Putkiasentajaksi valmistunut 20-vuotias Nestori Räisänen on toinen Turun ammatti-instituutista Göteborgiin lähtevä EuroSkills-kilpailija. Nestori kertoo kokemuksistaan ammattitaitokilpailuista ja alan valinnasta.

EuroSkills – Ammattitaidon EM-kilpailut

EuroSkills-kilpailujen osanottajat ovat 18–27-vuotiaita ammattiin opiskelevia tai ammatissa toimivia nuoria ympäri Eurooppaa.

Seuraavat EuroSkills-kilpailut järjestetään Göteborgissa 30.11.–4.12.2016

Putkiasentajaksi valmistuneella Nestori Räisäsellä on jo kilpailukokemusta Suomessa kaksista Taitaja-loppukilpailuista. Viimeisimmästä, Turussa järjestetystä kilpailusta, matkaan tuli hienosti Suomen mestaruus.

– Ammattitaitokilpailut ovat olleet minulle kaiken kaikkiaan mahtavia kokemuksia ja myös ammatillisesti olen oppinut niissä paljon. Kilpailuvalmennuksessa mukana olo vahvisti ammatin perusosaamista. Tästä oli paljon hyötyä siirtyessäni työelämään. Minulla oli onnea kun sain heti hyvän työssäoppimispaikan, jossa oli hyvä opetella työelämän tapaa tehdä työtä. Olen kilpailuhenkinen ja tällä tavoin sain senkin tyydytettyä saman tien, Nestori kertoo.

Tekeminen kiinnostaa Nestoria

– Putkialan valinta ei ollut itsestään selvä. Sen tiesin, ettei lukioväylä ole minua varten. Aluksi ajattelin rakennuspuolta, mutta kun hakuvaiheessa vaihtoehtoja valitsin, oli valinta putkipuoli. Opetukseen olin kouluaikana tyytyväinen. Sopivassa suhteessa oli teoriaa ja käytäntöä. Ehkä käytäntöä olisi voinut olla vieläkin enemmän. Vahvuuteni ammattitaitokilpailuissa on halu tehdä kaikki mahdollisimman hyvin ja pikkutarkasti. Putkien taivutukset ovat myös vahvinta osaamisalaani.

–  Göteborgin kilpailujen jälkeen on aika miettiä jatkoa. Nyt minulla on onneksi ollut hyvin töitä. Jatkokoulutus tietysti kiinnostaa ja LVI-insinöörin paperit ovat tulevaisuuden haaveena. Yrittäjyyskin alalla voisi olla mahdollista muutaman vuoden päästä.

Nestorin valmentajana oli kouluaikana Aulis Vieno.

– Aulis innosti minua ja antoi arvokasta tietoa kilpailuja ja työelämää silmällä pitäen, Nestori kiittää.

Valmentajankin ammatti-identiteetti kehittyy

Nyt Nestoria valmentaa EuroSkills kilpailuihin Simo Wikström, joka omaa pitkän ja ansiokkaan valmennustaustan.

–  Olin ensimmäisen kerran mukana valmennushommissa jo vuonna 1999 Montrealin World Skills -kilpailuissa, ja siitä lähtien olen tavalla tai toisella ollut mukana, kertoo Simo.  Menestystäkin on valmennettavilleni tullut: neljä Taitajamestaruutta, pohjoismaisia mestaruuksia ja monia muita hyviä sijoituksia oman ammattialan kisoissa.

– Osallistumalla valmennus- ja kilpailutoimintaan koen, että oma osaaminen ja ammatti-identiteettini on vahvistunut paljon. Olen oppinut paljon uusia asioita ja minun on pitänyt perehtyä hieman vieraampikin asioihin. Ilman kansallisten ja kansainvälisten verkostojen ja kokemuksen kautta hankittua osaamista olisin varmasti jäänyt paljosta paitsi, summaa Simo. On palkitsevaa auttaa nuorta, joka pyrkii kehittämään omaa ammattitaitoaan.

Ammattitaitokilpailuilla kehitetään suomalaisen työvoiman osaamista

Ammattitaitokilpailuilla kehitetään suomalaisen työvoiman osaamista. Valmennus kilpailuihin kehittää työntekijöiden osaamista sekä ammatillisen koulutuksen laatua ja imagoa. Kilpailutoiminnan avulla vahvistetaan yritysten ja oppilaitosten välistä yhteistyötä, jotta valmistuvien opiskelijoiden taidot vastaisivat työelämän tarpeita.

Ammattitaitovalmennuksessa on mukana monta tekijää; yritykset, oppilaitokset, ammatilliset opettajat ja opiskelijat. Näihin perustuu sekin, että Turun ammatti-instituutti on mukana aktiivisesti niin kansallisessa kuin myös kansainvälisessä kilpailutoiminnassa, kertoo palvelualuejohtaja Hannu Immonen.

Ensi viikolla esittelyvuorossa on Turun ammatti-instituutin toinen kilpailija Ville Karlsson-Parra. Hänen lajinsa on kylmäkoneasennus.

Kuva ja teksti: Jarmo Linkosaari