Ammatillisen huippuosaajan polku

Oletko kiinnostunut samaan enemmän ja syvällisempää ammatillista osaamista opiskelujesi aikana ja olet samalla innostunut oman ammattitaitonsa kehittämisestä kilpailutoiminnan avulla.

Nyt sinulla on siihen mahdollisuus. Huippuosaajanpolku alkaa perehtymällä oman alan ammattitaitokilpailuihin ja niiden kilpailutehtäviin. Kilpailuihin valmentautuminen tapahtuu muiden ammatillisten opintojen yhteydessä, erillisessä valmennuksessa ja/tai työelämässä valmentautuen. Taitaja- kilpailuiden tehtävät pohjautuvat ammatillisten tutkintojen perusteisiin kiitettävän tason mukaisesti.

Huippuosaajan polku tukee ja seuraa sinua koko opintojesi ajan.

Miten sijoittuu opetussuunnitelmaan?

Voit sisällyttää tutkintoosi tutkinnon osan Huippuosaajana toimiminen 15 osp, jonka ammattiosaamisen näyttö annetaan kilpailuissa. Opetussuunnitelmien osaamisen arviointisuunnitelmiin on kirjattu, jos tutkinnon osan ammattiosaamisen näyttö voidaan toteuttaa kilpailuissa. Osallistuminen Taitaja-kilpailujen semifinaaliin on huippuosaajapolun tärkeä tavoite. Semifinaaleihin osallistuu vuosittain lähes 2000 nuorta. Taitaja-finaaliin pääsy ja siellä Suomen mestaruudesta kilpaileminen kruunaavat tämän polun opinnot. Taitaja-kilpailujen lisäksi on alakohtaisia muitakin ammattitaitokilpailuja.

Ammattitaitovalmennus voi sisältyä ammatillisiin ja vapaasti valittaviin tutkinnon osiin.  Huippuosaajapolun valinneet ja ammattitaitokilpailuissa menestyneet opiskelijat ovat valmistuttuaan kysyttyjä työelämässä.

Ammatillisen tutkinnon osa Huippuosaajana toimiminen 15 osp

  • Huippuosaamisen perusteet 3 osp
  • Huippuosaaminen opintoalalla 6 osp
  • Huippuosaaminen oman ammattialan työtehtävissä 6 osp
     

Ammatillisen huippuosaajan polku voi jatkua valmistumisen jälkeenkin

Voit tähdätä perustutkinnon suorittamisen jälkeen EuroSkills- tai WorldSkills-kilpailuihin. Tällöin lisävalmennusta hankitaan mahdollisesti suorittamalla ammatti- tai erikoisammattitutkinto tai niiden osia.

Lisätietoja: Pekka Suominen