Välinehuoltaja, välinehuoltoalan perustutkinto, 4.9.2023 alkaen, monimuoto- ja oppisopimus

Hakuaika päättyy 17.5.2023.

Laatu – Puhtaus – Aseptiikka 

Haluatko itsenäisen työn jatkuvasti kehittyvässä välinehuoltotyössä sairaalassa ja hammashuollossa? Välinehuoltaja huolehtii sairaanhoidossa käytettävien välineiden ja laitteiden puhdistuksesta, desinfioinnista, toimintakunnosta, pakkaamisesta ja steriloinnista. Työ vaatii järjestelykykyä sekä erityistä huolellisuutta ja pikkutarkkuutta. Välinehuoltajia työskentelee mm. sairaaloiden ja terveyskeskusten välinehuoltokeskuksissa, leikkaussaleissa, laboratorioissa, yksityisillä lääkäriasemilla, lääketehtaiden välinehuoltoyksiköissä sekä elintarvikelaboratorioissa.

Sisältö

Koulutuksen aikana suoritetaan koko välinehuoltoalan perustutkintoTutustu tutkinnon muodostumiseen tarkemmin ePerusteissa.
Tutkintoon sisältyy kolme pakollista tutkinnon osaa:

 • Välineiden puhdistaminen ja desinfiointi infektioiden torjuntatyössä (45osp)
 • Välineiden pakkaamisprosessissa toimiminen (30osp)
 • Sterilointi osana infektioiden torjuntaa (40osp)

Lisäksi valinnaisia tutkinnon osia on kaksi.Valinnaisuus mahdollistaa erilaiset opintopolut, joissa voi painottua esimerkiksi välinehuoltoon suun terveydenhuollossa tai välinehuoltoon toimenpideyksiköissä. 

Kesto ja toteutus

Koulutus alkaa 4.9.2023. Koulutuksen suunniteltu kesto on n. 2 vuotta. Kesto määräytyy henkilökohtaisen suunnitelman mukaan. Koulutukseen sisältyy lähiopetusta, etäopiskelua sekä työelämässä oppimista. Lähiopetusta on ma-pe klo 8-16 välillä. Työssäoppimispaikat voivat olla muualla kuin Turussa, mm. Varhan (=Varsinais-Suomen hyvinvointalue) toimipisteissä, omalla paikkakunnalla tai oman paikkakunnan lähellä. 

Koulutukseen on mahdollista hakeutua myös oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksessa on lähiopetusta 1 päivänä viikossa. Oppisopimuskoulutus edellyttää alan työpaikkaa, jonka opiskelija hankkii itse ennen opiskelun aloittamista.

Valintaperusteet

 • Soveltuvuus alalle: Tuki- ja liikuntaelinsairaudet tai ihoallergiat saattavat olla rajoitteita. Välinehuoltoalan terveydentilavaatimukset.
 • Motivaatio
 • Koulutuksen tarve
 • Edellytykset opiskeluun
 • Työssäoppimispaikat voivat olla osittain muualla kuin Turussa, mm. omalla paikkakunnalla tai oman paikkakunnan lähellä

Henkilökohtaistaminen

Perehdy ammatillisten tutkintojen suorittamiseen.

Hinta ja tuet

Koulutus on opiskelijalle maksutonta. 

Opiskelu on päätoimista, joten siihen voi hakea tukea.

Jos olet työtön 25-vuotias tai vanhempi, sinulla on mahdollisuus opiskella työttömyysetuudella. Ole TE-toimistoon/kuntakokeiluun yhteydessä jo hakuvaiheessa tai viimeistään valintapäätöksen jälkeen ennen koulutuksen aloittamista.

Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle ja työnantajalle maksutonta. Työnantaja maksaa opiskelijalle työpaikalla tapahtuvan oppimisen ajalta työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Tietopuolisen opetuksen ajalta opiskelija voi hakea oppisopimustoimistolta opintososiaalisia etuja. Kysy lisää oppisopimustoimistosta.

Paikka

Turun ammatti-instituutti, Ruiskatu 8 D (Uudenmaantie 43), Turku

Hae verkossa

Klikkaa tästä ja täytä hakemus koulutukseen Wilmassa.

Hakuaika päättyy 17.5.2023. Koulutukseen hakeudutaan täyttämällä sähköinen hakulomake sekä osallistumalla pakolliseen valintatilaisuuteen ja -haastatteluun.

Oppisopimuskoulutukseen hakeudutaan paikallisen oppisopimustoimiston kautta. Lisätietoja Turun oppisopimustoimistolta. Oppisopimuskoulutus edellyttää alan työpaikkaa, jonka opiskelija hankkii itse ennen opiskelun aloittamista.

Lisätietoja hakemisesta ja valinnasta

 • Pakollinen valintatilaisuus järjestetään 23.5.2023 klo 16.30-18.00, Ruiskadun auditorio 4129. Saat erillisen kutsun sähköpostiisi. Seuraa aktiivisesti myös roskapostia.
 • Osa hakijoista kutsutaan haastatteluun, jotka pidetään kesäkuun alussa. Haastatteluajat jaetaan pakollisessa valintatilaisuudessa.
 • Opiskelijat valitaan valintaperusteet täyttävistä hakijoista. Valinnoista ilmoitetaan kaikille hakijoille.

Lisätietoja oppisopimuksesta

Turun oppisopimustoimisto
Yliopistonkatu 31 4.krs, 20100 TURKU
puh. 02 2633 4900
Oppisopimuksen yleisinfot tiistaisin klo 14.00 ja torstaisin klo 16.30

Lisätietoja koulutuksesta

Opettaja Tarja Erkkilä-Ojala
Opinto-ohjaaja Susanna Talvitie

Koulutuksen esite: Välinehuoltaja (pdf)
Koulutuksen esite: Välinehuoltaja, oppisopimus (pdf)