Turun kaupungin sivistystoimialan hallinnoima AAVA – Avoin väylä ammattiin -hanke valittiin kahden parhaimman ammatillisen koulutuksen kehittämishankkeen joukkoon kilpailemaan Euroopan komission ESF VET award -palkinnosta. Voittaja valittiin euroopanlaajuisella äänestyksellä.

Euroopan ammattitaitoviikon päätöstapahtumassa Wienissä 9.11.2018 palkittiin joukko parhaimpia ammatillisen koulutuksen kehittämishankkeita, toimijoita ja hyviä käytäntöjä. Palkintokategorioita on useita, ja voittajat valittiin äänestyksellä tuomariston loppukilpailuun kuhunkin palkintokategoriaan asettamasta kahdesta ehdokkaasta.


AAVA-hanke tuli toiseksi European Funding for Excellence -palkintokategoriassa.

Kuvassa hankkeen projektipäällikkö Jaana Kilpinen ja projektikoordinaattori Annina Laaksonen esittelemässä palvelua Finlandia-talolla.

Innovointia ja luovaa ajattelua

AAVA-hankkeessa kehitettiin Avoimet ammatilliset opinnot -palvelu, joka tarjoaa kaikille joustavan tavan hankkia opinnoissa sekä työelämässä tarvittavaa osaamista eri elämäntilanteissa. Jotta opiskelu on mahdollista kaikille asuinpaikasta riippumatta, tapahtuu opiskelu verkossa itsenäisesti tai opettajan johdolla. Palvelun ja avointen verkko-opintojen kehittämiseen ja kokeiluihin osallistui yli 2 000 nuorta ja aikuista sekä ohjauspalveluiden asiantuntijaa. Hankkeen toteuttajaorganisaatiot ylläpitävät ja kehittävät yhdessä palvelua ja sen avointen opintojen tarjontaa projektin päätyttyä tänä kesänä.

– Olemme rakentaneet yhdessä ainutlaatuisen palvelun toiselle asteelle ja olemme projektiryhmässä otettuja saamastamme positiivisesta huomiosta. Ammatillisten opintojen tarjoaminen verkko-opintoina avoimesti kenelle hyvänsä on vaatinut paljon innovointia ja luovaa ajattelua, kommentoi projektipäällikkö Jaana Kilpinen.

– Opiskelijat ovat testanneet ja antaneet palautetta palvelusta. Se ei ole vielä valmis, vaan se kehittyy ja laajenee koko ajan, kertoo Turun ammatti-instituutin rehtori Päivi Lehtinen.

Avointen opintojen palvelun ovat kehittäneet yhdessä Turun ammatti-instituutti, Turun iltalukio, Turun suomenkielinen työväenopisto, Turun Aikuiskoulutuskeskus, Länsirannikon Koulutus Oy WinNova, Novida ammattiopisto ja lukio, Salon seudun ammattiopisto ja Stadin ammattiopisto.

Lisätietoja Avoimet ammatilliset opinnot -palvelusta ja opintotarjonnasta

ESF VET award -palkinnon tarkoituksena on nostaa esille hankkeita, joissa on kehitetty erinomaisia käytäntöjä varmistamaan, että nuoret suorittavat tutkinnon loppuun saavuttaen työelämässä vaadittavat tiedot ja taidot. Euroopan komissio jakaa palkinnon yhdelle ansioituneelle Euroopan sosiaalirahaston rahoittamalle hankkeelle European Vocational Skills Week 2018 -tapahtuman yhteydessä Wienissä. Euroopan ammattitaitoviikkoa (European Vocational Skills Week) vietetään 5.-9.11.2018.