Unelmien ammattiin tai opiskelupaikkaan voi päätyä monella tavalla. Tärkeää on luottaa itseensä ja uskaltaa rohkeasti tavoitella omia päämääriään. Turun ammatti-instituutti tarjoaa useita mahdollisuuksia haaveiden toteuttamiseen. Amikseen voi tulla suoraan peruskoulusta, lukion kautta tai vauhtia voi hakea valmentavasta koulutuksesta.

Opintopolut yrittäjyyspolusta kaksoistutkintopolkuun tai aktiivipolusta urheilijapolkuun mahdollistavat opintojen suuntaamisen jokaiselle opiskelijalle sopivaksi. 

Vaatetusalaa opiskeleva Iina Huikari on NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa mukana. Hänen Oleva yrityksensä valmistaa tuotteita kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista. Iina on valittu 2010 Suuri Käsityö -lehden kilpailussa vuoden nuoreksi suunnittelijaksi. Iina opiskeleekin lapsuutensa unelma-ammattiin.

Johanna Martikainen on valmistunut lääkealalta vuonna 2011 ja hänellä on työelämästä jo vuosien kokemus. Johanna työskentelee Kelassa ratkaisuasiantuntijana. Hänen urapolkunsa tarjoaa erilaisen näkökulman lääkealan tutkinnon tuomiin työllistymismahdollisuuksiin. 

Valmassa pääsee tutustumaan eri aloihin ja koulutusmuotoihin sekä saa mahdollisuuden oppia lisää esimerkiksi matematiikkaa, englantia tai suomea.

Sini Martti opiskelee valmentavassa koulutuksessa (Valma) ja toimii aktiivisesti opiskelijakunnan hallituksessa. Valma tarjoaa mietintäaikaa niille, jotka eivät vielä ole löytäneet omaa alaansa tai niille, joiden suomenkielentaito ei vielä riitä ammatillisten opintojen aloittamiseen.

Iina / vaatetusala / NY Oleva

Kuka olet ja mistä tulet?

Nimeni on Iina Huikari ja tulen Lohjalta. Olen asunut Turussa noin puoli vuotta. Olen 21-vuotias.

Miksi valitsit opiskelupaikaksesi Turun ammatti-instituutin?

Opiskelin lukion jälkeen vuoden muotisuunnittelua Helsinki Design Schoolissa. En ollut ollenkaan varma, mikä minusta tulee isona. Tykkäsin jo lapsena piirtää ja suunnitella vaatteita. Haave muodin ja vaatteiden parissa työskentelystä kuitenkin jäi, koska Lohjalla ei ollut tarjolla alan koulutusta. Muotisuunnittelijatutkinnon jälkeen hain korkeakouluihin, mutta minulta puuttui niiden pääsykokeissa tarvittavaa materiaalitietoa ja käytännön osaamista. Mahdollisuuksia tutkiessa löysin Turun ammatti-instituutin ja päätin hakea. TAIssa olen saanut juuri sitä tietoa ja osaamista, mitä tarvitsin.

Haaveet? Haaveilen omasta vaatebrändistä. Milloin haave toteutuu, sitä en vielä tiedä. Nyt juuri tärkeintä on oppia käytännön ammattitaitoja. Tällä hetkellä minua kiinnostaa erityisesti vaatteiden kaavoitus, sillä en ole sitä aikaisemmin opiskellut. 

Opinnot?

Opiskelen vaatetusalaa ja valmistun vaatetusompelijaksi. Koulun alettua syksyllä kerrottiin mahdollisuudesta valita yrittäjyyspolku ja päästä mukaan NY Vuosi yrittäjä -ohjelmaan. Tiesin heti, että haluan mukaan. Syksyn harjoittelimme alan perustaitoja ja nyt vuoden alussa pääsimme perustamaan yritykset. Ohjelma on todella hyvä ja turvallinen tapa harjoitella yrittäjänä toimimista. Ohjelma on vuoden mittainen ja sen jälkeen voi halutessaan perustaa oikean yrityksen. Tällä hetkellä tuotteitani on myynnissä Wisiossa ja siellä on tarjolla myös pientä korjausompelua. 

Kenelle amis on hyvä valinta?

Ammattikoulussa pääsee oikeasti tekemään ja harjoittelemaan ammattiin tarvittavia taitoja. Käytännön harjoitteluun on varattu paljon aikaa ja täällä on hyvät työvälineet. Tarjolla on kannustusta ja tukea, jotta jokainen voi löytää omat vahvuutensa. Ala on laaja ja mahdollisuuksia erikoistua on paljon. 

Terveisesi opiskelupaikkaa pohtiville nuorille?

Uskaltakaa. Se, miksi olen täällä vasta nyt, johtuu siitä, etten uskaltanut aiemmin. Menin lukioon kavereiden perässä, sillä en uskaltanut muuttaa kotoa toiselle paikkakunnalle. Uskaltakaa unelmoida. Aina voi kokeilla ja jos ei ala tunnukaan omalta, jo opittuja taitoja voi aina hyödyntää elämässä. Mikään oppi ei varmasti ole mennyt hukkaan. 

 

Johanna / lääkeala / ratkaisuasiantuntija

Kuka olet ja mistä tulet?

Olen Johanna Martikainen. Tulin Turkuun 2008 kun aloitin lääkealan opinnot Turun ammatti-instituutissa. Olen kotoisin Kiteeltä Pohjois-Karjalasta. En ollut koskaan käynyt Turussa ennen tänne muuttamista.

Miksi valitsit opiskelupaikaksesi ammatti-instituutin?

Minulle oli alusta saakka selvää, että haen ammattikouluun. En ole koskaan ollut lukutoukka, joten lukio ei tuntunut omalta. Löysin lääkealan sattumalta ja tiesin heti löytäneeni oman alani. Lääkealan opintoja ei kuitenkaan ollut tarjolla Kuopiossa, joten oli lähdettävä Helsinkiin tai Turkuun. Turku valikoitui opiskelukaupungiksi sopivamman kokonsa tähden. 

Haaveet? Haluaisin opiskella farmaseutiksi. Olin ajatellut valmistumisen jälkeen tekeväni töitä vuoden tai kaksi ja jatkavani sen jälkeen opintoja. Nyt olen ollut vuodesta 2011 saakka töissä eli haaveen toteutuminen on vähän venähtänyt. Turussa farmaseutiksi voi opiskella vain ruotsiksi, joten opinnot tarkoittaisivat jälleen muuttoa uudelle paikkakunnalle – Helsinkiin tai Kuopioon.

Kenelle amis on hyvä valinta?

Sellaiselle, joka ei tarvitse miettimisaikaa. Lukio antaa lisää aikaa miettiä, mitä haluaa isona tehdä. Tietenkään valintojen ei tarvitse olla loppuelämän ratkaisuja, vaan alaa voi tarvittaessa vaihtaa myöhemminkin. 

Mitä teet nyt ja miten pääsit nykyiseen työhösi?

Toimin ratkaisuasiantuntijana Kelassa. Työhöni kuuluu lääkekorvauksien käsittelyä, apteekeille korvausten maksamista, asiakkaiden lääkekattojen ja lääkekustannuksien käsittelyä sekä apteekkien toiminnan tarkastamista. Päädyin Kelaan töihin työharjoittelun kautta. Apteekkien harjoittelupaikoista oli pulaa ja opettaja tarjosi mahdollisuutta suorittaa harjoittelu Kelassa. Tartuin tarjoukseen ja sille tielle olen jäänyt. Aloitin Kelassa heti ammattikoulusta valmistumista seuraavana päivänä. 

Terveisesi opiskelupaikkaa pohtiville nuorille?

Luota omaan vaistoosi. Jos joku ala tuntuu omalta, sinne kannattaa suunnata. Yläasteella tuntui raskaalta, kun puolet kavereistani meni lukioon ja puolet haki opiskelemaan lähihoitajaksi. Tiesin kuitenkin, ettei se ollut minun polkuni. Muuttaminen Turkuun oli itäsuomalaiselle nuorelle aikamoinen kulttuurishokki ja hyppy tuntemattomaan. Se vaati rohkeutta. Ammattikoulu antaa hyvän pohjan – mihin sitten lopulta päätyykään. 

 

Sini / Valma

Kuka olet ja mistä tulet?

Olen Sini Martti ja asun Liedossa. Kuulun Aninkaisten koulutalon opiskelijakunnan hallitukseen ja opiskelen valmentavassa koulutuksessa (Valma).

Miksi valitsit opiskelupaikaksesi ammatti-instituutin?

Turun ammatti-instituutti oli lähin oppilaitos, missä oli Valma. 

Haaveet? Haluaisin olla isona nuoriso-ohjaaja ja työskennellä nuorisotalolla.

Kenelle ja miksi amis on hyvä valinta?

Turun ammatti-instituuttia suosittelen lähialueilla asuville ja Valmaa niille, jotka eivät tiedä vielä, mitä haluavat opiskella tai eivät ole päässeet haluamaansa opiskelupaikkaan. Ammatti-instituutti on hyvällä paikalla ja siellä on mukavat opettajat.

Terveisesi opiskelupaikkaa pohtiville nuorille?

Tee sitä, mitä itse haluat. Aina voi vaihtaa alaa ja opiskella lisää, jos muuttaa mielensä. Elämässä voi saavuttaa paljon, jos vain tahtoo ja uskaltaa.

Luo oma menestystarinasi ja hae meille opiskelemaan!