Lohjalta kotoisin oleva Leila Karhunen, 18, muutti Turkuun vuonna 2016, koska halusi suorittaa ravintola-alan ja lukion opinnot. Reilun kahden vuoden aikana Leila on ehtinyt opiskelujen ohella osallistua myös aktiivisesti TAIn kilpailutoimintaan.

Alun perin kokin ammattia harkinnut Leila tykästyikin lopulta enemmän tarjoilijan työhön. Ravintola- ja catering-alan opiskelijat tutustuvat aluksi molempien alojen työhön ja valitsevat jommankumman ammatin ensimmäisen vuoden aikana.

– Opetuskeittiössä huomasin, ettei kokin työ olekaan minun juttuni. Kun pääsin tarjoilijana salin puolelle ja ensimmäisiin työssäoppimisiin, tajusin että minusta tuleekin tarjoilija, Leila kertoo.

Oppimisjaksot ovat sujuneet hyvin, sillä töitä on löytynyt kaikkien työnantajien palveluksessa vielä harjoittelujen päättymisen jälkeenkin.

Kilpailutoiminnasta hyödyllistä kokemusta

Leilan ensimmäinen kilpailukokemus oli viime vuoden syksyn WordSkills-karsinnoissa Helsingissä. Kahden päivän kilpailuun sisältyi mm. kansainvälisten juomasekoitusten valmistusta ja fine dining -lounaan tarjoilua. Kilpailun tuomarit hämmästelivät ensikertalaisen suorituksen korkeaa tasoa ja asiakkaat kiittelivät erinomaista englannin kielen taitoa.

– Se oli ihana kokemus! Jännitti aluksi tosi paljon, mutta kun päästiin siihen kohtaan että asiakkaat tulivat pöytään, kaikki ylimääräinen katosi mielestä. Keskityin vain siihen, että mulla on nyt asiakkaat, olen töissä.

Leilan tavoitteena on jatkaa kilpailutoiminnan parissa jatkossakin. 

Mielekäs työ auttaa jaksamaan

Nautin työstäni ja työpaikastani niin paljon, että paikalle päästyäni voin unohtaa kaikki ylimääräiset huolet. Tietysti välillä sitä toivoo, että ihmiset muistaisivat että tarjoilijatkin ovat vain ihmisiä – ei meidänkään kaikkea tarvitse kestää. Onneksi ilkeitä asiakkaista tulee vastaan todella harvoin. Ihmiset ovat enimmäkseen todella mukavia. Minusta on ihanaa olla töissä heitä varten.

Kisavalmennuksen, töiden, opiskelujen ja ylioppilaskirjoittusten yhdistäminen kysyy jaksamista. Kiireisen aikataulun tasapainottelu, kuten tarjoilijan työkin, vaatii hyvää paineensietokykyä.

– Täytyy jaksaa tehdä pitkätkin työvuorot huolellisesti ja iloisesti vaikka ympärillä kaikki vähän räjähtelisi ja talo olisi täynnä asiakkaita, Leila kertoo.

Vaikka Leilalla riittää tekemistä ja reippautta vaaditaan salissa ja sen ulkopuolella, mielekäs työ auttaa jaksamaan. Leilasta huokuu aito innostus tarjoilualaa kohtaan.


Kuva ja teksti: Juuso Mäntykivi