Turun ammatti-instituutin kaupallisen alan opiskelijoille tarjottiin tänä keväänä mahdollisuus valita vaihtoehtoisia tekniikan opintoja. Tilaisuuteen tarttui seitsemäntoista liiketalouden opiskelijaa.

Pieni ryhmä TAIn liiketalouden opiskelijoita istuu suuren teollisuusrobotin ääressä Turun Koneteknologiakeskuksessa. Tulevat merkonomit harjoittelevat kuusiakselisten nivelvarsirobottien ohjelmointia ja liikuttamista.

Iso teollisuusrobotti liikkuu hitaasti ja millintarkasti, kun Iida Isokorpi ohjailee sitä hienovaraisin ottein.

– On ollut mielenkiintoista touhuta roboteilla. Tänään harjoitellaan näyttökoetta varten. Käymme läpi käyttäjä- ja työkalukoordinaatiston ohjelmointia sekä ohjelman luomista, Isokorpi selvittää.

Robotteja käytetään teollisuudessa muun muassa kappaleenkäsittelyyn, hitsaukseen ja maalaukseen. Yhteys liiketaloudenkin ammattilaisten käyttämiin ohjelmistorobotteihin on se, että molempia pitää ohjelmoida.

Robotiikan opinnoissa nuoret ovat saaneet tutustua tekniikan alaan

– Jos joku vielä miettii mitä haluaisi mahdollisesti jatkossa tehdä, on nyt nähnyt minkälaista tekniikan alalla opiskelu voisi olla, kertoo kurssijärjestelyistä pääosin vastannut TAIn robotiikan kouluttaja Antti Nousiainen.

Mikä tahansa itselle uuden ja haastavan asian opetteleminen ja siinä onnistuminen kehittää

Luokkahuoneessa toinen ryhmä syventyy tietokoneidensa ruuduilla näkyvään robottisimulaatio-ohjelmaan. Opiskelijat kertovat oppineensa tekemään yhteistyötä ja kysymään kouluttajilta neuvoa rohkeasti.  Mikä parasta, työskentely robotin parissa on tarjonnut tervetullutta vaihtelua opintoihin.

– Mikä tahansa itselle uuden ja haastavan asian opetteleminen ja siinä onnistuminen kehittää, Nousiainen pohtii.

Isokorven tulevaisuudennäkymät ovat vielä avoimet.

– Aion vaihtaa alaa kauppiksen jälkeen ja kurssilta saa kokemusta tekniikan alasta, joka myös kiinnostaa.

Kuva: Lea Froloff

Kurssi on yksi osoitus STEAM Turun nuorille tarjoamasta mahdollisuudesta astua tiede- ja teknologiapolulle. Varsinais-Suomessa on huutava pula teknologia-alan alan ammattilaista. Siksi täällä toivotaan, että yhä useammat innostuisivat jatkossa opiskelemaan tekniikkaa.

Teknologia-alalla tarvitaan kaikkia asentajista diplomi-insinööreihin ja myyjiin.

– Teknologia-alalla tarvitaan kaikkia asentajista diplomi-insinööreihin ja myyjiin. Kaikki kipinän saaneet ovat tervetulleita, vakuuttaa Turun kaupungin sivistystoimialalla työelämälehtorina toimiva Matti Raho.

Raho iloitsee erityisesti siitä, että kurssin valinneiden joukossa on myös tyttöjä.

Kurssin on järjestänyt Turun ammatti-instituutin tekniikan yksikkö. Tilat ja laitteet opiskeluun on tarjonnut Turun Koneteknologiakeskus Oy.

Turun ammatti-instituutin jatkuvassa haussa alkaa jatkuvasti uusia kiinnostavia koulutuksia - tutustu lisää!