Joonas Pinomäki on suorittanut sekä sähkö- ja automaation ammatillista perustutkintoa että ylioppilastutkintoa. Iltalukion kautta Joonas saa myös lukion päättötodistuksen. Miten tämä on mahdollista?

”Helposti”, sanoo Joonas. ”Kun sain kuulla, että Turun ammatti-instituutissa on mahdollista suorittaa kaksoistutkinto, tiesin heti, että tämä on minulle sopiva vaihtoehto, koska haluan lähteä opiskelemaan diplomi-insinööriksi. Ammatillisesta tutkinnosta saan hyvän pohjan automaatiotekniikan jatko-opintoihin ja lukioaineet auttavat teoriaopinnoissa. Tuli sitten opiskeltua vähän enemmänkin.”

Kaksoistutkinnossa Joonas pitää hyvänä sitä, että voi keskittyä tiettyihin aineisiin ja sisältöihin, jotka ovat itselle kiinnostavia ja joihin on lahjoja.

”Iltalukiossa tein lisäksi ruotsia, saksaa ja kemiaa. Yhdessä vaiheessa opo veti mut sivuun ja sanoi, että nyt puuttuu enää muutama kurssi siitä, että saisin lukion päättötodistuksen. Hänen avullaan sain selville, mitä teen lisää”, Joonas kertoo.

 Kaksoistutkintolinjan valinta oli Joonakselle ilmeisen hyvä vaihtoehto.

”Todella kannatti, saa perustietoja kaikesta, mitä tarvitsen tulevaisuuden opinnoissa. Ammatillinen perustutkinto on etu lukioon verrattuna tällä alalla”, hän sanoo.

”Kaksoistutkinto on muutenkin tosi hyvä vaihtoehto. Ei vaadi paljon enempää kuin ammattikoulukaan. Juhannuskukkulalla voi myös valita pitkän tai lyhyen matematiikan ja jos innostusta riittää, opintoja voi kaksoitutkintolainen räätälöidä ja ottaa iltalukiosta ilmaiseksi niin paljon kursseja kuin haluaa.”

Millaista opiskelutekniikkaa Joonas sitten on käyttänyt?

”Olen painanut asioita mieleen ja joitakin juttuja olen opetellut vain ulkoa. Sen lisäksi tietysti olen alkanut heti soveltaa opittua. Soveltamistakin oppii, kun sitä harjoittelee.”

Haastattelujen lopuksi täytyy aina kysyä jotakin keventävää. Toivoin, että Joonas paljastaisi, mikä on hänen positiivisuutensa salaisuus.

”Jaa-a. Se taitaa olla salaisuus myös mulle itselleni.”

Lähetämme ilolla maailmalle Joonaksen lisäksi myös muita ammatillisen perustutkinnon ja valkolakin saaneita tänäkin keväänä. Toivotamme samalla tervetulleiksi uusia opiskelijoita kaksoistutkintopolulle.