WorldSkills

WorldSkills-kilpailuissa kohtaavat maailman huippuammattilaiset. Kansallisten kilpailujen parhaimmista nuorista kootut joukkueet mittelevät oman ammattialansa maailmanmestaruudesta joka toinen vuosi. Kilpailun taustalta löytyy WorldSkills International -järjestö, jossa on yli 60 jäsenmaata. Suomessa toimintaa johtaa Skills Finland ry, jonka taustalla on Opetushallitus ja työelämän järjestöjä.

WorldSkills -kilpailijan ikäraja on 22 vuotta, joten kansallisissa Taitaja-kilpailuissa menestyneet 20-vuotiaat nuoret ovat yleensä WorldSkills-kilpailuun tähtäävän valmennusryhmän perusta. Ryhmässä on yleensä perusvalmennuskaudella 4-10 nuorta ja heidät karsitaan 2–3 -portaisella valintamenettelyllä valmennuskauden aikana WorldSkills -kilpailuun.

Maailmanmestaruuskilpailut edistävät ammatillisen koulutuksen kansainvälistymistä. Kilpailijoiden lisäksi mukana on joukko toimijoita ja asiantuntijoita, jotka luovat maailmanlaajuisen osaamisen ja kehittämisen verkoston.

Lue lisää WorldSkills-kilpailusta ja Suomen joukkueista Skills Finland -sivuilta:
Klikkaa tästä.

Syys-marraskuussa 2022 järjestetään Shanghaissa nuorten ammattitaidon MM-kilpailu WorldSkills. Suomesta kilpailuun osallistuu maajoukkue, jossa on monta ammattinsa hallitsevaa nuorta huippuosaajaa. Kilpailussa on yli 56 lajia ja kilpailuihin osallistuu yli 1300 nuorta 60 WorldSkills-jäsenmaasta. Mukana on yksilö- ja parilajeja. Jokaiseen lajiin lähtee mukaan myös ekspertti, joka toimii kilpailussa tuomarina.

Jokaisen kilpailulajin suoritus kestää neljä päivää, joiden aikana tehdään lajista riippuen joko useita pieniä tehtäviä tai yksi isompi työ. Nelipäiväinen kilpailu-urakka mittaa paitsi ammatillista osaamista myös henkistä ja fyysistä kestävyyttä, joita joukkueen nuoret oppivat ylläpitämään maajoukkueleireillä.

Ammatillisia taitoja kilpailijat ovat treenanneet omatoimisesti sekä valmentavien ammatillisten opettajien että muiden omien alojensa ammattilaisten ohjauksessa. Monet nuorista ovat harjoitelleet kilpailua varten jo vuosien ajan, ja useat ovat kilpailleet ennenkin ammattitaidossa. WorldSkillsiin he voivat kuitenkin osallistua vain kerran.