Turun ammatti-instituutin TAITOnews on julkaistu ensimmäistä kertaa. Julkaisun tavoitteena on tuoda esille nykyaikaisen ammatillisen koulutuksen arkea TAIn koulutaloissa ja yhteistyöyrityksissä. Julkaisussa näkyy vahvasti opiskelijoiden kokemus, kädenjälki ja monipuolinen osaaminen.

Kuva: Media-alan opiskelijat Essi Ryösä (vasemmalla), Nina Savikko ja Eevi Mäkeläinen tutkivat painotyön jälkeä. 

TAITOnews esittelee opiskelijoiden ajatuksia nykyaikaisen ammatillisen koulutuksen tarjoamista lukuisista mahdollisuuksista ja vaihtoehdoista.  

Opiskelijat ovat osallistuneet ajankohtaisen amistietopaketin tekemiseen juttuja kirjoittamalla ja valokuvaamalla. Koulutusyksiköiden opettajat ja henkilökunta kertovat yhteistyöstä eri toimijoiden kuten yritysten, urheiluseurojen ja muiden oppilaitosten kanssa, iloitsee ammatillisen koulutuksen palvelualuejohtaja Hannu Immonen

– Olen itse lehteä luodessamme oivaltanut, kuinka monipuolisia mahdollisuuksia ja hyvinkin yksilöllisiä reittejä oman opintopolun rakentamiseen nykyaikainen ammattikoulutus tarjoaa - ja vieläpä melkein missä tahansa elämänvaiheessa. On hienoa, jos julkaisu rohkaisee niin nuoria peruskoulutukseen hakeutuvia kuin osaamistaan täydentäviä tai ammatinvaihtoa suunnittelevia aikuisia tutkimaan ammatillisen koulutuksen vaihtoehtoja, toivoo TAITOnewsin päätoimittaja Lea Froloff

Opiskelijoiden kädenjälki näkyy julkaisun sisällössä sekä ulkoasussa 

Juhannuskukkulan koulutalosta löytyy mielenkiintoinen osaamispaletti. Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnossa opitaan laaja-alaisesti niin graafista suunnittelua, painamista, animointia, valokuvausta, videon tekemistä, tapahtumatuotantoa, pelisuunnittelua, 3D-mallinnusta kuin myös nettisivujen valmistusta. 

Media-alan opiskelijoille julistettiin jo syksyllä kilpailu julkaisun logon ja taiton suunnittelemiseksi. Opiskelijoille opetettiin graafisen suunnittelun perusteita, mutta logosuunnittelussa he saivat käyttää omaa luovuuttaan. Ehdotuksia logoksi tuli seitsemänkymmentä, joista kolme parasta valittiin finaaliin, ja yksi lopulta koko julkaisun logoksi.

Jatkuvan opiskelijahaun kautta media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoa opiskeleva Jere Mettälä taittoi lehden.

– Mukava haaste. Pääsee kikkailemaan enemmän kuin vaikka sanomalehtitaitossa. Voi leikkiä arkkikoon ja typografian kanssa, selvittää Mettälä.

TAITOnewsistä myös erikoisversio   

Ammatti-instituutin osaaminen on monipuolista ja talossa on omat painokoneet. Painamista ja siihen liittyviä kokonaisuuksia on mietitty laajasti ja luovasti. TAITOnewsistä on ilmestynyt myös erikoispainos, jossa näkyy laajemmin instituutin paino-osaaminen: tuotteen pinnalta löytyy lakkapainatusta ja muita erikoispainoelementtejä.

TAITOnews on julkaistu sekä painettuna lehtenä että verkossa. Tulevaisuudessa media-alan opiskelijoiden laaja ja monipuolinen osaaminen voisi näkyä myös TAITOnews -podcasteina tai livestriimauksina.  

Painettuja lehtiä on jaossa mm. TAIn koulutalojen opintotoimistoissa.