Hius- ja kauneudenhoitoala

Jos haluat kampaajaksi, parturiksi, kosmetologiksi tai kosmetiikkaneuvojaksi, valitse Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto.

Ala sopii sinulle, kun

  • olet kiinnostunut kauneudenhoidosta ja yrittäjyydestä. 
  • haluat tehdä esteettistä ja tarkkaa työtä käsilläsi sekä käyttää siinä erilaisia laitteita.
  • pidät asiakaspalvelusta sekä palvelujen ja tuotteiden myymisestä ja markkinoimisesta.
  • pystyt sopeutumaan erilaisiin työaikoihin, myös ilta- ja viikonlopputyöhön.
  • Huom! Jos sinulla on allergioita ja tuki- ja liikuntaelinsairauksia tai puutteellinen värinäkö, voivat ne rajoittaa työllistymistäsi alalle.

Aluksi opiskelet valitsemasi osaamisalan perusosaamista oppilaitoksen lähiopetuksessa ja työtiloissa sekä oppilaitoksen eri oppimisympäristöissä (Hyvinvointikeskus Wisiossa, Laivahostel S/S Borella tai Kotikunnas parturi-kampaamossa). Myöhemmin hankit osaamista myös alan työpaikoissa.
 
Eri osaamisaloilla erikoistutaan ja työllistytään eri työtehtäviin. Alalla on tyypillistä toimia yksityisyrittäjänä.

”Kauneus on tekijän kynsissä.”
Tiina, työnantaja

  • Kampaaja (kampaajatyön osaamisala) ja parturi (parturityön osaamisala) erikoistuvat tekemään eri tekniikoilla kampauksia ja leikkauksia. Osaamista täydennetään mm. hiusten värjäys-, rakenne- tai hoitokäsittelypalveluilla. He työllistyvät kampaamoihin ja partureihin sekä parturi-kampaamoihin ja risteilyaluksille.
  • Kosmetologi (ihonhoidon osaamisala) erikoistuu mm. käsi- jalka- kasvo- ja vartalohoitoihin, tuotteiden ja palvelujen myyntiin sekä kotihoitotuotteiden käyttöön. Kosmetologi työllistyy kauneushoitoloihin, kosmetiikkamyymälöihin, tavarataloihin, kylpylöihin, apteekkeihin ja risteilyaluksille.
  • Kosmetiikkaneuvoja (hius- ja kauneudenhoitoalan neuvonnan osaamisala) erikoistuu ihonhoidon ja kosmetiikkatuotteiden myyntiin ja markkinointiin sekä tuote-esittelijäksi. Kosmetiikkaneuvoja työllistyy samoihin paikkoihin kuin kosmetologit. 

Voit opiskella ja suorittaa myös erikoisammattitutkinnon, jos sinulla on jo työkokemusta tai aikaisempaa koulutusta alalta.

Alan erikoisammattitutkinto:

  • Hius- ja kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkinto: erikoiskosmetologi, kampaajamestari, parturimestari tai kosmetiikkaneuvoja (EAT)

Hakeminen opiskelijaksi:

Kysy lisää:

opinto-ohjaaja Sari Barck