Yrittäjät-opettajat aamutreffeistä innovaatioita arjen työhön

- konsepti on lähtenyt tarpeesta tuoda erilaisia yrittäjiä ja opettajia lähemmäs toisiaan

Yrittäjyys on tärkeä osa opiskelijoiden työllistymistä ja opettajalla on usein ratkaiseva rooli yrittäjyyden edistäjänä. TAIssa yrittäjyyttä edistetään, ei ainoastaan yksittäisten opettajien toimesta, vaan koko TAIn tasoisena yhteistyönä. Yhtenä yhteistyön muotona on yrittäjät-opettajat aamukahvitilaisuudet neljä kertaa vuodessa. Edes korona ei saanut näitä tilaisuuksia loppumaan, vaan silloin siirryttiin TEAMSiin.

Yrittäjät-opettajat aamukahvit konsepti on lähtenyt tarpeesta tuoda erilaisia yrittäjiä ja opettajia lähemmäs toisiaan. Tilaisuuksissa kuullaan erilaisia yrittäjätarinoita, verkostoidutaan ja innovoidaan. Tapahtumassa on kuultu yrittäjiä laidasta laitaan, esim. matkailu-, elintarvike- ja kiertotalouden alalta.

Opettajat ovat kokeneet tilaisuudet hyödylliseksi:

”Oivallinen ja helppo tapa tutustua koulun ulkopuolisiin toimijoihin: yrittäjiin, heidän yrittäjätarinoihinsa, itse yrityksiin ja tuotteisiin. Tilaisuuksista saat uusia ajatuksia ja tietoja toimintaympäristöistä. Yrittäjien oma kiinnostus ja innostus, palo työhönsä on kannustavaa kaikille! – Eija Tolvanen, matkailu-, ravintola- ja catering-alan opettaja

Lokakuussa 2021 kuultiin uudenlaisesta matkailualan yrityksestä Doerz. Doerz on alusta, jossa kuka tahansa voi myydä elämyksiä. Yrityksen toimitusjohtaja Tomi Virtanen puhui innostumisesta yrittäjyyden vetovoimana ja piti sitä motivaattorinaan. Vinkkinä kaikille yrittäjyyttä miettiville hän mainitsee tiimin tärkeyden; kannattaa etsiä tiimiinsä erilaisia ominaisuuksia omaavia henkilöitä, kuten innostavia ja järjestelmällisiä. Näistä saa korvaamattoman kokonaisuuden yritykseen, eikä kaikkea tarvitse tai voi osata itse.

Lokakuun tilaisuudessa oli mukana opettajien lisäksi opiskelijaryhmiä. Virtasen yrittäjätarina sai opettajat ja opiskelijat mietteliääksi ja innovoimaan:

”Minä ainakin innostuin ja innovoiduin tilaisuudesta. Koin yhteisöllisyyttä, vaikka olimme Teamsissa ja vaikka en pystynyt olemaan livenä paikalla. Yrittäjänä voit onnistua, verkostoitumisen tärkeys tuli esiin ja myös se, että hyvän voi laittaa kiertämään. Luennoitsija kertoi, että hän on saanut alussa tukea ja nyt on valmis tukemaan aloittelevia yrittäjiä. Opettajan työ on aika usein edelleen yksin tekemistä. On kivaa, että sain ideoita omaan yritysopettaja opetukseen ja myös muuhun opetukseen.” –Tuija Vainio, sosiaali- ja terveysalan opettaja

”Luento ei ollut teoreettinen, sen avulla opiskelijat voi pohtia voiko hoitotyötä/ asiakaspalvelua tehdä nyt/ tulevaisuudessa ihan muulla tavoin kuin perinteisesti.” –Sosiaali- ja terveysalan opiskelijaryhmä

Aamukahvit jatkuvat

Yrittäjät-opettajat aamukahvit jatkuvat koko toimintakauden (tilaisuuksien järjestämispaikka ilmoitetaan ilmoittautumisen yhteydessä). Tervetuloa kuulemaan ja innovoimaan!

  • Tiistai 1.3.2022 klo 8.30–10.00
  • Tiistai 26.4.2022 klo 8.30–10.00

Tietoa kirjoittajasta

Heidi
Hakkarainen
Opettaja ja tiimivastaava Valma-koulutuksessa, kehittäjäopettaja yrittäjyystiimissä
Turun ammatti-instituutti