Somejulkkis oppitunnilla – mitä ihmettä vai hyvä pedagoginen ratkaisu?

Älä lähetä ikinä heittii someen!

Turun kaupunki on vuonna 2021 käynnistänyt yhteistyön somevaikuttajan, tanssijan ja artistin Joalin Loukamaan kanssa. Joalin toimii Turun brändilähettiläänä ja kertoo julkaisuissaan positiivisia asioita Turusta teemalla ”Becoming Turkulainen”. Hän tekee myös kouluvierailuja ja tapaa paikallisia nuoria heidän hyvinvointia ja harrastuskiinnostustaan tukien. Joalinilla on miljoonia seuraajia eri somekanavissa ja hän on tuttu monelle Selviytyjät Suomi TV-sarjan 4. kaudelta. TAIn osalta vierailupaikaksi valikoitui sosiaali- ja terveysalan yksikkö Ruiskadulla koulutuspäällikkö Tiina Tarrin aloitteesta. Korona siirsi vierailun syksystä 2021 eteenpäin, mutta nyt maaliskuussa 2022 se vihdoin toteutui.

20-vuotias Joalin ottaa yleisön kuin yleisön haltuunsa. Koululla hän puhui juuri sinulle, joka olit yleisössä. Kaikille tuli aivan selväksi, mitä tuntemuksia hate-viestit someen kirjoitettuna voivat saada aikaan. Aidosti ja valloittavasti esiintymällä Joalin antoi kaikille ohjeeksi, että ”Älä lähetä ikinä heittii someen!” ja halusi rohkaista omalla esimerkillään siihen. Esimerkki siitä, että mitään – edes väärinkäsityksiä – ei saa somesta pois, jäi elävän esimerkin avulla kaikkien mieleen.

Lähihoitajakoulutuksen ykkösvuoden opiskelijoista koostuva yleisö sai matkustaa hänen mukanaan meksikolaisen priva-koulun arkeen ja tuntemaan olonsa erittäin etuoikeutetuksi Suomessa. Täällä – kamalasta talvesta huolimatta – on automaattisesti kaikki hyvin ja yltäkylläistä. Kuulimme myös jalkapallon merkityksestä, sisällä kengillä kävelemisestä ja me-ne –luokkayhteiskunnasta Meksikossa.

Joskus nuorille pidetyissä auditoriotilaisuuksissa yleisö vaikenee kuin metsä, jos kysymyksiä pyydetään. Joskus käy myös niin, että aikuisten ikään kuin ”varalla” esittämät kysymykset hiljentävät sitten porukan lopullisesti. Kuitenkin kaikki lähtee oikeastaan esiintyjästä. Kun hän tietää kenelle puhuu ja on sinut esityksensä kanssa, saa hän kysymyksiä irti yleisöstä kuin yleisöstä haastamalla. Joalin on juuri tällainen esiintyjä.

Opiskelijoille Joalinilla oli monta ohjenuoraa seurattavaksi. Taitavasti hän kertoi 10 ja 19 ikävuoden olevan se väli, jolloin ihmisen persoona ja se millainen haluaa joskus olla, kehittyy. Joalin on käynyt jo teini-iän aikana useammassa maassa kuin moni aikuisista ehtii elämänsä aikana. Varsin analyyttisesti ja aidon oloisesti hän myönsi olevansa ylpeä siitä, mitä on jo elämässään saanut aikaan. Sinua vie tasan se, mihin uskot!

Suoraviivaista menestyksen tien ei tarvitse olla. Välillä on ihan ok tuntua siltä, että kaikki ei ole ok. Siihen on myös ihan sopivaa pyytää apua. Menestyneen some-persoonan kertomana mahdollisuus tarttuu teini-ikäiseen kuulijakuntaan ja jää oikealla tavalla heidän mieleensä. Henkinen hyvinvointi ja se miten toisia ihmisiä kuuluu kohdella, on Joalinille tärkeää. Hän antaa sen kuulua.

Joalin julkaisee tänä vuonna julkaisee espanjan ja englannin kielistä musiikkia tähtäimenään kv-menestys. Hän on lisäksi aloittanut TAMKin Proakatemiassa yrittäjyyden ja tiimijohtajuuden opinnot, vaikka osaamista on jo kertynyt aivan valtavasti tekemällä. Ajan rajallisuuden hän kyllä joutui myöntämään, kun yleisöstä tuli kysymys, treenaako hän edelleen tanssia.

Miksi itseään vakavasti otettavana pitävä oppilaitos tuhlaa oppituntejaan ottamalla nuorten kanssa liki vertaisikäisen somejulkkiksen juttelemaan ja vieläpä pääosin vain itsestään?

Meidän koulun ammattilaisten täytyy myöntää, ettemme osaa opettaa nuorille asiakkaillemme kaikkea. Aidosti itsestään ja menestyksestään kertova nuori välittää kuulijoilleen jotain sellaista, johon emme pysty. Jokainen nuori tarvitsee esikuvia. Voit itse miettiä, oletko jossain elämäsi vaiheessa myös tarvinnut. Taitavasti kansainvälisistä mahdollisuuksista ja itseensä uskomisesta puhuvan nuoren someseurattavan käynti koululla voi olla koko lukuvuoden parasta oppia. Somen tulevaisuuden muutoksista myös meille koululla työskenteleville pystyy kertomaan juuri hänenlaisensa persoona.

Kiitos käynnistä Joalin ja kiitos Turun konsernille brändilähettiläskäynnin mahdollistamisesta!

Tietoa kirjoittajasta

Kalle
Ojanen
koulutuspäällikkö
Turun kaupunki / Turun ammatti-instituutti
Kirjoittaja toimii TAIssa koulutuspäällikkönä ja pohtii tällä hetkellä paljon tuotekehitystyön asioita niin vapaa- kuin työajallakin.