Joulukuussa 2015 Turun ammatti-instituutin matkailualan lehtori, tiimivastaava Tarja Aaltonen ja sivistystoimialan kansainvälisten asioiden päällikkö Helena Mikkola kävivät neuvottelumatkalla Tansaniassa.

- Turun ammatti-instituutin matkailuala mukana kehittämässä Sansibarin matkailuosaamista

Usein ajatellaan, että kehitysyhteistyö on kaivon ja vessan rakennusprojekteja, maaseutukylien puun katveessa tapahtuvaa lukemisen ja laskemisen perustaitoja, terveyskasvatusta ja maataloustietoutta. Turun ammatti-instituutin matkailuala osoittaa, että kehitysyhteistyö voi olla myös jotain muuta.

Joulukuussa 2015 Turun ammatti-instituutin matkailualan lehtori, tiimivastaava Tarja Aaltonen ja sivistystoimialan kansainvälisten asioiden päällikkö Helena Mikkola kävivät neuvottelumatkalla Tansaniassa. Neuvottelumatkan tuloksena saatiin sovittua yhteistyöstä hollantilaisten perustaman Kawa-matkailukoulun kanssa.

Tulevaisuudessa opiskelijoita Tansaniaan

Ajatuksena on toteuttaa yhteistyöprojekteja Turun ammatti-instituutin ja Kawan opiskelijoiden välillä sekä internetin kautta että paikan päällä Sansibarilla. Tarkoitus on kehittää niin kulttuuritietoutta, opetussuunnitelmia kuin saada opiskelijoiden välille aitoa yhteistyötä esimerkiksi Skype-yhteyksien kautta. Tulevaisuudessa vuosittain muutama ammatti-instituutin matkailualan opiskelija pääsee Sansibarille työssäoppimisjaksolle, jossa työskennellään sekä Kawa-yhteistyöoppilaitoksessa että paikallisessa matkatoimistossa

Kawa-matkailukoulu on perustettu kehitysyhteistyöprojektina vuonna 2008 Tansanian Sansibarille. Sen tarkoitus on kouluttaa ammattioppaita. Opaskoulutus on lähes varma tie työelämään Tansaniassa ja erityisesti Sansibarilla, jossa turismi kasvaa elinkeinoista nopeimmin. Tällä hetkellä turismi on koko Tansaniassa elinkeinojen merkittävyysasteikolla kakkosena, mutta sen painoarvo on vielä suurempi Sansibarilla, jossa muutoin työttömyys on todella korkea – joidenkin tilastojen mukaan jopa 80 %. Koulutetusta työvoimasta on suuri pula. Pääsy työelämään ja säännölliseen palkkaan on taas keino päästä köyhyydestä.

Kysyntää naisoppaille

Sansibar on muslimialuetta ja siellä on perinteisesti ajateltu, että turismiala ja siten myös oppaan työ ei ole sopivaa työtä naiselle. Viime aikoina asenteet ovat kuitenkin muuttuneet ja muun muassa Kawasta valmistuneet naisoppaat ovat työllistyneet erittäin hyvin: turistit arvostavat naisoppaita ja se näkyy myös rekrytoinneissa.

Turun ammatti-instituutti on vuodesta 2009 lähtien kuulunut Suomen opetushallituksen rahoittamaan Keva-verkostoon, jonka toiminnan painopiste on ollut Afrikan ja Aasian kehittyvissä maissa: kehitysyhteistyön ja vapaaehtoistyön näkökulmasta. Turusta opintoaloista mukana ovat olleet lähihoito ja matkailuala.