Anni ja Eetu haastattelivat viittä kaksoistutkintoa suorittavaa kolmannen luokan kokkiopiskelijaa Turun ammatti-instituutin Aninkaisten koulutalossa.

Monet yhdeksäsluokkalaiset miettivät valintoja tehdessään kaksoistutkinnon mahdollisuutta. Haastattelimme viittä kaksoistutkintoa suorittavaa kolmannen luokan kokkiopiskelijaa siitä, millaiseksi he kuvittelivat kaksoistutkinnon opiskelemisen olevan ja millaista se sitten oikeasti onkaan.

Kaksoistutkinto on oiva tapa saada lisää haastetta ammatin opiskeluun, jos olet hyvä koulussa ja sinulta löytyy motivaatiota opiskella. Se ei sulje opiskelijalta mitään ovia, vaan pikemminkin avaa uusia.

Kaksoistutkintolaiset saavat myös mahdollisuuden osallistua vanhojentansseihin ja lähteä abiristeilylle.

Kahden tutkinnon opiskelua luullaan usein rankemmaksi kuin se oikeasti on. Meillä Aninkaisissa kaksoistutkinnon opiskelu on järjestetty toimivasti. Lukioaineita opiskellaan aina maanantaisin omassa koulutalossa, jonne aineiden opettajat saapuvat. Lukioaineiden opiskelu kompensoi mukavasti ainakin kokkiopiskelijoiden muuten hyvin käytännönläheistä arkea ja antaa opiskelijoille paljon yleissivistävää tietoutta.

Mitä voi opiskella?

Aninkaisissa opiskellaan neljää lukioainetta: matematiikkaa. äidinkieltä, englantia ja ruotsia, joiden kirjoituksiin opiskelijalla on mahdollisuus osallistua kolmantena vuonna. Opiskelijoilla on myös mahdollisuus mennä omakustanteisesti opiskelemaan iltalukioon esimerkiksi terveystietoa ja kirjoittaa se. Lukioaineiden opiskelussa tunnit kannattaa käyttää hyödyksi, läksyt tehdä ajoissa ja palauttaa kaikki työt ajallaan. Tosissaan opiskeleminen kannattaa aloittaa heti ykkösluokasta lähtien, sillä se todella helpottaa kirjoituksiin valmistautumista kolmannella

Hajauttaminen vähentää stressiä

Kolmosluokkalaisilla englannin kirjoitukset lähenee kovaa tahtia ja kyselimme heiltä myös tunnelmia niihin liittyen. Kaikki viisi opiskelijaa ovat tyytyväisiä kirjoitusten hajauttamiseen siten, että englanti ja terveystieto kirjoitetaan syksyllä ja muut aineet keväällä. Se tosiaankin vähentää stressiä. On myös positiivista, että kirjoitukset ovat ennen työssäoppimisjaksoa, jolloin siihen saa sitten keskittyä täysillä. Kirjoitusten alla koulunkäynnin ja kirjoituksiin valmistautumisen yhdistäminen on rankkaa ja vaatii tahtoa. Kirjoituksiin lähdetään kuitenkin samalta viivalta kokopäiväisten lukiolaisten kanssa, vaikka opetus ei olekaan niin syvällistä kaksoistutkinnossa. Kirjoituksissa on kuitenkin mahdollisuus menestyä ja saada valmistumispäivänä painaa päähän sekä ammatti- että valkolakki.

Haastateltavina toimivat Jenna Kivelä, Milja Kavuncu, Teemu Angervo, Patrick Rindell ja Kalle Haavisto
Haastattelu ja teksti: Anni Peräkylä ja Eetu Hakulinen

Lisätietoa:

Mitä Turun ammatti-instituutissa voi opiskella?