Tobias Karlsson var en av Åbos representanter på VUK 2016 i Göteborg. VUK går ut på att elever från vänorterna samlas i en vecka för att jobba med olika teman tillsammans.

Jag, Tobias Karlsson, var en av Åbos representanter på VUK 2016 i Göteborg. Jag var också den enda representanten från vår skola.  

VUK går ut på att elever från vänorterna samlas i en vecka för att jobba med olika teman tillsammans. Vänorterna är Åbo i Finland, Göteborg i Sverige, Århus i Danmark, Bergen i Norge samt Flensburg/Schleswig i Tyskland.

Temana för det här året var ’Norden om 10 år’, ’Så lika och så olika’ och ’En ny nordisk identitet’. Jag själv var i teamet för ’Norden om 10 år’, och vi arbetade med tanken om en eventuell Nordisk Union. På fredagen höll vi en slutpresentation i form av en debatt där vi jämförde för- och nackdelar med en eventuell union.

Alla förutom Göteborgarna bodde tillsammans på ett vandrarhem en bit utanför centrum, och det var en väldigt bra lösning eftersom alla då var tillsammans dygnet runt så man hann lära känna alla väldigt bra.

Dagarna gick ut på att vi var i Burgårdens Konferenscenter från kl. 9 till 3 där vi jobbade i våra team. På eftermiddagen/kvällen var det antingen något gemensamt program, som t.ex en guidad rundtur, lasertag, och en båtfärd genom åarna i staden, eller så hade vi fritid i staden.

VUK firade 20 år detta år, vilket gjorde det hela ännu festligare; vi fick gudomligt god mat på fina restauranger, med live musik och tre rätters middagar.
Jag rekommenderar starkt VUK till den som vill vara social och träffa nya människor, samt är intresserad av någon sort av nordiskt samarbete. Nästa år ordnas VUK i Åbo.

Tobias Karlsson