Keväällä 2017 lämmityslaiteasentajaksi valmistuva 18-vuotias Ville Karlsson-Parra on toinen Turun ammatti-instituutista Göteborgiin lähtevä EuroSkills-kilpailija. Ville kertoo valmennuksestaan, harrastuksistaan ja tulevaisuudensuunnitelmistaan.

EuroSkills – Ammattitaidon EM-kilpailut

EuroSkills-kilpailujen osanottajat ovat 18–27-vuotiaita ammattiin opiskelevia tai ammatissa toimivia nuoria ympäri Eurooppaa.

Skills Finland ry yhteistyökumppaneineen, mukaan lukien Turun ammatti-instituutti, valmentaa ja lähettää Suomen maajoukkueen kansainvälisiin kisoihin. Skills Finland kehittää myös huippuosaajien valmennusjärjestelmää, kouluttaa kilpailuasiantuntijoita sekä tuottaa ammattitaitokilpailuihin liittyvää tutkimusta, tiedotusta ja julkaisuja.

EuroSkills-kilpailut Göteborgissa 30.11.–4.12.2016

Turun ammatti-instituutista osallistuu seuraaviin EuroSkills- kilpailuihin kaksi kilpailijaa. Göteborgissa järjestettävä kilpailu on järjestyksessään viides EuroSkills-kilpailu. Kolmen kilpailupäivän aikana tehdään lajista riippuen joko useita pieniä tehtäviä ja töitä tai yksi isompi työ.

Suomen maajoukkueessa on 29 nuorta kilpailijaa ja 25 eksperttiä eli tuomaria. Skills Finland yhteistyökumppaneineen valmentaa joukkueen.

"Halusin testata omat taidot"

Toinen Turun ammatti-instituutin kilpailijoista on keväällä 2017 lämmityslaiteasentajaksi valmistuva 18-vuotias Ville Karlsson-Parra.  Hän on siitä erikoinen kilpailija, ettei hänellä ole Taitaja-taustaa, sillä Suomen Taitaja-kilpailussa ei järjestetä kylmäkoneasennus-lajia vuosittain.

– Kun kysyttiin ja tarjottiin mahdollisuutta, olin tietysti innostunut asiasta. Halusin testata omat taidot ja tietysti saan tämänkin kilpailun ja siihen harjoittelun kautta paljon uusia kokemuksia ja taitoa, Ville kertoo.

– Meidän lajissa on tehtävä tiedossa ennakkoon ja olen sitä harjoitellut yhdessä kotiin jäävän varamieheni Julius Sintosen kanssa. Valmennuksestani vastaa pitkän linjan ammattilainen Juha Vanhatalo.

Kysyttäessä Villeltä mikä tekee hänestä hyvän kilpailijan, tulee vastaus heti ja empimättä.

– Pyrin aina tekemään tarkasti ohjeen mukaan ja olen huolellinen. Koska minulla ei vielä ole pitkää kokemusta alalta, kannattaa aina tehdä ensin hitaasti ja varmasti. Asenteeni työntekoon ja koulutukseen on myös kunnossa. Suhtaudun myös kaikkeen uuteen avoimin mielin.

– Kilpailutaustaa minulla on jalkapallosta, jota olen harrastanut vuosia.

Tulevaisuutta kannattaa aina suunnitella ja Villelläkin on ajatuksissa muutaman työelämässä vietetyn vuoden jälkeen hakea ammattikorkeakouluun.

– Toiveenani on tietysti työllistyminen koulun jälkeen. Omalla alalla työllisyysnäkymät ovatkin keskimääräistä paremmat, Ville toteaa. Nyt päällimmäisenä ajatuksena on kuitenkin valmistautuminen Ruotsin kilpailuun yhdessä Juliuksen kanssa.

"Suomi tarvitsee aktiivisia, omatoimisia ja fiksuja nuoria miehiä"

Poikien valmentajana toimii Juha Vanhatalo. Kolmenkymmenen vuoden työkokemus alalta antaa hyvän pohjan valmentamiseen. Juha on Turun ammatti-instituutin opettajia ja kaikki hyöty mitä osallistumalla kilpailutoiminnalla saadaan jää myös Turun ammatti-instituutin nykyisten ja tulevien oppilaiden hyväksi.

Juha on aloittanut valmentamisen jo vuonna 2004.

– Muutamia välivuosia on ollut, mutta on kiva taas olla mukana kehittämässä itseään ja poikia. Valmentaminen on mielenkiintoista ja haastavaa. Joskus täytyy tälläkin työelämäkokemuksella mennä omalle epämukavuusalueelleen.

Poikien kanssa on ollut mukava työskennellä. Kummatkin on aktiivisia, omatoimisia ja fiksuja nuoria miehiä. Sellaisia joita Suomi tarvitsee.

– Kylmätekniikka on ala, jolla on hyvä tulevaisuus, innostuu Juha hehkuttamaan omaa alaansa.

Eri lajien kilpailijat hitsautuvat yhteen Suomen maajoukkueeksi

Turun ammatti-instituutista matkaan lähtevä ekspertti Olavi Lähteinen kertoo, että kilpailijat valmentautuvat omissa oppilaitoksissaan ja työpaikoillaan. Valmentautuminen voi olla esimerkiksi vanhojen kisatehtävien tekemistä tai tiettyjen työvaiheiden hiomista. Kilpailijalla on valmentaja, joka huolehtii valmennuksen etenemisestä. Olavi on oman lajinsa, elektroniikan, oululaisen kilpailijan tukihenkilö ja lajin pääeksperttinä vastaa elektroniikkakilpailun kokonaisjärjestelyistä.

Koko Suomen joukkue kokoontuu kolme kertaa maajoukkueleirille, jossa kilpailijat saavat tietoa esimerkiksi henkisestä ja fyysisestä valmentautumisesta. Maajoukkueleirillä eri lajien kilpailijat hitsautuvat yhteen Suomen maajoukkueeksi. Turun ammatti-instituutin psykologi Sebastian Björkstrand on ottanut maajoukkueen henkisen valmentautumisen vastuulleen eli Turun ammatti-instituutilla on vahva panos maajoukkueen toiminnassa.

Ammattitaitokilpailuilla kehitetään suomalaisen työvoiman osaamista

Suomalaista ammattiosaamista on kehitetty ja tehty tunnetuksi ammattitaitokilpailuiden avulla jo yli 25 vuotta. Tehty työ on tuottanut tulosta, toteaa palvelujohtaja Hannu Immonen.  

Ammatillista koulutusta myös arvostetaan työelämässä. Valtaosa yrityspäättäjistä arvioi ammatillisen koulutuksen laadun Suomessa erinomaiseksi tai hyväksi jatkaa palvelualuejohtaja. Hän on itse ollut myös luomassa nyt olemassa olevaa kilpailujärjestelmää Suomeen.

Toivotetaan Turun edustajille, putkiasennuksen Nestori Räsäselle ja kylmäkoneasennuksen Ville Karlsson-Parralle onnistunutta matkaa Göteborgiin.

Kuva ja teksti: Jarmo Linkosaari