Turun ammatti-instituutissa on käynyt tänä keväänä kuutena perjantaina Turun AMK:n konetekniikan opiskelijoita suorittamassa lastuava työstö -kurssia. Kone- ja tuotantotekniikan työsalissa on siis opiskeltu käytännössä kappaleiden valmistamista lastuavilla työstömenetelmillä, kuten sorvaamalla, jyrsimällä ja poraamalla.

– Yhteistyötä on ollut ennenkin, muun muassa viime vuoden Taitaja-kilpailuiden konepajatekniikan näytöslajissa TAIn ja Turun AMK:n opiskelijat kilpailivat samassa joukkueessa NOPSA-hankkeen koordinoimina, kertoo kone- ja tuotantotekniikan lehtori Markku Simpanen.     

NOPSA-hankkeella haetaan ratkaisua ammatillisesta koulutuksesta jatko-opintoihin siirtymisen sujuvoittamiseen ja työelämään johtavan opintopolun nopeuttamiseen. Hankkeessa kehitetään opetusta, ohjausta sekä ammatillisen koulutuksen ja korkea-asteen välistä yhteistyötä opiskelijoiden ja opettajien kesken.

Alan näkeminen eri kulmista

TAIssa koneistusta opiskeleva Turun AMK:n opiskelijaryhmä on aloittanut korkeakouluopintonsa tämän vuoden tammikuussa. Käy ilmi, että usealla heistä on toisen asteen ammatillinen tausta. 

– Olen kiinnostunut tuotekehityksestä. Olisi hienoa päästä tulevaisuudessa kehittämään esimerkiksi elintarviketeollisuuden laitteita käyttäjälähtöisemmiksi, kertoo Turun AMK:n 1. vuoden opiskelija Katja Levula, jolla on taskussaan jo elintarvikealan ammattitutkinto, leipuri-kondiittori.

Opiskelijat kehuivat kurssia mahdollisuudeksi nähdä ja kokeilla käytännössä koneistuksen saloja.

– On hienoa oppia yleispäteviä koneistuksen taitoja työelämää varten.

Lisätietoa: NOPSA-hanke