Urheilijapolku

Toisen asteen urheiluoppilaitosten valintapäivä 14.4.2022

Jos sinun tavoitteesi on huippu-urheilijan ura ja haluat yhdistää siihen ammatilliset opinnot, valitse urheilijapolku.

Turun ammatti-instituutilla on opetusministeriön myöntämä erityistehtävä kouluttaa ammattiin opiskelevia urheilijoita osana Turun Seudun Urheiluakatemiaa.

Koulupäivän aikana tapahtuva urheiluvalmennus on osa opiskelijan opintoja, jotka toteutetaan urheiluakatemian ammattivalmentajien toimesta. Harjoitusryhmät muodostuvat Turussa toimivien toisen asteen urheiluoppilaitosten urheilijoista. Harjoituspaikkoina toimivat Turun kaupungin tarjoamat liikunta ja urheilutilat

Urheilun ja opintojen yhdistämisessä auttavat valmennusvastaava ja opinto-ohjaajat. Vastuuopettajalla on ymmärrys urheilevien opiskelijoiden erityisistä tarpeista. Tärkeimpiä tukimuotoja ovat henkilökohtainen opintosuunnitelma, päivittäistuki opiskelijan arjessa, oppilaitosten organisoima joustava työjärjestys sekä urheiluakatemian laaja asiantuntijapalveluverkosto. Urheiluvalmennusta annetaan koko opintojen ajan.

Miten sijoittuu opetussuunnitelmaan

Tutkinnon osa: Yhteiskunta ja työelämäosaaminen (11 osp)

  • Työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitäminen (pakollinen), 2osp
  • Aktiivinen urheiluvalmentautuja, 3 osp
  • Kehittyvä urheiluvalmentautuja, 3 osp
  • Urheiluvalmentautuja, 3 osp

Tutkinnon osa: Lukio-opintoja tai muita jatko-opintovalmiuksia tukevia opintoja tai osaksi ammatillisia tutkinnon osia (5-25 osp)

  • Aktiivinen kilpaurheilija, 5osp
  • Kehittyvä kilpaurheilija, 5osp
  • Kilpaurheilija, 5osp
  • Ammattimainen urheilija, 5osp
  • Huippu-urheilija, 5osp

Hakeminen toisen asteen urheiluoppilaitokseen

Toisen asteen urheiluoppilaitoksiin haetaan kevään yhteishaussa. Valtakunnallinen yhteishaku alkaa 22.2.2022 ja päättyy 22.3.2022. Haku tapahtuu sähköisesti osoitteessa opintopolku.fi. Myös tarkemman hakuohjeet löytyvät sivustolta.

Hakiessasi urheilulukioon, ammatilliseen urheiluoppilaitokseen tai urheilupainotteiseen toisen asteen oppilaitokseen urheilulinjalle, tulee sinun täyttää opintopolku-palvelussa Urheilijan lisäkysymykset.

Täytä hakupalvelussa ensin hakukohteet. Jos haet toisen asteen oppilaitokseen, jossa on urheilulinja (esimerkiksi urheilulukion, ammatillisen urheiluoppilaitoksen tai urheilupainotteisen oppilaitoksen urheilulinjalle), aukeaa sinulle automaattisesti hakukohteiden alle Urheilijan lisäkysymykset. Jotta voit päästä hakemaasi oppilaitokseen urheilulinjalle, tulee sinun vastata urheilijan lisäkysymyksiin.

Aiempina vuosina käytössä ollut paperinen Urheiluoppilaitosten hakulomake on poistunut käytöstä, eikä sillä voi enää hakea urheiluoppilaitokseen!

Varmista aina hakuohjeet, aikataulu ja mahdollisesti vaadittavat liitteet oppilaitoksen verkkosivuilta tai ota tarvittaessa yhteys oppilaitoksen urheilukoordinaattoriin.

Ammatillisiin urheiluoppilaitoksiin voi hakea myös jatkuvan haun menettelyllä, joka toimii koko lukuvuoden ajan. Jatkuvasta hausta saat tarkemmat ohjeet ammatillisen oppilaitoksen urheilukoordinaattorilta.

Toisen asteen testipäivä 14.4.2022. Katso testipäivän tarkemmat ajat ja paikat.

Lisätietoja: Juha Lönnqvist

Lisää tietoa opinnoista ja hakemisesta: urheiluakatemia.fi

Liiketoiminnan sporttipolku