Toisen asteen opintoihin kiinnittymisen, läpäisyn ja putoamisen ehkäisyyn rakennetaan valtakunnallista toimintamallia, jolla pyritään tunnistamaan varhaisessa vaiheessa koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle jäämisen riskitekijöitä ja vastaamaan näihin tekijöihin.

Opiskelijoita tuetaan ryhmä- ja yksilövalmennuksen keinoin suorittamaan opinnot päätökseen ja siirtymään kohti työelämää tai jatko-opintoja sekä saatetaan  opinnot keskeyttäneitä opiskelijoita takaisin opintoihin.

Valtakunnallisen Vamos 2. aste -hankkeen kehittämistyöhön liittyy myös toimenpiteiden vaikuttavuuden mittaaminen, jota tehdään yhdessä Nordic Healthcare Groupin kanssa. Hankkeessa tuotetaan tietoa opiskelijoiden hyvinvoinnin muutoksesta ja opintojen etenemisestä sekä niiden vaikutuksista kansantaloudellisella tasolla.

Vamos 2. aste – opintoihin kiinnittyminen, läpäisy ja pudokkuuden ehkäisy -hankkeen alueellinen pilotti käynnistyy Turun ammatti-instituutissa 12.8.2019 ravintola- ja catering alalta. Pilotissa on kyse kahden viikon opintokokonaisuudesta, jonka kautta ryhmä opiskelijoita palaa opintojen pariin. Pilotin oppitunneilla keskitytään opiskelijoiden hyvinvointiin, voimavaroihin ja vahvuuksien löytämiseen niin, että kaikki pilotin osat tukevat opiskelijaa saattamaan tutkinnon loppuun. Lisäksi neuvontaa annetaan erilaisissa alakohtaisissa aiheissa ja opiskelijoita muutoin askarruttavissa asioissa.

Pilotin toimintaa kokeillaan aluksi ravintola- ja catering -alalla kolme kertaa lukuvuonna 2019–2020. Mallin tarkoitus on tehostaa ja tukea opintojen etenemistä sekä keventää opintoihin palaamista. Kaikki pilotin teemat ovat nousseet opiskelijoiden ja henkilökunnan tarpeiden kautta ja niitä pystytään muokkaamaan tarpeen mukaan eri aloille ja erilaisille kohderyhmille Turun ammatti-instituutissa. Pilotin rinnalla kulkee myös yksilövalmennus, jota on tarjolla pilottiryhmän ulkopuolisille, hankealoilla opiskeleville nuorille. Hankkeeseen kuuluvat alat ovat: hotelli-, ravintola- ja catering, ICT, media, liiketalous (myös ruotsinkielinen) ja laboratorio.

Turun ammatti-instituutti on hankkeen osatoteuttaja yhdessä Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian sekä Suomen diakoniaopiston kanssa. Hanketta koordinoi Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön Vamos-palvelut ja rahoittajana toimii Euroopan sosiaalirahasto (ESR).

Kysy lisää:
Minna Hemgård