Turun kaupungin vanhuspalveluihin haettiin aiemmin syksyllä henkilöitä kouluttautumaan lähihoitajiksi oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutusmahdollisuus herätti suurta kiinnostusta, kun hakemuksia saapui 119. Haastattelujen jälkeen heistä 12 aloittaa oppisopimuskoulutuksen kotihoidossa ja neljä vanhusten asumispalveluissa.

Lisätiedot:

Hakijoita 119. Heistä 30 haastateltiin ja 16 valittiin koulutukseen.

Työsopimukset Turun kaupungin vanhuspalveluiden kanssa solmittiin 22.10.2018 ja oppisopimukset allekirjoitettiin 30.10.2018.

Opiskelijat suorittavat sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon (lähihoitaja, osaamisala sairaanhoito ja huolenpito) oppisopimuksella. Turun kaupungin vanhuspalvelut tarjoaa työpaikan, jossa voit työskennellä monipuolisesti omaa osaamistasi hyödyntäen.

Oppisopimuskoulutus sisältää oppilaitoksen tarjoamia opintoja ja/tai työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Osaaminen osoitetaan näytöissä.

Koulutuksen arvioitu kesto on noin 2 vuotta.

Koulutus toteutetaan Turun kaupungin, Turun Oppisopimustoimiston ja Turun Ammatti-instituutin kanssa.

Oppisopimusopinnot aloittavat opiskelijat, heidän ohjaajansa ja esimiehensä kerääntyivät 30.11. Runosmäen vanhuskeskukseen allekirjoittamaan oppisopimukset. Työsopimukset oli tehty jo aiemmin.
Osa koulutuksen aloittavista opiskelijoista on jo aiemmin ollut Turun kaupungin palveluksessa, mutta osa haki mukaan kaupungin ulkopuolelta.

Koulutustarkastaja Pia Suutari Turun oppisopimustoimistosta toivoi tilaisuudessa, että koko työyhteisö oppii opiskelijan mukana.

- 80 prosenttia oppimisesta tapahtuu työpaikalla ja loput oppilaitoksessa. Vuorovaikutus koko työyhteisössä hyödyttää varmasti kaikkia osapuolia.

Jokaisella oppisopimusopiskelijalla on työpaikalla ohjaaja. Ohjaajan vastuulla on muun muassa mahdollistaa monipuolisiin töihin osallistuminen ja lisätä tehtävien vaikeustasoa, kun opiskelijan osaaminen kehittyy.

- Opiskelijan kannattaa myös vaihtaa kuulumisia ohjaajan kanssa esimerkiksi oppilaitospäivien tunnelmista. Ohjaajan kanssa käydään myös kolme kertaa vuodessa keskustelu, jossa muun muassa suunnitellaan seuraavan neljän kuukauden opintojen tavoitteet, jotta ammattitaito kehittyy mahdollisimman laajaksi, Pia Suutari opasti.

Tutusta uuden oppimiseen

Tiina Uutela oli tehnyt toimistotyötä vakituisessa työpaikassa jo pitkään, kunnes ajatus kotityöpalvelun ammattitutkinnosta ja opintovapaasta alkoi kiinnostaa. Opintojen jälkeen hän sai heti töitä palvelutalosta. Kun työsopimus päättyi, hän halusi töihin kotihoitoon.

- Olen työskennellyt jo vuoden ajan Linnan kotihoidossa sijaisena. Ja kun löysin netistä tiedon mahdollisuudesta suorittaa lähihoitaja-opinnot oppisopimuksella, tartuin siihen heti.

Tiina ei ole vielä selvittänyt, mitä osia aiemmista opinnoista hän voi hyväksi lukea uuden tutkinnon osaksi, mutta toiveissa on, että osa opinnoista hänellä on jo suoritettuna.

Vaikka työ ja rutiinit ovat tuttuja, on myös paljon sellaista, joka on nyt uutta laajan tutkinnon opiskelun myötä.

- En ole esimerkiksi aiemmin saanut jakaa lääkkeitä, mutta nyt pääsen oppimaan.

Tiina kiittelee myös mahdollisuutta yhdistää opinnot työntekoon.

- En olisi enää jaksanut pelkästään opiskella. Oppisopimiskoulutus on siksi minulle paras vaihtoehto.

Tiina aikoo myös lähihoitajaksi valmistumisen jälkeen työskennellä kotihoidossa.

Tiina Uutela edessä ja hänen vieressään ohjaaja Karoliina Lund sekä taustalla Linnan kotihoidon esimies Merja Uusitalo.

Ida Jansson (oikealla) on työskennellyt jo viiden vuoden ajan Lausteen kotihoidossa kotiavustajana. Hänen ohjaajallaan Anneli Kotilaisella (vas.) on myös itsellään taustaa oppisopimusopiskelijana.

Oppisopimukset allekirjoitusta vailla

Innostava ja luova oppimisympäristö

Vanhuspalveluissa ei ole moneen vuoteen ollut mahdollisuutta oppisopimuskoulutukseen. Nyt koulutusta haluttiin jälleen tarjota ja se koetaan tärkeänä.

Ennen kaikkea oppisopimuskoulutuksen järjestäminen nähdään tehokkaana rekrytointitapana.

- Toivomme. että olemme innostava ja luova oppimisympäristö. avopalveluiden johtaja Anne Vuorinen totesi. Tuokaa ideoita työmaailmasta esille. Ja toivoin myös hartioita opiskeluun, hän vielä lisäsi.

- Tuokaa rohkeasti luovuutta työyhteisöön, kannusti puolestaan vanhusten asumispalveluiden vs. johtaja Sari Hievanen.

Molemmat toivoivat opiskelijoilta myös kehittämisideoita ja palautetta oppimismatkan varrella.

Sari Hievanen (vas.) ja Anne Vuorinen oppisopimusten allekirjoitustilaisuudessa 30.11.

Torstaina 1.11. oppisopimusopiskelijat aloittelevat oppimistaan työpaikoilla työtehtäviin perehtymällä. Siitä alkaa parin vuoden matka kohti lähihoitajan tutkintoa.