivät opiskelijat lähteneet hyväksymisen jälkeen muuttamaan suunnitelmiaan, vaan ne toteutettiin sovitusti - mahdolliset parannusehdotukset käsiteltiin vasta toisen päivän palautekeskustelussa.

Toisena päivänä (perjantai 12.10.) ryhmät toteuttivat suunnittelemansa annokset Aninkaisten koulutalon kahdessa opetuskeittiössä. Aikaa oli rajatusti, joten opiskelijoilta kysyttiin käytännön osaamisen lisäksi järjestelmällisyyttä ja paineensietokykyä.

Vanhala korosti, että vierailun tarkoituksena oli maksimoida molemminpuolinen hyöty työnantajan ja oppilaitoksen välillä. Tavoitteena oli tarjota opiskelijoille mahdollisuus tutustua TOK:n toimintaan ja rohkaista heitä hakemaan töitä tutun ja turvallisen ympäristön ulkopuolelta. Esimerkiksi Varsinais-Suomen alueen pienemmillä paikkakunnilla asuvat nuoret osaajat eivät automaattisesti jäisi harjoittelun paikalliseen ravintolaan, vaan hakeutuisivat mahdollisesti haastavampaan ympäristöön.

Vanhala antoi opiskelijoille myös neuvoja työnhakuun:

- Kannattaa pohtia miten oman osaamisen voisi parhaiten sovittaa työnantajan toimintatapoihin. Yrityksen nettisivuja selailemalla löytyy varmasti hyödyllistä tietoa heidän arvoistaan. Jos sinulta kysytään miksi olisit sopiva henkilö tehtävään, älä vastaa epämääräisesti olevasi paras, vaan yritä mieluummin keksiä jokin tilanteeseen sopiva vahvuus johon haastattelija voi tarttua, Vanhala sanoi.

- Kaikista tärkeintä on, että hakijan oma asenne on kunnossa. Jos työntekijä ei osaa tehdä vaikkapa kantarellikeittoa, se pystytään hänelle aika helposti opettamaan. Mutta jos tullaan töihin hartiat lysyssä ja vartti myöhässä, niin silloin ollaan jo lähtökohtaisesti vaikeuksissa.

Vanhalan laatima haaste tarjosi opiskelijoille kehittävää ja mielekästä vaihtelua oppilaitoksen arkeen. Kahden päivän koulutus toimi hyvänä esimerkkinä niistä konkreettisista hyödyistä joita saadaan, kun osaamista kehitetään jatkuvasti koulu- ja työmaailman rajapinnassa.