Elintarvikeala

Jos haluat elintarvikkeiden valmistajaksi, leipuri-kondiittoriksi tai lihatuotteiden valmistajaksi, valitse Elintarvikealan perustutkinto.

Ala sopii sinulle, kun

”TAIdoksi maistuva ammatti!”
Sari, opettaja

  • olet tarkka ja pidät hygieenisestä työskentelystä.
  • olet kiinnostunut elintarvikkeista ja niiden jalostamisesta tuotteiksi.
  • haluat käyttää isojakin koneita ja laitteita.
  • pystyt sopeutumaan erilaisiin työaikoihin, aikaisiin aamuihin ja vuorotyöhön.
  • Huom! Jos sinulla on allergioita ja tuki- ja liikuntaelinsairauksia, voivat ne rajoittaa työllistymistäsi alalle.

Aluksi opiskelet alan perusosaamista. Hankit osaamista mm. eri raaka-aineiden käsittelystä, koneiden käyttämiseen, elintarvikkeiden valmistamiseen ja pakkaamiseen. Suoritat myös hygieniapassin sekä työturvallisuus- ja ensiapukortin. Myöhemmin jatkat opiskelua valitsemallasi osaamisalalla.
 
Eri osaamisaloilta erikoistutaan ja työllistytään eri työtehtäviin.

  • Elintarvikkeiden valmistaja (elintarviketeknologian osaamisala) työskentelee valmistus-, pakkaus- ja varastointitehtävissä elintarviketeollisuudessa, pienimuotoisessa elintarvikkeiden valmistuksessa tai elintarvikeliikkeiden myymälätoiminnoissa.
  • Leipuri-kondiittori (leipomoalan osaamisala) työskentelee leipomoissa ja konditorioissa tai teollisuusleipomoissa, paistopisteissä ja kahvila-konditorioissa valmistus-, pakkaus- ja myyntitehtävissä.
  • Lihatuotteiden valmistaja (liha-alan osaamisala) työskentelee liha-alan yrityksessä tai elintarvikehuoneistossa, kuten lihanleikkaamossa, lihavalmistetuotannossa, teurastamossa, lähettämössä tai lihankäsittely- ja myyntitehtävissä.

Voit opiskella ja suorittaa myös alan ammatti- tai erikoisammattitutkinnon, jos sinulla on jo työkokemusta tai aikaisempaa koulutusta alalta.

Alan ammatti- ja erikoisammattitutkinnot:

  • Elintarviketeollisuuden ammattitutkinto (tuotteiden ammattitaitoisia valmistajia, pakkaajia ja lähettämötyöntekijöitä)
  • Elintarvikealan erikoisammattitutkinto (elintarvikealalla tuotanto-, esimies- tai asiantuntijatehtävät, itsenäinen yrittäjä)
  • Leipomoalan ammattitutkinto: leipurikisälli, kondiittorikisälli tai leipomoteollisuuden kisälli
  • Leipomoalan erikoisammattitutkinto: kondiittorimestari, leipomoteollisuuden mestari tai leipurimestari.

Hakeminen opiskelijaksi:

Kysy lisää:

opinto-ohjaaja Jutta Mäkynen

Kaupunginosa/Alue: