Turun ammatti-instituutista jouluna 2016 valmistunut Essi suoritti ammatillisen lääkealan tutkinnon, kirjoitti ylioppilaaksi sekä suoritti koko lukion oppimäärän vain 2,5 vuodessa! "Parasta oli se, että sain itse määrätä tahdin", kertoo Essi.

Jouluna 2016 Turun ammatti-instituutista valmistunut Essi Pelkonen teki aikamoisen suorituksen suorittaessaan kolmoistutkinnon vain 2,5 vuodessa.

– Kolmoistutkinnon suorittaminen tarkoittaa, että on suorittanut ammatillisen tutkinnon, kirjoittanut ylioppilaaksi sekä suorittanut koko lukion oppimäärän, kertoo lääkealan Turun ammatti-instituutin tiimivastaava Annika Hyden.

– Tällaista suoritusta ei Turun ammatti-instituutissa ole lääkealalla ennen tapahtunut ja ei taida montaa muutakaan suorittajaa olla koko Turun ammatti-instituutissa, lisää koulutuspäällikkö Kalle Ojanen.

Essi halusi valita lääkealan,  koska oli jo pienenä tyttönä haaveillut apteekkarin urasta. Valinnan kriteerinä oli kuitenkin myös se, että alalla oli mahdollisuus suorittaa kaksoistutkinto.

– Hain yläasteella pelkästään lukioihin, koska ylioppilaaksi kirjoittaminen on aina ollut ehdoton tavoitteeni. Lähdin kuitenkin pitämään välivuotta Jämsän kristilliseen kansanopistoon ja osallistuin keväällä 2014 uudestaan yhteishakuun. Sattuneista syistä olin hakupäivänä kotona, enkä ollut miettinyt loppuun asti opiston opon kanssa mihin haen. Näin ollen lopullinen haku ja päätös tapahtuivat ilman ohjausta, kertoo Essi.

Miksi tällainen väylä?

– Halusin opiskella tehokkaasti itselleni sekä ammatin että ylioppilastutkinnon. Nyt minulla ei ole kiire jatko-opiskelemaan, kun ammatti on jo löytynyt. Nyt minulla on kuitenkin kaikki tiet avoinna kahden tutkinnon ja lukion papereiden ansiosta.

– Luonteeseeni kuuluu se, että kun olen tosissaan päättänyt jotain, pidän siitä kiinni. Jos kerran sanon, että suoritan sekä lukion että ammattikoulun kerralla, niin sen myös teen. Turun ammatti-instituutin opinto-ohjaaja oli myös erittäin kannustava ja innosti minua entisestään!

– Lukion opinnot tukivat siinä mielessä erittäin vahvasti ammattikoulun opintoja, että sain yhteensä kuusi jaksoa hyväksiluettua ammattikoulusta pois. Ammattikoulun puolelta voisi mainita ruotsin kurssit, joissa opeteltiin ammattisanastoa. Tämä oli erittäin hyvä pitkän ruotsin yo-koetta ajatellen.

– Opinto-ohjaajani tuki minua koko ajan ja järjestimme tapaamisia aina, kun vähänkin siltä tuntui. Opettajat sekä ammattikoulussa että lukiossa olivat myös kiinnostuneita pärjäämisestäni, ja molemmissa kouluissa oltiin ymmärtäväisiä, jos aikataulut joskus menivät hieman päällekkäin. Mainittakoon myös isosiskon tuki!

Mikä oli parasta kahden ja puolen vuoden opiskeluissasi?

– Parasta oli se, että sain itse määrätä tahdin. Kun opinnot kestivät näin lyhyen aikaa, oli minulla koko ajan riittävästi haastetta ja tekemistä.

Mitä haluaisit kehittää Turun ammatti-instituutissa?

– Minun kohdallani opinnot onnistuivat erittäin hyvin, enkä koe, että haluaisin muuttaa systeemissä mitään. Parannettavaa löytyy varmasti aina, mutta minä ainakin olen tyytyväinen TAI:iin. Oppilaille tarjotaan apua yksilöiden tarpeiden ja toiveiden mukaan.

– Tulevaisuuden suunnitelmissa on mennä hyvää vauhtia ylöspäin työuralla tai olla opiskelemassa jossakin Ruotsin yliopistossa.

Mitä sanoisit nyt kaksoistutkintoa suunnitteleville nuorille?

– Kaksoistutkinto on monipuolinen ja hyvä vaihtoehto, jos haluaa ammatillisen koulutuksen lisäksi myös yleissivistyksen lukiosta tai päinvastoin. Kannustan ehdottomasti kaksoistutkintoon, se ei ole niin rankka kuin puhutaan! Työtä se vaatii, mutta ei ole missään nimessä mahdoton, jos kiinnostusta löytyy. Kaksoistutkinto antaa hyvät mahdollisuudet hakea jatko-opiskeluihin.  Opiskelu on tehokasta ja tiivistä sekä erittäin palkitsevaa.

Harrastuksia pitää olla

–  Lukemista olen harrastanut koko elämäni. Koulunkäynnin aikana harrastin ratsastusta ja kävin salilla. Nyt ratsastus on tauolla, koska en ole vielä löytänyt kivaa tallia uudelta asuinpaikalta. Salilla käymisen olen vaihtanut seinäkiipeilyyn!

–  Jos nyt aloittaisin opiskelut aloittaisin opiskelut heti täysillä. Nyt en ottanut alusta asti huomioon lukion päättötodistuksen saamista, koska ajatus ns. kolmoistutkinnosta tuli vasta myöhemmin. Tämä johti siihen, että minulla tuli lopussa todella tiiviitä jaksoja, kun taas alussa oli verrattain todella rentoa.

Mottoni elämässä

–  Verkostoidu viisaasti

Faktaa lääkealasta

  • Lääkeala soveltuu henkilölle, joka kykenee työskentelemään sekä ryhmässä, että itsenäisesti.
  • Lääkealan perustutkintoa voi Suomessa opiskella Turun ammatti-instituutin lisäksi kolmella paikkakunnalla.
  • Turun ammatti-instituutista valmistuu vuosittain yksi ryhmä nuorisopuolella opiskelleita ja yksi ryhmä aikuiskoulutuksenpuolella opiskelleita.
  • Suurin osa työllistyy sairaala- ja avoapteekkeihin, osa lääketehtaan puolelle ja loput lääketukun puolelle.
  • Lue lisää lääkealasta

Teksti: Jarmo Linkosaari

Kuva: Essi Pelkosen kotiarkisto