Deeana Lehtisen perustamasta Facebook-ryhmästä alkunsa saanut yhteisö tarjoaa Suomeen muuttaneille naisille tietoa, inspiraatiota ja tukea, jota ei saa muualta.

Turun ammatti-instituutissa tehdään paljon monikulttuurista työtä, jolla on tärkeä rooli maahanmuuttajien kotouttamisessa. Suomeen muuttaneiden työllistämistyön piirissä sai alkunsa myös International Women Community -yhteisö, jonka perusti TAIssa uraohjaajana työskentelevä Deeana Lehtinen.

– Kun huomasin kuinka monet maahanmuuttajanaiset kamppailevat yksin kotoutumisen haasteiden kanssa, päätin, etten voi olla auttamatta. Mielestäni onnistuneesti sopeutunut maahanmuuttaja on korvaamaton apu kotouttamistyössä.

Vuonna 2021 perustettuun yhteisöön kuuluu jo lähes 600 naista. Mukaan ovat tervetulleita kaikki Varsinais-Suomessa asuvat maahanmuuttaja- ja paluumuuttajanaiset.

Hyvät esimerkit voimaannuttavat, inspiroivat ja motivoivat.

Vaikka toiminnan perimmäisenä tarkoituksena on tukea Suomeen sopeutumista ja työllistymistä, on yhteisö jäsenilleen paljon enemmän – korvaamaton vertaistuen ja verkostoitumisen tarjoaja.

– Yhteisössä jaetaan vinkkejä kaikesta, mikä liittyy hyvään elämään. Kuukausittaisten tapaamisten ansiosta jäsenet ovat myös ystävystyneet keskenään. Jotkut jopa tekevät yhteistyötä.

Yhteenkuuluvuuden tunne on tärkeintä

Deeana huomauttaa, että työllistyminen on vahvasti yhteydessä kotoutumiseen.

– On kuvaavaa, että Suomeen muuttaneiden keskusteluissa toistuvat usein samat kolme kysymystä: miten saada suomalaisia ystäviä, kuinka verkostoitua ja kuinka nopeuttaa suomen kielen oppimista.

Yhteisön ehkäpä tärkein asia onkin mahdollisuus tavata kotoutumisessa ja työllistymisessä jo onnistuneita. Hyvät esimerkit voimaannuttavat, inspiroivat ja motivoivat. Yhteisön merkitys välittyy myös jäseniltä saaduissa palautteissa.

”Mitä tämä yhteisö merkitsee minulle? Se on kuin lämmin halaus henkilöltä, joka ymmärtää sinua täysin. Se on verkosto, jossa voit jakaa ja saada neuvoja, tuntea olevasi osa yhteisöä ja olla oma itsesi. Se antaa rohkeutta uskaltaa seurata omia unelmia.”

– Yksin voi olla vaikea onnistua. Vertaisilta saa kokemukseen perustuvaa tietoa, tukea ja toivoa. Tunne, että olet osa yhteisöä, on tärkeintä. Se on onnistuneen kotoutumisen perusta, Deeana kiteyttää.


Teksti ja kuva: Teija Murmann

Juttu on julkaistu Turkupostissa 1/2023.