Malta on pieni saarivaltio Välimerellä, noin tunnin venematkan päässä Sisilian saarelta. Ahvenanmaan kokoinen saari on koti noin 500 000 ihmiselle.

Tiukkaan pakattua maa-alaa sekä erittäin vilkasta ja suomalaiselle sekavankin tuntuista liikennettä ruuhkauttavat kasvavan väestön lisäksi runsaat matkailijamäärät sekä matalan verotuksen perässä tulevat yritykset. Malta on aikaisemmin Iso-Britannian siirtomaa, minkä vuoksi liikenne on vasemmanpuolista. Samasta syystä kaikkialla puhutaan hyvää englantia.

Malta onkin oivallinen kohde kielitaidon kehittämiseen.

TAI:lta Erasmus+ opiskelijavaihtoja Maltalle ei ole ennen järjestetty. Kun TAI:n vanha Skills-kumppani koulutusorganisaatio Domain Academylta otti yhteyttä, päätimme kokeilla, minkälaisia työmahdollisuuksia saari tarjoaisi Erasmus+-opiskelijoillemme. Matkaan lähti rohkeasti kaksi liiketalouden opiskelijaa, Joakim ja Kasper, sekä heitä saattamaan ja muita työmahdollisuuksia tutkimaan taloushallinnon opettaja Marika Lavonen ja kv-koordinaattori Maria Hokkanen.

 

Ensimmäinen aamu Maltalla valkeni keväisen lämpimänä ja aurinkoisena. Viikon ohjelmassa oli poikien ensimmäiset työpäivät suuren hotellin db San Antionion kirjanpidossa ja henkilökunnalle vierailuja niin opiskelijoiden työpaikalla kuin useammassa it- ja elektroniikka-alan firmassa, paikallisessa kaasuvoimalaitoksessa, sairaalassa sekä ruotsalaisomisteisessa iGaming-yhtiössä. Lisäksi saimme tutustua vaihtopaikan järjestäneen Domain Academyn toimintaan. Voit tutustua vierailukohteisiimme jutun alaosan listasta.

Kasvun paikka hotellin kirjanpidossa

Hotelli San Antoniolla meitä vastassa oli talousosaston ystävällinen, mutta asiallisen napakka Group Chief Financial Officer Valerie Vella, jonka edessä opiskelijoiden viimeisetkin matkahiekat karisivat silmistä. Vartissa naputettiin pöytään kaikki työajoista pukeutumiskoodiin. Valerie lupasi, että opiskelijat pääsevät hommiin ja saavat jaksonsa lopussa häneltä rehellisen arvion työpanoksestaan. Ohjelmassa on ainakin aluksi arkistointia sekä talousosaston toimintaan tutustumista. Sähköinen kirjanpito ja arkistointi on Maltalla vasta tulollaan. Siistin ja muuten modernin toimiston seinillä keikkui melkoiset mappikokoelmat laskuja ja kirjanpitotositteita. Kasper ja Joakim kävivät kuitenkin motivoituneina työhön ja oppivat varmasti paljon vauhdikkaassa, tavoitteellisessa työyhteisössä.

Oli hienoa nähdä, että opiskelijat ottivat heille tarjotun haasteen vastaan oikealla asenteella.

 ”Suomesta poikkeavaan työkulttuuriin tottuminen antaa heille varmasti itsevarmuutta työelämän haasteista selviämiseen myös jatkossa. Lisäksi vieraan ympäristön haltuun ottaminen ja erilaisen kulttuurin keskellä eläminen kasvattaa kohtaamaan muuttuvia tilanteita kunnialla. Kielitaidostakin on työuralla varmasti suurta hyötyä”, pohtii Marika opiskelijoiden jäätyä työpaikalle uuden työporukkansa kanssa lounastamaan. Kavereita toivottavasti löytyy työpaikan ulkopuoleltakin, sillä Kasper ja Joakim majoittuvat paikallisen perheen pyörittämässä opiskelija-asuntolassa, jossa perheen kokki-isä tekee päivällistä kaikille 8–16 vaihto-opiskelijalle, jotka tulevat useista eri maista.

Wärtsilän moottoreita ja meduusoja

Yritysvierailujen mielenkiintoisinta antia oli käynti Maltan ainoassa voimalaitoksessa, jossa meitä oli vastassa Executive Chairman Johann Zammit. Kaasuvoimalan vieressä kelluu säiliölaiva käytettävälle kaasulle. Meren välitön läheisyys aiheuttaa omat ongelmansa – Zammit kertoo tulleensa hälytetyksi yötöihin mm. meduusaparven tukittua säiliön puhdistusfiltterit. Suunnitteilla onkin kiinteiden maasäiliöiden käyttöönotto. Voimalalla on käytössä kolme Wärtsilän dieselmoottoria, ja paikalla onkin aina myös Wärtsilän henkilökuntaa. Voimalan ilmastointi- ja huolto-osasto ottaisi mielellään vastaan LVI-alan opiskelijoita. Harjoittelumahdollisuuksia voisi järjestyä myös prosessinhoitajille sekä kemia- ja laboratorioalan opiskelijoille. Chairman Zammit tulisi mielellään Turkuun käymään ja tutustumaan koulumme toimintaan ensi syksynä.

 

Maltalle oppiin jatkossakin

Työkulttuuri Maltalla vaikuttaa suoralta ja toimeliaalta, ja naisten määrä teknisten ja matemaattisten alojen työpaikoilla ilahdutti.

Viikko on ollut hektinen ja avartava. Tiukasta aikataulusta huolimatta ehdimme tutustua saaren nähtävyyksiin. Julkinen liikenne toimi hyvin ja meidät otettiin kaikkialla vastaan ystävällisesti ja hyvällä englannilla. Tarkkana täytyy olla vasemmanpuoleisen liikenteen sekä saaren viihdetarjonnan kanssa, mutta uskomme, että Maltalta voi löytyä jatkossakin hyviä työelämässäoppimispaikkoja motivoituneille, kielitaitoisille opiskelijoille.

Erasmus+ ohjelma mahdollistaa ammatilliset 6–8 viikon työelämässäoppimisjaksot Euroopassa. Paikat järjestetään TAI:n kansainvälisten partnereiden avustuksella. Ohjelman tuki kattaa opiskelijan lennot ja majoituksen sekä pienen ruokarahan.

Lisätietoja: http://www.turkuai.fi/turun-ammatti-instituutti/opiskelijalle/kansainvalisyys/hae-vaihtoon

Vierailukohteet:


Teksti ja kuvat: Maria Hokkanen ja Marika Lavonen