Avoimet ammatilliset opinnot -palvelu tarjoaa vaihtoehtoisen tavan hankkia opinnoissa ja työelämässä tarvittavaa osaamista kaikille avoimina verkko-opintoina. Korkeakoulut ovat tarjonneet avoimia opintoja jo pitkään, ja nyt tämä on mahdollista myös ammatillisella puolella.

Avoimet ammatilliset opinnot -palvelussa opiskelu tapahtuu verkossa joko itsenäisesti tai opettajan johdolla. Opiskelu on mahdollista kaikille asuinpaikasta riippumatta. Palvelun innovaatio piileekin siinä, että se kokoaa yhteen usean eri oppilaitoksen avointen verkko-opintojen ja oppimateriaalien tarjonnan. Tällä hetkellä kaikille avoimia ammatillisia opintoja tarjoaa kymmenkunta ammatillista oppilaitosta ympäri Suomen. Opintojen sekä niitä tarjoavien oppilaitosten määrä kasvaa koko ajan.

– Ajatus avoimista ammatillisista opinnoista lähti liikkeelle siitä, että ammatilliseen koulutukseen ei ollut oikein saatavissa tai löydettävissä avoimia materiaaleja, kertoo rehtori Päivi Lehtinen Turun ammatti-instituutista.

Palvelun kehittäneet organisaatiot ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen 5.6.2018 palvelun ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi myös jatkossa. Tulevana lukuvuonna palvelu täydentyy usean uuden oppilaitoksen avointen verkko-opintojen tarjonnalla.

– Opettajat ovat tehneet oppilaitoksissa paljon hyvää työtä esimerkiksi erilaisten virtuaalisten oppimistehtävien ja -materiaalien valmistamisessa ja hyödyntämisessä. Hankkeen tavoitteena oli luoda aito ja avoin mahdollisuus itsensä kehittämiseen jokaiselle, jolla on halua oppia. Toivottavasti avoimiin opintoihin osallistuminen innostaa hakeutumaan myös muihin koulutuksiin ja tutkintoon johtavien opintojen pariin, Lehtinen jatkaa.

Avoimet ammatilliset opinnot -palvelu on kehitetty Euroopan sosiaalirahaston rahoittamassa AAVA-hankkeessa. Kehittämisessä ovat olleet mukana Turun ammatti-instituutti, Turun iltalukio, Turun suomenkielinen työväenopisto, Turun Aikuiskoulutuskeskus, Länsirannikon Koulutus Oy WinNova, Novida ammattiopisto ja lukio, Salon seudun ammattiopisto sekä Stadin ammattiopisto.

AAVA-hanke on myös Suomen ehdokas Euroopan komission palkinnon saajaksi. Palkinnonsaaja julkistetaan Wienissä ensi marraskuussa.