Kulttuurikuntoilureitit yhdistävät kulttuurin ulkoiluun

Jos ei ennen ole tullut kuljettua Turun kulttuurikuntoilureiteillä, niin nyt on sen aika!

Hyppäsin mukaan Turun kaupungin erityispalveluiden tiimiin eli EPA-tiimiin syksyllä 2022. Pidämme päämajaa kirjastossa, mutta pelikenttänä meillä kulttuurikoordinaattoreilla on koko kaupunki. Työpöytääni värittää tällä hetkellä voimakkaasti kaupunkimme kulttuurikuntoilureitit, joiden tiimoilta tapahtuu lähiaikoina monenlaista.

Julkaisemme uuden kulttuurikuntoilureitin 26.4. Olemassa olevien reittien kehittämiseksi on käynnistynyt esteettömyyskartoitus maastossa ja karttojen digitaalista saavutettavuutta tarkastellaan suurennuslasilla. Kulttuurikuntoilun teemaviikkoa vietetään jälleen pienen tauon jälkeen toukokuussa.

Jos ei ennen ole tullut kuljettua Turun kulttuurikuntoilureiteillä, niin nyt on sen aika ja kutsu lähteä liikkeelle on jokaiselle esitetty!

Mitä kaikkea reitit pitävät sisällään?

Kulttuurikuntoilun kokonaisuus pitää sisällään parikymmentä eri teemaista reittiä. Suurimmasta osasta on saatavana paperikarttaversio esim. kirjastoista ja museoista, mutta kaikki reitit löydät PDF:nä sekä sähköisesti Citynomadi -sovelluksesta.

Voit valita teemaksesi vaikkapa Muistojen Turku -reitin (2022) tai jännitellä K-16-reitillä Synnin ja oikeuden paikat 1600-luvulla (2021). Reitti-infot ja kulkureitin saa mukaan matkaan haluamallaan tavalla. Reittiperhe elää ja voi siis erittäin hyvin.

Uusi reitti 2023

Uusia reittejä kokonaisuuteen on lisätty noin kerran vuoteen. Syksyllä 2022 perehtyessäni ajatuksella olemassa oleviin reitteihin, virittelin saman tien työpajan tiimilleni, jossa palloteltiin vanhoja hyviä ideoita ja tuotettiin uusia. Top 5 -lista jäi muhimaan. Lukuisten keskustelujen, kartoitusten, yhteistyökumppaniharavoinnin ja hiukan tuurinkin ansiosta olemme nyt siinä pisteessä, että uudelle reitille pääsee viikolla 17. Vielä ei ole aika paljastaa sen teemaa ja sisältöä, mutta seuraa kaupungin viestintää kuullaksesi lisää.

Esteettömyyskartoitus

Kulttuurikuntoilureitit kulkevat oikeasti maastossa, vaikka digitaalisestikin reitillä voi piipahtaa. Kuljemme kaupunkialueella, mutta esteettömyys on otettava tarkasteluun, jotta mahdollisimman moni pääsisi tasapuolisesti halutessaan reiteistä nauttimaan. Aina se ei ole mahdollista esimerkiksi Porrastelu-reitin osalta. Käynnistymässä on ihan näillä näppäimillä seitsemää potentiaalista kulttuurikuntoilureittiä koskeva esteettömyyskartoitus. Ennen kesää saamme alan asiantuntijan raportin ja kehittämisehdotukset siitä, millaisilla toimenpiteillä edes osa kartoitettavista reiteistä saataisiin jatkossa esteettömiksi. Minun työpöytäni päällä leijuu toimeenpanon ja edelleen kehittämisen paine sekä odotukset. Katsotaan, mitä kartoitus tuo tullessaan.

Saavutettavuus paremmaksi

Saavutettavuudella tarkoitetaan projektissani digitaalisen palvelun eli kulttuurikuntoilukarttojen helppokäyttöisyyttä ja toimivuutta rajoitteista riippumatta. Tutkailen myös paperisia karttojani samassa hengessä. Tämä asia on hieman kimurantti, koska muun muassa lainsäädäntö on elänyt lähivuosina aiheen ympärillä ja tekninen kehitys mahdollistaa monenlaista. Lupaankin siis edistää karttojen saavutettavuuden parantamista.

Kulttuurikuntoilun teemaviikko 22.–28.5.

Kulttuurikuntoilun Teemaviikko järjestetään toukokuun lopulla! Viikon aikana voi osallistua oppaan kanssa kulttuurikuntoilureiteille ja möyhiä aihetta yksin tai muiden kanssa. Reitithän ovat toki kuljettavissa 24/7, mutta viikolla 21 nostamme kokonaisuutta esiin hieman isommin.

Toivotan kultturellia ja liikuttavaa kevättä ja kesää!

Henkilö hymyilee kameralle Turun Aurajoen rannassa

Tietoa kirjoittajasta

Arttu
Eteläpelto
kulttuurikoordinaattori
Vapaa-ajan palvelukokonaisuus
Kirjoittaja on ahkera ulkoilman suurkuluttaja ja taiteen vakava sekakäyttäjä.
Asiasanat: