Ordningsregler vid Åbo yrkesinstitut

Åbo yrkesinstituts ordningsregler 

Målet med ordningsreglerna vid Åbo yrkesinstitut (TAI) är att säkerställa en trygg studie- och arbetsmiljö för alla studerande och arbetstagare. Med ordningsreglerna främjas arbetsron och trivseln samt studiemiljöns trygghet, vilket bidrar till att målen för lärande och fostran uppnås. 

Alla studerande vid Åbo yrkesinstitut har rätt till likvärdig och jämlik behandling, personlig frihet och integritet samt skydd för privatlivet. Vid Åbo yrkesinstitut främjas en kulturellt mångfaldig miljö och förståelse mellan olika kulturer. Direktören för serviceområdet kan vid behov ge kompletterande anvisningar till dessa regler. 

1. Tillämpning av ordningsreglerna

Ordningsreglerna gäller i utrymmen, i situationer och vid tillställningar som ansluter sig till studierna. Under arbetslivsperioder följer man i första hand arbetsplatsens ordningsregler. 

2. Allmänna ordningsregler för det dagliga arbetet i olika situationer 

2.1 Vid Åbo yrkesinstitut iakttas gott uppförande. Man respekterar studiekamraterna och personalen, rör sig lugnt och använder ett sakligt språk. 

Alla typer av mobbning, trakasserier och sexuella trakasserier på grund av ursprung, kön, religion, ålder, språk, övertygelse, åsikt, hälsotillstånd, funktionsnedsättning eller annan orsak som anknyter till personen är förbjudna.  

2.2 Alla ansvarar för att hålla skolområdet snyggt och rent. Nedskräpning är förbjudet. 

3. Studier, frånvaro och plagiat

3.1 Studeranden ska regelbundet delta i undervisning, handledning och prov samt annat påvisande av kunnande  i enlighet med sin personliga utvecklingsplan för kunnandet (PUK). 

Studeranden ska utföra sina uppgifter ordentligt och följa de anvisningar som ges. Studeranden ska ha med sig den utrustning och de redskap som behövs på lektionerna.

3.2 Studeranden ska utan dröjsmål meddela sin ansvarslärare om frånvaro. Studeranden ska på begäran lämna in ett läkarintyg eller ett intyg från hälsovårdaren. Detta gäller även arbetslivsperioder. Under arbetslivsperioder ska frånvaron meddelas till läraren och arbetsplatshandledaren. 

3.3 Ansvarsläraren följer upp studerandens frånvaron och hur studierna framskrider. Ifall frånvaron upprepas eller drar ut på tiden eller om studierna inte framskrider hänvisar ansvarsläraren studeranden till ett samtal om tidigt stöd (VARTU) och vid behov vidare till ett samtal om intensifierat stöd (TEHO). 

3.4 Luntning och plagiering är förbjudet. Med luntning avses fusk vid prov. Plagiering innebär att man framställer någon annans arbete som sitt eget.

4. Användning av mobilapparater och sociala medier

4.1 Störande användning av mobilapparater i undervisningssituationer är förbjudet. 

Användning av sociala medier under lektionstid är endast tillåtet ifall det ingår i undervisningen. Det är förbjudet att sprida felaktig information eller osakligheter om läroanstalten eller platsen för lärande i arbetet, personalen eller studiekamraterna. Tystnadsplikten gäller under arbetslivsperioder då det är fråga om patientinformation, annan känslig information eller affärshemligheter, även i sociala medier. 

4.2 Fotografering och inspelning i undervisningssituationer förutsätter lärarens, arbetsplatshandledarens, kundernas och studiekamraternas lov. En bild eller video av en annan person som tagits under lektionen får inte utan personens lov publiceras på internet, i sociala medier eller på annat offentligt ställe.

5. Egendom och utrustning

Läroanstaltens egendom ska hanteras med omsorg. En lärare eller annan arbetstagare ska omedelbart informeras ifall egendom skadas eller försvinner. Ersättningsskyldigheten för skadad egendom föreskrivs i skadeståndslagen (412/74). Läroanstalten ansvarar inte för egendom som lämnats i läroanstaltens lokaliteter. Läroanstalten ersätter inte studieredskap, arbetskläder, verktyg eller annan personlig egendom ifall den studerande tappar bort eller blir bestulen på dessa.

Studeranden ska ta väl hand om de arbetskläder och saker som läroanstalten gett eller lånat ut. Arbetskläderna får inte användas utanför skolområdet om det inte är fråga om ärenden som anknyter till undervisningen eller arbetsuppgifterna.  

6. Arbetssäkerhet och olycksfall

Studeranden är förpliktad att följa läroanstaltens och lärarens anvisningar om arbetssäkerhet

Om studeranden inte följer anvisningarna om arbetssäkerhet kan läraren avlägsna hen från utrymmet. Om studeranden inte har den utrustning som krävs enligt arbetarskyddet kan läraren vid behov avlägsna hen från lektionen.  

Olycksfall och säkerhetsbrister ska omedelbart meddelas till en lärare eller hälsovårdaren.  

7. Trafikregler och framförande av motorfordon på läroanstaltens gård

Onödig körning med fordon (bil, sparkcykel, cykel, moped, motorcykel) är förbjudet. 

Under skoldagen ska fordonen parkeras och förvaras på de platser som är reserverade för dem.

På läroanstaltens område följer man trafikreglerna samt utbildningsenhetens eventuella tilläggsanvisningar.

8. Alkohol, narkotika, nikotin- och tobaksprodukter, farliga ämnen och föremål 

8.1 Innehav och bruk av alkohol och narkotika samt uppträdande under påverkan av dessa på platser där studier utförs och på läroanstaltens tillställningar är absolut förbjudet.   

8.2 Man får inte ta med sig till läroanstalten eller inneha under arbetsdagen ett sådant föremål eller ämne som enligt lag är förbjudet att inneha eller med vilket man kan orsaka fara för sig själv eller någon annan. 

Man får inte heller ta med sig till läroanstalten eller inneha ett sådant föremål eller ämne som man kan skada egendom med och som studeranden inte har någon godtagbar orsak att inneha. 

8.3 Åbo yrkesinstitut är en rökfri läroanstalt. Användning av nikotin- och tobaksprodukter är förbjudet på läroanstaltens område, i huvudportens omedelbara närhet och under evenemang som läroanstalten ordnar. 

9. Brott mot ordningsreglerna och säkerställande av en trygg studiemiljö

9.1 Studeranden kan ges en skriftlig varning om hen agerar på ett ohederligt sätt eller annars bryter mot ordningen i läroanstalten eller i den övriga studiemiljön;

9.2 Lärarna och utbildningschefen vid läroanstalten har rätt att under arbetsdagen granska de saker som studeranden har med sig samt vid behov omhänderta farliga föremål eller ämnen, om det är uppenbart att studeranden innehar sådana föremål eller ämnen och hen trots begäran vägrar att överlämna dem eller inte tillförlitligt visar att hen inte har dem i sin besittning. Vid granskningen iakttas bestämmelserna i lagen om yrkesutbildning.  

9.3 Utbildningschefen eller läraren kan beordra studeranden att avlägsna sig om hen stör undervisningen eller uppträder våldsamt eller på ett sätt som äventyrar någon annans liv och hälsa. Studeranden kan beordras att avlägsna sig från utbildningsanordnarens evenemang eller för den tid som återstår av lektionen från klassrummet eller en annan lokal där undervisning ges. 

På en studerande som inte iakttar ordern att avlägsna sig tillämpas de författningar som föreskrivs i lagen om yrkesutbildning.

Studerandens försäkringsskydd som gäller studierna är inte i kraft ifall hen utan tillstånd avlägsnar sig från den studiemiljö som avses i hens personliga utvecklingsplan för kunnandet (PUK).

Bestämmelser om disciplin finns i 85 § i lagen om yrkesutbildning.

Direktören för serviceområdet har godkänt dessa ordningsregler som gäller från och med 15.8.2023 och ersätter ordningsreglerna 1.4.2022. Ordningsreglerna är i kraft tills vidare.