Joulun alla tontut liikkuu hyvää tehden…

Heikommassa asemassa olevien auttaminen luo osaltaan uskoa tulevaan

Kuvassa ryhmä lapsia on pukeutunut tontuiksi. Yhdellä etummaisista tontuista on kädessään kori. Takarivistä taas kurkotellaan kovasti, jotta oma nenän pää näkyisi kunnolla kuvassa. Tonttujen on tarkoitus lähteä keräämään lahjoituksia vähävaraisille. Turun Sanomien mukaan seurue lähti liikkeelle NMKY:n pihasta Maariankatu 2:sta liikkuen autolla. Turun lastensuojelukeskus jakoi keräyksen saaliin edelleen lapsiperheille. Tonttulapset keräsivät lahjoituksia vähävaraisille useaan otteeseen ainakin 1930-luvulla.

Pelastusarmeijan joulukeräys Kauppatorin kulmalla vuonna 1925. Turun Sanomat / Turun museokeskus.

Joulun alla monella on halu auttaa muita. Voi olla mukana yhdistysten ja seurakuntien toiminnassa auttamassa tai osallistua lahjoittamalla erilaisiin joulukeräyksiin. Turun Sanomat 9.12.1937 kirjoittaa: 

”Yhteiskunnassa on lukuisa joukko ihmisiä, joiden joulu jäisi perin köyhäksi ja suhteellisen ilottomaksi heidän omien mahdollisuuksiensa perusteella. Mutta paremmissa taloudellisissa ja muissa olosuhteissa elävien lähimmäisenrakkaus on kuitenkin niin suuri, että sen turvin vanhukset, sairaat ja köyhät pääsevät myöskin jouluilosta osallisiksi.” 

Lehti kirjoittaa Turussa olevan lukuisia rahastoja, joiden tarkoitus on hankkia joulutunnelmaa vähäosaisille. Vanhimmat näistä rahastoista ovat 1780-luvulta peräisin. Turun kaupungin huoltolautakunta jakoi lahjoitustestamenttien ehtojen mukaisesti näistä varoista perheille tai leskille joulurahaa tai polttopuita. 

Pelastusarmeijan joulukeräys vuonna 1938. Turun Sanomat / Turun museokeskus.

Pelastusarmeijan Joulupata-keräys on sekin Wikipedian mukaan jo yli sata vuotta vanha perinne, joka sai alkunsa San Franciscossa vuonna 1891. Kapteeni Joseph McFee halusi joulun aikaan auttaa vaikeuksiin joutuneita. Hän muisti, että oli nähnyt Englannissa Liverpoolissa padan, johon laivojen matkustajat saivat jättää rahaa köyhiä varten. Hän laittoi samanlaisen astian Oaklandin lautan lähelle. Pataan kertyi riittävästi rahaa köyhien jouluateriaa varten. McFeen tunnuslauseeksi tulikin "Keep the Pot Boiling" (suom. "Antakaa padan porista"). Suomessa oli ensimmäinen Joulupata-keräys vuonna 1906.

Pelastusarmeijan joulukeräys Wiklundin kulmalla vuonna 1943. Turun Sanomat / Turun museokeskus.

Kaikilla ei katse silti yllä omaa nenää pidemmälle. Kuvan julkaisemisesta seuraavan päivän Turun Sanomissa 9.12.1937 joululahjamainosten seasta pistää silmään ikävä otsikko:

”Maailma kulkemassa kohti vakavinta kriisiä, mitä sitä on kohdannut enemmän kuin tuhannen vuoden kuluessa. Diktatuurimaissa palvotaan sotaa kansallisen suuruuden välttämättömänä ilmaisumuotona”.

Nyt jälkikäteen tiedämme, mitä kamalaa tällaiset otsikot ennakoivat. Historiasta on otettu oppia, joten on paljon toivoa, ettei uudestaan tehdä samoja virheitä. Heikommassa asemassa olevien auttaminen luo osaltaan uskoa tulevaan ja vahvistaa kykyämme selviytyä vaikeuksista yhdessä.

Ylin kuva: Tontuiksi pukeutuneita lapsia ja keskellä joulupukki lähdössä keräämään lahjoituksia vähävaraisille perheille. Kuva Turun Sanomissa 8.12.1937. Rajattu. Turun Sanomat / Turun museokeskus.

Lähteet (linkit avautuvat uuteen välilehteen)

Blogikirjoitus on julkaistu myös Turun museokeskuksen Kukkuu kokoelmista -blogissa 1.12.2022.

Tietoa kirjoittajasta

Minna
Ijäs
Amanuenssi
Turun museokeskus