Opettajat Jari Hiltunen sähköalalta ja Johanna Jernberg kone- ja tuotantotekniikasta kävivät tutustumassa TAI:n yhteistyöoppilaitokseen Erasmus-ohjelman puitteissa. Kummatkin löysivät mielenkiintoisia vaihto-opiskelumahdollisuuksia opiskelijoilleen.

Leppoisa telakkakaupunki

Saint-Nazaire on kaupunki Loire-joen suulla Ranskassa Atlantin rannikolla. Sen asukasluku on noin 70 000 (vrt. esim. Vaasa tai Lappeenranta), ja se on merkittävä satama- ja laivanrakennuskaupunki. Turkulaisille tuttu, Boren vieressä köllöttelevä Suomen Joutsen rakennettiin siellä 1902.


Ranskan antauduttua toisessa maailmansodassa Saint-Nazairesta tuli lähes heti Saksan laivaston sotasatama. Sinne rakennettiin sukellusvenetukikohta, joka suojattiin yhdeksällä metrillä betonia. Tuhoutumattomaksi suunniteltu rakennelma hallitsee kaupunkikuvaa vieläkin. Muuten kaupunkiprofiili on matala, mutta Le pont de Saint-Nazaire -silta ja telakan punavalkoiset nosturit näkyvät kaupungin siluetissa. 
Arkiviikon aikana saatu tuntuma kaupungista ja sen lähiympäristöstä on, että sieltä löytyy sopivasti kaikkea: riittävästi palveluita, näppärän lyhyet matkat sekä luonnon helmaan että lähikaupungin sykkeeseen; pikkukaupungin hyvät puolet ilman suurkaupungin joskus stressaavaakin hulinaa.

Yhteistyökoulusta

Lycée Professional Brossaud-Blancho on noin 800 opiskelijan kampus mukavan urheilupuiston laidalla. Koulussa opiskelee sekä ammattikoululaisia että lukiolaisia. Ammatillisista aloista edustettuina on sosiaali- ja terveydenhoitoala, ravintola-ala, kone- ja tuotantotekniikka, kaupan ja hallinnon ala sekä sähköala erikoisuutenaan lentokoneautomaatio. Koululla onkin vahvat yhteistyökuviot alueen lentokoneteollisuuden kanssa: Saint Nazairesta löytyy mm Airbusin tehtaat.


Opiskelijat voivat valita kahden tai kolmen vuoden ohjelman sen mukaan aikovatko he jatko-opintoihin. Myös oppisopimuksella opiskelu on yleistä. Ammattikoulutuksen rahoituksessa korostuu, toisin kuin Suomessa, paikallisten yritysten vahva rooli. Koulupäivät noudattavat suunnilleen samanlaista kaavaa kuin Suomessakin, mutta lounastauko on ranskalaisittain puolitoista tuntia pitkä. Lukujärjestys on sama koko vuoden läpi ja koulua käydään maanantaista torstaihin klo 8-16 ja pe 8-14. Lukukautta rytmittää noin kuuden viikoin välein kahden viikon loma ja opiskeluun kuuluu Ranskassakin työpaikalla tapahtuvaa oppimista toisena ja mahdollisena kolmantena opiskeluvuonna.

Johanna nousee Corvetteen, by Johanna Jernberg

Telakka – kaupungin ylpeys

Chantiers de l'Atlantique on telakka Saint-Nazairessa. Se on yksi maailman suurimmista telakoista ja siellä rakennetaan monipuolisesti rahtilaivoja sekä sota- ja matkustaja-aluksia. Vierailuhetkellä työn alla oli upea loistoristeilijä, jonka massiivista tuotantoprosessia pääsimme opiskelijaryhmän mukana ihmettelemään.


Telakan sijainti Loire-joen suulla ja Atlantin aavojen vesien välittömässä läheisyydessä tekee suurten alusten rakentamisen ja korjaamisen mahdolliseksi. Tämä suuri työllistäjä teki vaikutuksen vierailijoihin ja on selkeästi paikkakunnan ylpeys.

Kannattaisiko lähteä?

Tutustuessa ranskalaiseen ammatilliseen koulutukseen on havaittavissa ehkä enemmän samankaltaisuuksia kuin poikkeavuuksia suomalaiseen koulutukseen verrattuna. Tämä tekee vaihtoon lähtemisen varmasti helpoksi, sillä oppilaitoksen tapoja on helppo ymmärtää. Ranskan kielen hallitseminen olisi tietenkin valttia vaihtoon lähtiessä, mutta kyllä englannilla ja luovuudellakin varmasti pärjää.

Opettajavierailumme päättyi samanaikaisesti kuin TAI:n kokkiopiskelijan kuukauden mittainen työssäoppimisjakso Erasmus-ohjelman kautta ja yhteen osuneet paluumatkat antoivat mahdollisuuden haastatella tyytyväistä vaihto-opiskelijaa. Kielihaasteista huolimatta matka oli ollut ehdottomasti antoisa, kasvattava ja kotiintuomisina oli reseptien lisäksi myös hyviä muistoja ja uusia ystäviä. Työpaikkaakin oli kuulemma tarjottu, joten kv-urasta kiinnostuneille kohdetta voinee hyvillä mielin suositella.

TAI lähettää vuosittain noin 100 opiskelijaa työelämässä oppimaan ulkomaille Erasmus + ja Opetushallituksen tuella. Vaihtoon haku tapahtuu Wilmassa elo-syyskuussa sekä tammi-helmikuussa.

Hyödyllisiä linkkejä:

Lycée Brossaud-Blanchon kotisivut: https://brossaud-blancho.paysdelaloire.e-lyco.fr/

Telakan kotisivut: http://chantiers-atlantique.com/en/

Saint-Nazairen nähtävyyksiä: http://www.visit-saint-nazaire.com/

Airbus: https://www.airbus.com/careers/our-locations/europe/saint-nazaire.html

Teksti ja kuvat: Johanna Jernberg ja Jari Hiltunen